Στέλιος Μωραΐτης για την τρίτη ΚΥΑ για το 12% που υπεγράφη την Παρασκευή: «Η αξιοπιστία του κράτους θα αποκατασταθεί όταν δοθούν τα χρήματα, άπαξ…»

«Βελτιωμένη», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, την τρίτη, κατά σειρά, Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την επιδότηση του 12% που υπεγράφη την περασμένη Παρασκευή. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαίωση του επιχειρηματικού κόσμου, στο σύνολό του…

 

Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η αξιοπιστία του κράτους απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο έχει τρωθεί διαχρονικά. «Είναι αναξιόπιστο το κράτος απέναντι στους επιχειρηματίες», είπε και υπογράμμισε πως «για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα άπαξ –και όχι μετά από δέκα χρόνια».

 

Δίνοντας έμφαση στο θέμα «περί αξιοπιστίας» ο κ. Μωραΐτης διερωτήθηκε με νόημα: «Πώς θα προσελκύσουμε νέα κεφάλαια στην περιοχή μας, ποιος θα επενδύσει εδώ;…».

 

Ο πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του να ζητούν ενημέρωση από το Επιμελητήριο για τις περαιτέρω ενέργειες. Σημείωσε ότι αρχικά, σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση «καλύπτεται το 2015 και το δεύτερο εξάμηνο του ’14» και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος δεν κλείνει για το πρώτο εξάμηνο του ’14 –για το οποίο, η ενημέρωση θα γίνεται, ανά εξάμηνο»», ενώ, «για τα επόμενα έτη, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία».

 

Να υπενθυμιστεί ότι η επιδότηση του 12% καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 χωρίς να υπάρξει μέριμνα για κάλυψη των επιχειρήσεων που είχαν ενταχθεί ώστε να μην παρουσιάζουν παθητικό στους ισολογισμούς τους.

 

Η νέα ΚΥΑ, με αριθμό 4581/16.10.2020, που υπογράφηκε την περασμένη Παρασκευή θέτει τις εξής προϋποθέσεις:

1.Να υπάρχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τον ΟΑΕΔ μέχρι 31.12.2015.

2.Η υποβολή νέας σχετικής αίτησης στον ΟΑΕΔ.

3.Η παραίτηση του δικαιούχου από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου και υποβολή του σχετικού δικαιολογητικού στο Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου.

4.Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά