Οι εκπληκτικοί TiS - Thrace In Space- του 2ου Λυκείου Ξάνθης το είπαν και το έκαναν! Στέλνουν τη Θράκη στο διάστημα!

 -Πήραν το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό ‘Διαστημικές Αποστολές’

Πέντε μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του 2ου Λυκείου Ξάνθης, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους,  κ. Θωμά Αλεξόπουλου, φυσικού, και της κ. Αναστασίας Πεχτελίδου, βιολόγου, με την υποστήριξη του διευθυντή του Λυκείου κ. Γιώργου Αργυρόπουλου, αλλά και την στήριξη ενός έμπειρου επιστημονικού δικτύου το οποίο αξιοποίησαν, όπως το εργαστήριο Μοριακής Γενετικής και Φαρμακογονιδιωματικής του Δ.Π.Θ και της ομάδας αυτοκίνησης του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου DRT, κατάφεραν –κυριολεκτικά – το ακατόρθωτο! Εκτοξεύουν τη Θράκη στη στρατόσφαιρα!

Η ομάδα TiS του 2ου Λυκείου Ξάνθης συμμετείχε στον 1ο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τίτλο ‘Διαστημικές Αποστολές’ , ένα project που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών –ΕΕΛΛΑΚ- και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Space EU, και ανάμεσα στο σύνολο των συμμετοχών κατάφερε να λάβει το πρώτο βραβείο και να επιλεγεί το πείραμα της να τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα αμερικανικής διαστημικής εταιρείας, μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις, και να ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα!

Η καθηγήτρια κ. Αναστασία Πεχτελίδου, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για το project, για τη μεθοδική, πολύωρη και επίπονη δουλειά της ομάδας – η οποία έγινε εξαιτίας της πανδημίας μέσω skype, για τις συνεργασίες της ομάδας  με έμπειρο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής ώστε οι βηματισμοί να είναι ακριβείς κάθε φορά- σ.σ.: η κ. Πεχτελίδου τους αναφέρει όλους και όλες ονομαστικά στο ηχητικό που ακολουθεί, ευχαριστώντας τους εκ μέρους των TiS για την πολύτιμη βοήθεια τους- αλλά και για τις εκπληκτικές επιδόσεις των πέντε μαθητών που είναι οι : Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος.

Παράλληλα συνεχάρη και το 9ο Γυμνάσιο Βόλου που έλαβε το δεύτερο βραβείο, αλλά και το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης που επέστρεψε με το τρίτο βραβείο.

Η κ. Πεχτελίδου εξήρε τη δουλειά των παιδιών αλλά και την επιμονή τους να ολοκληρώσουν -μέχρι και τα Χριστούγεννα περίπου- την πρόταση τους και παράλληλα συνεχάρη δημόσια τους μαθητές της για τη συγκροτημένη τους προσωπικότητα και το επίπεδο τους κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους , μέσω τηλεδιάσκεψης , με την υπουργό Παιδείας κ.Κεραμέως την περασμένη Παρασκευή.  

Μπορεί στο πρόσφατο παρελθόν το 2ο Λύκειο να έφερε στην Ξάνθη πολλές πρωτιές από συμμετοχές σε διαγωνισμούς , όμως αυτή του η πρωτιά έχει πράγματι μια πρωτοπορία. Είναι ίσως η πρώτη φορά που δημόσιο ελληνικό σχολείο συνεργάζεται με κορυφαία διαστημική εταιρεία , όπως είναι η BLUE ORIGIN,  υλοποιώντας ένα καινοτόμο πείραμα που θα ταξιδέψει στη στρατόσφαιρα της Γης μέσα σε πύραυλο!

Το πείραμα του 2ου Λυκείου Ξάνθης

Το πείραμα των παιδιών αφορά τη νιτρική αναγωγάση (NR) και πως αυτή αντιδρά σε συνθήκες μικροβαρύτητας, εξηγεί η κ. Πεχτελίδου. Η νιτρική αναγωγάση είναι ένα ένζυμο με τεράστια σημασία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς το άζωτο είναι από τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων, χημικών ενώσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η δημιουργία και η εξέλιξη της ζωής.

Η πειραματική διάταξη που κατασκευάζουν τα παιδιά θα μπει σε μια ειδική μικροκάψουλα – η κ. Πεχτελίδου αναφέρεται αναλυτικά στις προδιαγραφές και το κόστος της -και θα περιλαμβάνει και κάποια ακόμη χημικά στοιχεία, απαραίτητα για το πείραμα.

Μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD της εταιρείας BLUE ORIGIN όπου και θα μείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, για να επιστρέψει τελικά πίσω στην επιφάνεια της Γης. Στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η νιτρική αναγωγάση (NR) σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες πάνω από την επιφάνεια της γης. Με την επιστροφή της κάψουλας στη Γη, η ομάδα TiS θα λάβει πίσω την πειραματική διάταξη προκείμενου να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και να εξάγει τα συμπεράσματα του πειράματος. Η μικροκάψουλα με την πειραματική διάταξη των μαθητών θα μεταφερθεί από και προς  τις Η.Π.Α. με μέριμνα και ευθύνη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα!

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Ακούστε την κ. Αναστασία Πεχτελίδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά