Αντρίκ Στεπανιάν: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τη στήριξη των προσφύγων της Αρμενίας –Ανθρωπιστική Βοήθεια συγκεντρώνει η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης- έλλειμμα σε κουβέρτες

«Οδυνηρό συμβιβασμό» χαρακτήρισε τη συμφωνία κατάπαυσης της πυρός του πολέμου των 45 ημερών, ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Αντρίκ Στεπανιάν, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος και του Αρμενικού Σταυρού Ελέους Ξάνθης.
Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο πρόσθεσε πως αυτό όμως που προέχει στην παρούσα φάση είναι η βοήθεια των προσφύγων που βρίσκονται είτε στην Αρμενία είτε στα εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ελέγχονται από τους Αρμένιους.
«Οι ανάγκες είναι τεράστιες και ο χειμώνας βαρύς. Χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να ξεριζωθούν να γίνουν πρόσφυγες», σημείωσε.
Οι Αρμένιοι Ξάνθης δραστηριοποιήθηκαν άμεσα ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη αρχίσει να συλλέγεται, τόσο από την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της γης να φτάσει στους αποδέκτες της.
 
Πρόκειται για μια αποστολή στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με είδη πρώτης ανάγκης «Υπάρχει μεγάλη προσφορά από όπου και αν απευθυνθήκαμε και  αποφασίσαμε να στείλουμε τα καινούρια, αφού με όλη τους την καρδιά τα έχουν προσφέρει διάφορα μαγαζιά και βιοτεχνίες», σημείωσε.
Ωστόσο, κάλεσε τους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια με καινούριες ή σε καλή κατάσταση  κουβέρτες, που αποτελούν τη βασική έλλειψη της αποστολής. Να σημειωθεί ότι στην Ανθρωπιστική Βοήθεια συμμετέχουν εκτός από την Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα.
 
Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες του πολέμου, η κ. Στεπανιάν επισήμανε ότι τα γραφεία της Αρμενικής Εκκλησίας (Αγίου Ελευθερίου 54) είναι ανοιχτά κάθε Δευτέρα –Τετάρτη και Παρασκευή από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα έως τις 5 Δεκεμβρίου.
 
Στις υπόλοιπες δράσεις, συμπεριλαμβάνεται μια επιστολή διαμαρτυρίας, που μπορεί κάθε πολίτης να στείλει στους διεθνείς οργανισμούς και φορείς (Πρωθυπουργό, Ουνέσκο, Ερυθρό Σταυρό κλπ) -τη φόρμα μπορεί κανείς να την πάρει από τη σελίδα της Αρμενικής Κοινότητας στο facebook- για τους 1500 νέους ανθρώπους που σήμερα θεωρούνται αγνοούμενοι, αφού οι αζερικές αρχές αρνούνται να συνεργαστούν…
 
Να σημειωθεί, ότι στην προσπάθεια βοήθειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ενώνουν τις δυνάμεις τους 26 Αρμένιοι καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πρωτοβουλία της συμπολίτισσάς μας καλλιτέχνιδας Έλενας Αρτενιάν και τραγουδούν ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο Bingeol (Ξενιτιά). Πρόκειται για μια διαδικτυακή προσπάθεια, όπου δίνεται η δυνατότητα στον κάθε χρήστη, πατώντας στη διεύθυνση που αναγράφεται να κάνει μια δωρεά. «Ακόμα κι ένα ευρώ, πέντε ευρώ, έχουν την αξία τους», είπε η κ. Στεπανιάν.
 
Να σημειωθεί ότι η συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού και η οικονομική βοήθεια που η αρμενική κοινότητα της Ξάνθης ολοκλήρωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου θα σταλεί, επίσης –τώρα πια για την ανακούφιση των ανθρώπων του πολέμου.
Η κ. Στεπανιάν ευχαρίστησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ξάνθης τον Συ.Φα Ξάνθης, την Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, τα «Πλαστικά Θράκης» και το Ίδρυμα Σταύρος Χαλιορής.
 
Ακούστε την κ. Α.Στεπανιάν.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης

Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά