Ερώτηση σχετικά με τη μελέτη για τον Κόσυνθο, κατέθεσαν Μιχάλης Αμοιρίδης, Οδυσσέας Βουρβουκέλης και Ιρφάν Χατζηγκενέ.

Ερώτηση  στον περιφερειάρχη ΑΜΘ, Χρήστο Μέτιο, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020,  κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι  της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση», Μιχάλης Αμοιρίδης, Οδυσσέας Βουρβουκέλης και Ιρφάν Χατζηγκενέ.

Η ερώτηση αφορά στη  μελέτη διευθέτησης της  κοίτης του  Κόσυνθου, που είναι σε εξέλιξη, καθώς, σύμφωνα με τους ερωτώντες, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άρδευση, τη διαχείριση των φερτών αδρανών υλικών και τον υδροφόρο ορίζοντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Η ερώτηση:

 

Κύριε Περιφερειάρχη,

τα ζητήματα άρδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Ένας σημαντικός πόρος για την ευρύτερη κεντρική περιοχή του νομού Ξάνθης (Βαφέικα, Πολύσιτος κλπ) αποτελεί ο Κόσυνθος. Αναβαθμοί και έργα που έχουν κατασκευαστεί τα παλαιότερα χρόνια συνδράμουν σημαντικά στον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Τα έργα αυτά χρήζουν άμεσης συντήρησης αλλά και βελτίωσης. Οι κάτοικοι επιθυμούν εκτός της συντήρησης των υφιστάμενων να σχεδιαστούν και νέοι αναβαθμοί έτσι ώστε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Πληροφορηθήκαμε ότι μελέτη για τη διευθέτηση της κοίτης του Κόσυνθου με σκοπό το σχεδιασμό έργου προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ, δεν λαμβάνει υπόψη τα ως άνω δεδομένα και ανάγκες των αγροτών μας. Όπως αντιλαμβάνεστε έργα με υψηλή δαπάνη πρέπει να αντιμετωπίζουν σφαιρικά τα ζητήματα και να έχουν άμεσα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης. Συνεπώς τώρα που σχεδιάζεται μία μεγάλη παρέμβαση είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη. Η διευθέτηση, έργο σημαντικό, αλλά η βελτίωση των αρδευτικών δυνατοτήτων είναι ακόμη πιο σημαντική, παράλληλα η διαχείριση των φερτών αδρανών υλικών της κοίτης αποτελεί εδώ και χρόνια ζητούμενο.

Ερωτάστε: (Παροχή Πληροφοριών)

α) δόθηκαν κατευθύνσεις στους μελετητές ώστε να ληφθούν υπόψη τα ως άνω δεδομένα και ανάγκες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής;

β) προβλέπεται στη μελέτη συντήρηση του υφιστάμενου αναβαθμού στην περιοχή του Πολυσίτου;

γ) προβλέπεται η δημιουργία νέων αναβαθμών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, κατά μήκος της κοίτης;

δ) υπάρχει πρόβλεψη από τη μελέτη για τη διαχείριση των φερτών αδρανών υλικών της κοίτης;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά