Γ.Χατζηθεοδώρου: κοστολογημένη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας/ Ποιοι ωφελήθηκαν από τη ρύθμιση του 12% ;/ Επιφυλάξεις για τη Διακομματική Επιτροπή

Τη νέα κοινωνική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Α.Τσίπρα από τη ΔΕΘ, ανέλυσε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο Συντονιστής της Ν.Ε Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Πρόκειται, υποστήριξε , για κοστολογημένη πολιτική πρόταση η οποία μπορεί να δώσει άμεση και βαθιά ανάσα στα μικρομεσαία εισοδήματα που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και παράλληλα, μέσω των μόνιμων ελαφρύνσεων με καταργήσεις φόρων, να συνδράμει τη προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας της χώρας, καθώς η ύφεση –εκτίμησε- θα είναι δραματική και θα οφείλεται στους αναποτελεσματικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του Κ.Μητσοτάκη.

Οι ανεπαρκείς οικονομικοί χειρισμοί της κυβέρνησης της ΝΔ πριν ακόμη την πανδημία, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, και εν συνεχεία η αναποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα ευθύνονται για τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα, ισχυρίστηκε, και πρόσθεσε ότι εάν εισάκουγε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τα προγράμματα ‘Μένουμε όρθιοι’ που παρουσίασε, στο πλαίσιο της άσκησης δημιουργικής αντιπολίτευσης με την εμφάνιση της πανδημίας, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με το κόστος των 11 μέτρων που συνολικά προτείνει, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδώρου, με το ποσό να είναι διαθέσιμο από το ‘μαξιλάρι’ που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφισβήτησε το ποσό των 24 δις που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διατέθηκε για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι μόλις 4 δις ευρώ ‘έριξε’ στην αγορά η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αποφασίσθηκε η λειτουργία των σχολείων , επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμοξιολόγων, ενώ από τα βέλη του δεν έμεινε ασχολίαστη η περίπτωση με τις μάσκες που διανεμήθηκαν στους μαθητές.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να προσλάβει εκπαιδευτικούς ώστε να είναι εφικτή η λειτουργία των σχολείων σε βάρδιες και με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, δυστυχώς, αποτυπώνεται στο κλείσιμο τμημάτων και σχολείων ανά τη χώρα όπου παρουσιάζονται κρούσματα, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις – είναι το πρώτο μέτρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ- και αμφισβήτησε τον αριθμό των νέων ΜΕΘ τον οποίο ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Ανεπαρκή χαρακτήρισε και τη ρύθμιση για το 12%, κάνοντας λόγο για απογοήτευση και των ίδιων των επιχειρηματιών, αφού όπως εκτίμησε ωφελούνται μόνο οι μεγαλοεπιχειρηματίες, επικαλούμενος μάλιστα και δηλώσεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της περιφέρειας που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Δήλωσε επιφυλακτικός σε ότι αφορά τα προσδοκόμενα αποτελέσματα από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το αν τελικά θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους – όσους εργαζόμενους ακόμη υπάρχουν, είπε χαρακτηριστικά- και την περιοχή, για να αντιτάξει την αναπτυξιακή πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα αναπτυξιακά συνέδρια ανά περιφέρεια της χώρας.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καταστροφές από το μεσογειακό κυκλώνα Ιανό εστιάζοντας στην Καρδίτσα,  για να  αναρωτηθεί, καταλήγοντας, που βρίσκονται αυτές τις δύσκολες μέρες και ώρες οι περιφερειακές αρχές αυτών των περιοχών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά