Ν.Λυγερός: η στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Τις στρατηγικές αντιμετώπισης δύο μεγάλων ανοιχτών μετώπων : της πανδημίας και των τουρκικών προκλήσεων, ανέλυσε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο στρατηγικός αναλυτής κ. Νίκος Λυγερός.
 
Η ‘επίθεση’ του κορωνοϊού
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη, και στην Ελλάδα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εκτιμά, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο , σε κάθε φάση εξέλιξης της πανδημίας, είναι η σωστή χρονική στιγμή της λήψης των μέτρων. Η καθυστέρηση έστω και μιας εβδομάδας – τις περισσότερες φορές εξαιτίας αντιδράσεων μέρους της κοινωνίας- μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστο κόστος.
 
Ο κ. Λυγερός αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας όπου το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται  αύξηση του αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως συμβάλλουν στην αύξηση της μεταδοτικότητας οι καιρικές συνθήκες που επιβάλλουν τη διαμονή ή συνύπαρξη ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, ενώ εστίασε και στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό σε ότι αφορά τους ελέγχους.
 
Τόνισε ότι πέρα από την υπευθυνότητα που απαιτείται να επιδεικνύει ο κάθε πολίτης για την προστασία της υγείας του, και της υγείας των συγγενών αλλά και των συνανθρώπων του, αναγκαίοι είναι και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε ότι αφορά την τήρηση των κάθε φορά επιβαλλόμενων μέτρων.
 
Η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
 
Η στρατηγική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην αμείωτη τουρκική προκλητικότητα, επιλέγοντας την οδό των ΑΟΖ, δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην Τουρκία πέρα από τους γνωστούς τακτικισμούς της με επικοινωνιακά, άνευ ουσίας, τεχνάσματα.
 
Η ορθή επιχειρησιακή αντιμετώπιση στην περίπτωση του Ούρουτς Ρέις , με το ‘τείχος’ των πλοίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που επιβάλλουν τη συνοδεία του ερευνητικού πλοίου με πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, καθιστούν αδύνατες τις έρευνες, σε αντίθεση με το Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου το οποίο κάνει έρευνες, σημείωσε.
 
Η χθεσινή δε τριμερής Ελλάδας- Κύπρου –Αιγύπτου αποδεικνύει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα, εκτιμά.
 
Ενημέρωσε και για τις εξελίξεις  για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά η ανακοίνωση για προσφυγή στη Χάγη, δίνει τον απαραίτητο χρόνο και στις δύο χώρες, μια διετία δηλαδή, να συζητήσουν ακόμη και να συμφωνήσουν χωρίς καν να χρειαστεί να γίνει προσφυγή.
 
Ακούστε τον κ. Νίκο Λύγερο.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά