Δώρα Αυγέρη, ΣΥΡΙΖΑ: Με τη λογική του «ξήλωνε-μπάλωνε» δεν ενισχύεις το δημόσιο Σύστημα Υγείας

-Περιοδεία στις δομές υγείας του Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε η νέα αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με καταγωγή από την Ξάνθη, συνοδευόμενη από κλιμάκιο του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε τα Κέντρα Υγείας Εχίνου, Σταυρούπολης και Αβδήρων, καθώς και το Νοσοκομείο της Ξάνθης, όπου είχε συνάντηση με τη Διοικήτρια Έλενα Ραφαέλα, ενώ συνομίλησε με εργαζόμενους και συνδικαλιστές.

 

Σύμφωνα με τη βουλευτή, σοβαρά είναι τα προβλήματα στη στελέχωση αλλά και προβληματική ως ανύπαρκτη η ενίσχυση, παρά τις επιτακτικές ανάγκες της πανδημίας.

 

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο η κ. Αυγέρη άσκησε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με την ενίσχυση του συστήματος υγείας, το οποίο, όπως τόνισε είναι εξουθενωμένο. «Το σύστημα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μια έξαρση της πανδημίας και εγείρονται ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης», σχολίασε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, κοινωνία και κόμματα έδωσαν τα περιθώρια στην κυβέρνηση να πράξει αυτά που έπρεπε. Το αποτέλεσμα; Ούτε μία μόνιμη θέση στις δημόσιες δομές υγείας», επισήμανε.

Υπογράμμισε, μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι ζουν υπό καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, αφού είτε πρόκειται για επικουρικό προσωπικό είτε προσωπικό με συμβάσεις ΟΑΕΔ, οι οποίες λήγουν σε λίγο καιρό.

 

«Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να έχει πολιτικό κεφάλαιο στις τσέπες της και να δίνει χρήματα σε κάποιους ιδιώτες» και την κατηγόρησε, επίσης, για «πολιτική κουτοπονηριά» και λογική «ξήλωνε-μπάλωνε», δίνοντας τον τρόπο με τον οποίο στελεχώθηκε η νέα ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία, στην Αθήνα: «Μετακίνησε προσωπικό από αλλού. Αυτή η τακτική δεν καλύπτει τις ανάγκες, αντίθετα ανοίγει καινούριες “τρύπες” στο σύστημα», σημείωσε.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας, -κυρίως αυτό του Εχίνου- που σήκωσε το βάρος της πανδημίας: Χαρακτήρισε την εικόνα του «εγκληματική», σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμιά μόνιμη πρόσληψη, την ώρα, που κάποιοι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από το σύστημα, λόγω της λήξης των συμβάσεών τους. «Μιλάμε για το περίφημο μπρέιν ντρέιν… Τι κίνητρα δίνεις για να στελεχωθούν απομακρυσμένες δομές», σχολίασε και αναφέρθηκε σε βασικές ελλείψεις, όπως το γεγονός ότι το ασθενοφόρο δεν καλύπτει τις ανάγκες ή ότι δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς των δειγμάτων για κορωναϊό στο νοσοκομείο Ξάνθης…

 

Η ίδια άσκησε κριτική και για την επιλογή της κεντρικής διαχείρισης της πανδημίας, συντασσόμενη με τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης, με τον οποίο είχε συνάντηση κατά την περιοδεία της στην περιοχή, υπερθεματίζοντας και στο θέμα των «τεστ από την αρχή», όπως, δηλαδή, ζητούσε ο σύλλογος. Επέκρινε την μετακύληση του κόστους των τεστ στους ώμους των πολιτών, ενώ «θα μπορούσαν να συνταγογραφούνται από τον ΕΟΔΥ» και εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτό το πεδίο θα μπορούσαν να δράσουν και οι Περιφέρειες: «Έχουν πόρους, προγράμματα, θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση», επισήμανε.

Η κ. Αυγέρη υπογράμμισε πως «Ένας καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα σε αυτό».

 

Τέλος, αναφέρθηκε στην «ευκαιρία» που δίδεται στους πολίτες, με αφορμή την πανδημία να αντιληφθεί, όπως είπε, την αξία του δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά και την «αξία» της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Αξιολογήθηκε και η δουλειά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε νοσοκομείο, άφησε αποθεματικό, ειδικότητες, ισχυρές κλινικές. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα τέσσερα χρόνια, το νοσοκομείο Ξάνθης θα ήταν ένα Κέντρο Υγείας, όπως δηλαδή το άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά», υποστήριξε.

 

Ακούστε την κ. Δ. Αυγέρη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά