Ευθύμιος Μίλκογλου: Ο «χειμώνας» των εμπόρων είναι μακρύς

Τα μέτρα στήριξης της εμπορικής δραστηριότητας που επλήγη από την πανδημία δε φαίνεται να πιάνουν τόπο, με τους εμπόρους να χρειάζεται να υπερβούν παγιωμένα εμπόδια που καθρεφτίζουν την πορεία της αγοράς, αλλά ταυτόχρονα, αποτελούν βασικές δικλείδες για να εισρεύσει ρευστό στα ταμεία τους.

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Ευθύμης Μίλκογλου, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σήμερα το πρωί, σχολίασε τον αντίκτυπο που προκάλεσε το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περί της μη επιστρεπτέας επιδότησης. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ανάσα», πρόσθεσε, όμως, πως η προϋπόθεση που θέτει, για ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, οδηγεί τους περισσότερους κλάδους της εμπορικής δραστηριότητας, εκτός παιχνιδιού…

 

«Ζούμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς σχεδόν δέκα μήνες. Η κατηφόρα ξεκίνησε πριν από το επίσημο κλείσιμο στις 18 Μαρτίου. Χάθηκαν οι ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα ένα 70 με 80% των εμπόρων να έχουν “μπλοκαριστεί”». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «στιγματισμό» που υπέστη η περιοχή μας, εξαιτίας της πανδημίας, η οποία προκάλεσε εσωστρέφεια και ανασφάλεια, επισημαίνοντας ότι η «καλή ψυχολογία» αποτελεί την κινητήριο δύναμη της αγοράς.

 

Ο κ. Μίλκογλου σημείωσε ότι η φιλοσοφία του Προγράμματος της ΠΑΜ-Θ εστιάζει σε μία οριζόντια αντιμετώπιση των προβλημάτων του εμπορικού κόσμου, ενώ είναι γνωστό, πως όλες οι μορφές εμπορικής δραστηριότητας, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά και αργότερα, δε βρέθηκαν στην ίδια κατάσταση.

«Όταν στο lockdown, επί 2,5 μήνες, εμείς δεν είχαμε έσοδα, παρά μόνον έξοδα, τα σούπερ μάρκετ, παραδείγματος χάριν, σημείωσαν αύξηση», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει πιο ευέλικτο αν ο στόχος του είναι να στηρίξει ουσιαστικά τον εμπορικό κόσμο.

 

Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε άλλες περιφέρειες δεν υπήρξε αυτή η «δικλείδα», ενώ έθεσε και το ζήτημα της εκταμίευσης: «Δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα πάρουμε αυτά τα χρήματα. Με δεδομένο ότι ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι διαδικασίες για τις ρυθμίσεις των χρεών, αλλά και η τετράμηνη προθεσμία που δίδει το πρόγραμμα για την υποβολή των αιτήσεων, γίνεται αντιληπτό, ότι η “ανάσα”, όταν θα δοθεί -όπου δοθεί- θα αργήσει, χαρακτηριστικά…», επισήμανε.

 

Ο ίδιος αξιολόγησε τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου ως «τους χειρότερους» των τελευταίων ετών -ακόμα και από τη μνημονιακή εποχή- όπως είπε και πρόσθεσε: «Φτάνουμε Χριστούγεννα, χάσαμε Πάσχα, το Καρναβάλι μας, το μισό καλοκαίρι και χάνουμε το μισό χειμώνα. Γενικώς, χάνεται πολύ σημαντικός χρόνος και πολύ φοβάμαι, πως θα έχουν πολλά λουκέτα -δε θα προλάβουν καν να πάρουν αυτές τις επιδοτήσεις», υπογράμμισε.

 

Ακούστε τον κ. Ε. Μίλκογλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά