Δ. Αυγέρη: Αποζημιώσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων μόνο με αναγραφή του ποσού-Η κυβέρνηση να αποσύρει τώρα το σκανδαλώδες άρθρο 10


 

Η Ομιλία της Δώρας Αυγέρη, στη μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19 και άλλες διατάξεις».


Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,


Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να θυμίσουμε ότι με Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και τελικά σε ένα μεγάλο βαθμό υλοποιήθηκε  αυτή η μεγάλη δωρεά του Ωνάσειου δηλαδή μια υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία προς όφελος του συνόλου.
Ήταν με Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μπήκε μια τάξη στα οικονομικά του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού, που διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας, που έγινε κούρεμα των χρεών του και από ελλειμματικά τα ταμεία του έγιναν τελικά πλεονασματικά, που έγινε χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση, ώστε να δημιουργηθούν τελικά οι προϋποθέσεις αυτή η αξιοπιστία η απαραίτητη για να έρθει κάποιος ιδιώτης και να δωρίσει 70 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί σε ένα σχέδιο νόμου για την κύρωση της τροποποίησης μιας σύμβασης όπως αυτή για τη δωρεά του Ωνασείου, έχει συμπεριληφθεί πλήθος διατάξεων, που δεν αφορούν καν την πανδημία.
Κι όταν την αφορούν, στις επείγουσες ρυθμίσεις για την πανδημία, βλέπουμε διατάξεις τουλάχιστον ύποπτες.
 
Και επειδή ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος θα μπω κατευθείαν στο ψητό στο άρθρο 10, στο οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του ακροθιγώς ο κ. Πολάκης  και θα αναφέρω αυτολεξεί τι προβλέπει το άρθρο 10 προς γνώση των πολιτών που μας παρακολουθούν.
Το άρθρο 10 έχει τίτλο «Νομιμοποίηση δαπανών Κέντρων Υγείας»:
 «Δαπάνες των Κέντρων Υγείας από την εξέταση δειγμάτων βιολογικού υλικού υπόπτων κρουσμάτων κορονοϊού Covid-19 σε ιδιωτικά εργαστήρια ή άλλους φορείς διενέργειας εξετάσεων, δημοσίου ή και ιδιωτικού δικαίου, που διενεργήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.3.2020 έως και τη δημοσίευση του παρόντος, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου, είναι νόμιμες, εκκαθαρίζονται και πληρώνονται στους δικαιούχους φορείς σε βάρος του προϋπολογισμού των Δ.Υ.Πε., στις οποίες υπάγονται, με μόνο παραστατικό το εκδοθέν τιμολόγιο, μετά από προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας Δ.Υ.Πε., με την οποία εγκρίνονται ο αριθμός των αποζημιούμενων εξετάσεων που διενεργήθηκαν και το ύψος της σχετικής δαπάνης».


Τι εννοείτε και πώς νοείται με «μόνο παραστατικό το εκδοθέν τιμολόγιο»; Χωρίς Σύμβαση; Χωρίς πρακτικό παραλαβής; Χωρίς χρόνο παράδοσης; Χωρίς έλεγχο ποιότητας;


Και από  ποια «διοικητικά συμβούλια οικείας Δ.Υ.Πε.»; Αφού οι Δ.Υ.Πε, δεν έχουν διοικητικά συμβούλια, έχουν μόνο Διοικητή και Υποδιοικητή.


Και πώς γίνεται να συνεχίζετε να νομοθετείτε για την πανδημία «κατά παρέκκλιση των διατάξεων» οκτώ μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας;


Πόσο χρόνο θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να οργανώσει επιτέλους ένα σχέδιο κατά της πανδημίας χωρίς να «παρεκκλίνει»;


Με αυτή την – επιτρέψτε μου - σκανδαλώδη διάταξη ανοίγετε πάλι ένα παράθυρο, ώστε ο κάθε ιδιώτης, κάθε κακοπροαίρετος ιδιώτης, να μπορεί να προσκομίσει χωρίς έλεγχο πλαστά και εικονικά τιμολόγια.


Δεν προβλέπεται κάποιος έλεγχος καν έστω μεταγενέστερος.


Πολύ φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά και, μάλιστα, σε κάτι τόσο σημαντικό, ενδεχομένως κύριε υπουργέ να μην είναι τόσο σημαντικό για εσάς γι’ αυτό δεν δίνετε βάση σε αυτά  που λέω εσείς τι κάνετε; Αντί να  ρυθμίζετε, απορυθμίζετε. Αντί να θωρακίζετε το Δημόσιο, αφήνετε χώρο για να αναπτυχθούν πάλι φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, θα έλεγα μια μαύρη αγορά τεστ.
Κι αντί να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου, ενισχύονται και πληθαίνουν οι αδιαφανείς μέθοδοι και πρακτικές.


Δεν υπάρχουν κυρίες της πλειοψηφίας εδώ, νομίζω ότι είναι μόνο κύριοι
Δεν λέμε ότι είναι κακή η συνδρομή των  ιδιωτικών κέντρων υγείας ή ότι δεν πρέπει να αποζημιώνονται. Το ζήτημα είναι το πώς;
Διαφωνούμε, όμως, κάθετα με τον τρόπο που επιλέγετε ως κυβερνητική πλειοψηφία να το κάνετε.
Με τον τρόπο που προσχηματικά επικαλείστε την πανδημία, τρόπο κατακριτέο και απόλυτα επιλήψιμο.
Και το κάνετε συχνά. Και σας το έχουμε κάθε φορά υποδείξει με ερωτήσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς. Που άλλες δορές απαντούν και απαντούν αργά κι άλλες φορές επιλέγουν να μην απαντήσουν.
Όπως για παράδειγμα στην ερώτηση που καταθέσαμε στις 13 Οκτωβρίου 2020 με πρωτοβουλία του πρ. Υπουργού Υγείας και Τομεάρχη κ. Α. Ξανθού σε σχέση με την αδιαφανή και επιλεκτική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος σύμπραξη νοσοκομείων του ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης.


Τι ακριβώς γίνεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;


Έχουμε μια διαδικασία με πάρα πολλά ερωτηματικά, μάλλον μια μη διαδικασία.
Τον Απρίλιο του 2020 είχαμε μια σύμβαση με ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, η ανάλυση με 65 ευρώ κάθε τεστ.
Στις 12 Ιουνίου έρχεται μια άλλη σύμβαση με μια άλλη εταιρεία με 60 ευρώ το τεστ.
Μετά από υπόδειξη του υπουργού που λέει ότι ανώτερη τιμή για κάθε τεστ είναι τα 50 ευρώ, έχουμε μια νέα απόφαση από την πλευρά του Διοικητή του Ιπποκράτειου νοσοκομείου και ένα κονδύλι 800.000 ευρώ προκειμένου αυτά τα δείγματα να πηγαίνουν σε ιδιώτες.


Έχουμε δηλαδή διαφορετικές με συμβάσεις με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με διαφορετικές τιμές και σήμερα ενώ δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στο Ιπποκράτειο έχουμε ένα κονδύλι δεν ξέρουμε πως διατίθεται με ποια διαδικασία. Αν ψάξετε στη Διαύγεια δεν θα βρείτε τίποτε. Αλλά έχουμε αποτελέσματα από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα τα οποία δεν αναφέρονται πουθενά σε αποφάσεις.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά μια φωτογραφία από κήπο στο Ιπποκράτειο που λέει ότι διεξάγονται τεστ από συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία μέσα στο Ιπποκράτειο, λαμβάνοντας και μέριμνα για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και ένα αποδεικτικό που δείχνει ότι έγινε από αυτή την εταιρεία διαγνωστικό τεστ.


Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση που σας έχουμε καταθέσει, όπως και αυτή που σας έχουμε υποβάλλει εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο πριμοδοτείτε με διπλάσιες τιμές τις ιδιωτικές ΜΕΘ με 1600 ευρώ την ημέρα.


Και θα πω, θα χρησιμοποιήσω αυτό το ρήμα, να αποσύρετε τη σκανδαλώδη διάταξη το άρθρου 10 που δεν έχει καμία σχέση, ούτε με το περιεχόμενο, ούτε με το πνεύμα αυτής της πολύ σημαντικής σύμβασης, που καλούμαστε σήμερα να κυρώσουμε.


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την ανοχή σας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά