Ερσίν Μποζ, πρόεδρος περιφερειακής ένωσης τυφλών Θράκης: Η προσβασιμότητα είναι μια ευρεία έννοια/Η καραντίνα για τα ΑμεΑ είναι καθημερινότητα

 
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης και αντιπρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ Π.Ε.Ξάνθης , Ερσίν Μποζ, φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο αναδεικνύοντας την ουσιαστική έννοια της προσβασιμότητας, σε ό,τι αφορά τα Άτομα με Αναπηρίες…
 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος η «προσβασιμότητα» είναι μια πολύ πιο σύνθετη έννοια, από αυτό που μάθαμε να καταλαβαίνουμε… «Δεν αφορά μόνο στον δρόμο ή το πεζοδρόμιο, αλλά και στη διευκόλυνση που πρέπει να έχει ένα άτομο με αναπηρίες στον εργασιακό του χώρο, στη δυνατότητα να έχει την πληροφόρηση από τις σελίδες δημόσιων οργανισμών  και όχι μόνο, αλλά ακόμα και στη διασκέδαση».
 
Επισήμανε πως απαιτείται ένα λογισμικό το οποίο θα πρέπει να αποτελεί «εργαλείο» για το άτομο με αναπηρίες στη δουλειά του, στην ενημέρωση, στην καθημερινότητα.
 
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η κατάσταση στην οποία ζει το σύνολο του πληθυσμού αυτήν την περίοδο, η καραντίνα, δηλαδή, έχει ημερομηνία λήξης «Όταν όμως έχεις αναπηρία είσαι καταδικασμένος να ζεις σε καραντίνα σε όλη σου τη ζωή, καθώς είναι έτσι δομημένη η πολιτεία που δε σου δίνει την ευκαιρία αυτονόμησης»…
 
Πρόσθεσε, πως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους είναι πρώτοι που βιώνουν την κατάσταση με την πανδημία, ενώ έθεσε και την παράμετρο, που αφορά στις «ευπαθείς ομάδες».
Τα ΑμεΑ είναι η πρώτη κοινωνική ομάδα που βιώνει τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Ας μην ξεχνάμε πως όταν μιλούμε για “υποκείμενα νοσήματα”, μιλούμε, ουσιαστικά, για αναπηρίες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι το αναπηρικό κίνημα θα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται καθώς «διάφορα εργαλεία του ΟΟΣΑ αλλά και η Επιτροπή Πισσαρίδη βάζουν στο τραπέζι θέματα που κατά την άποψή μας δεν επιλύουν αναπηρικά προβλήματα, αλλά τα θίγουν, γιατί κινούνται σε μια φιλοσοφία “εξοικονόμησης”».
 
Υπογράμμισε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια είμαστε σε διαρκή άμυνα να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ό,τι έχουν καταφέρει κι όχι να ζητήσουμε κάτι» και σημείωσε ότι τα προβλήματα λόγω της πανδημίας εντείνονται.
«Θα πρέπει να έχουμε την καλή διάθεση και δύναμη να την αντιμετωπίσουμε. Είναι δύσκολο για όλους μας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς -ο άνθρωπος από τη φύση του είναι αισιόδοξος, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθούμε», υπογράμμισε…
 
Ακούστε τον κ. Ε. Μποζ.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά