Πρώτη συμμετοχή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Επιτροπή Επιλογής Δικαστών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μπορεί η πανδημία να εμπόδισε να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή για πρώτη φορά η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο η λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού δεν σταματά. Χθες συνεδρίασε μετά από ένα χρόνο διαδικτυακά η Επιτροπή Επιλογής Δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Ανθρώπου, ίσως η πιο σημαντική και ουσιαστική Επιτροπή, όπου έκανε την πρώτη του παρουσία με παρέμβαση ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. 

Η σημασία αυτής της Επιτροπής έγκειται στο ότι αυτή επιλέγει και προκρίνει τους Δικαστές από καθένα από τα 47 Κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτούς δηλαδή που καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Τα μέλη αυτής της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν και θα προκρίνουν τους Δικαστές πρέπει να είναι ισχυρές προσωπικότητες με ξεχωριστά βιογραφικά. Επιλέγονται ουσιαστικά 17 Βουλευτές από τα 47 Κράτη - Μέλη μετά από πρόταση, όχι των Κρατών τους, αλλά των διεθνών Πολιτικών Ομάδων. 

Τον Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κύπρου τον πρότεινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

Στην πρώτη Συνεδρία του συζητήθηκε αν θα πρέπει να αναβληθεί λόγω της Πανδημίας ή να γίνει διαδικτυακά τον Ιανουάριο η εκλογή των Δικαστών από την Ελβετία και την Ελλάδα, ο Βουλευτής Ροδόπης τόνισε ότι : «Σαφώς η διαζώσης αξιολόγηση θα ήταν καλύτερη. Ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε η πανδημία να μας νικήσει. Ο Οργανισμός μας έχει τη δύναμη να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και διαδικτυακά, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη». 

Αποφασίστηκε η επόμενη εκλογή Δικαστών να γίνει τον Ιανουάριο σε κάθε περίπτωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά