Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Σε έναν μακρύ και επίπονο αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων της Θράκης, στην προσπάθειά τους να εντάξουν, όσο γίνεται περισσότερους από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.
Ο λόγος; «η βασική προϋπόθεση» που ορίζει το πρόγραμμα, και αφορά στη διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων, από την αρχή της πανδημίας, καθώς και η προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Το ερώτημα, βεβαίως που τίθεται είναι, πώς θα μπορούσε αυτή «η βασική προϋπόθεση» να εξυπηρετηθεί, με δεδομένο ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, αλλά και οι… «μαύρες μέρες» που συνεχίζονται λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί, επιδείνωσε τη θέση των μικρομεσαίων…
«Στόχος μας, είναι να εντάξουμε όσο περισσότερους μικρομεσαίους και σε αυτό το πρόγραμμα», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, Μαρία Τσιακίρογλου, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, συμπληρώνοντας ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, επίκειται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. «Προσπαθούμε, με κάθε μέσο να πιέσουμε», υπογράμμισε.
Η ίδια χαρακτήρισε «ανάσα» το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρόσθεσε ωστόσο, ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μια ουσιαστική λύση στα μεγάλα και συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Να σημειωθεί ότι η… «ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας», χαρακτηρισμό, που προσδίδεται συχνά-πυκνά στον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο της χώρας, διαχρονικά, από τους υπουργούς Οικονομίας όλων των κυβερνήσεων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, «βγήκε» από μια δεκαετή κρίση και… προσγειώθηκε σε μια υγειονομική.
«Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες που αντιμετώπισαν στα χρόνια του Μνημονίου. Έτσι, με την υγειονομική κρίση, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αφού οι μικρομεσαίοι δεν είχαν το “μαξιλαράκι ασφαλείας”», σημείωσε η κ. Τσιακίρογλου.
Και μπορεί κάθε προσπάθεια στήριξης των μικρομεσαίων να αποτελεί «ανάσα», όπως είπε η πρόεδρος, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μια ουσιαστική λύση στα μεγάλα και συνεχιζόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι.
«Δυστυχώς είναι τόσο μεγάλη η καταστροφή που έχουμε υποστεί. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιες από τις ανάγκες, όμως η παρατεταμένη ισχύς των μέτρων προκαλεί ένα ασφυκτικό κλίμα», υπογράμμισε η πρόεδρος.
Στην… πρεμιέρα του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωναϊό, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στο «πράσινο» επίπεδο, το επίπεδο 1, εκτός από τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης και Ροδόπης. «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό στην Ξάνθη», είπε χαρακτηριστικά. «Πιθανότατα, διότι προσμετράται το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας», πρόσθεσε.
Η κ. Τσιακίρογλου εναπόθεσε τις ελπίδες του επαγγελματικού κόσμου στον… καιρό: «Αν ο καιρός ευνοήσει θα είναι θετικό το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι προσμετράται και ο εξωτερικός χώρος», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι καταναλωτές αρνούνται να καθίσουν σε εσωτερικό χώρο, παρά το γεγονός, ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών τηρούν τις αποστάσεις που έχουν επιβληθεί. «Πιστεύω, ότι το χειμώνα, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Δεν προσκλήθηκαν στη Διακομματική
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος αποκάλυψε ότι κανένας παραγωγικός φορέας της Ξάνθης δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της περιοδείας της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής στην περιοχή, Ντόρας Μπακογιάννη. «Αντίθετα, τόσο στη Ροδόπη όσο και στον Έβρο, οι παραγωγικοί φορείς συμμετείχαν στις συναντήσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως ήδη έχει κατατεθεί ένα κοινό Υπόμνημα των Ομοσπονδιών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης στη συγκεκριμένη επιτροπή.
Ακούστε την κ. Μαίρη Τσιακίρογλου.
Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου