Προσεύχεστε και Προσέχετε! O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονας

 
Πατρικές ευχές και πνευματικές παραινέσεις από τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα είχαν την ευκαιρία να λάβουν οι ακροατές του Δημοτικού Ραδιοφώνου, σήμερα το πρωί…
 
Ο Σεβασμιότατος κάλεσε το ποίμνιο να παραμείνει ψύχραιμο να μην αναπτύξει πανικό ή φοβίες… «Ο λαός μας λέει πως “η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”. Η Εκκλησία, όμως λέει πως η Ελπίδα δε πεθαίνει, γιατί για μας η Ελπίδα είναι ένα συγκεκριμένο Πρόσωπο, ταυτίζεται με το πρόσωπο του Χριστού» και υπενθύμισε στους πιστούς πως στο τέλος των Ακολουθιών, κατά την Απόλυση ο ιερέας λέει: Δόξα σοι ο Θεός, η Ελπίς ημών.
 
Ο κ.κ. Παντελεήμων ανέφερε πως «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε αυτήν την Ελπίδα. Αυτήν τη στιγμή, ο Χριστός ίσως μας παιδαγωγεί -δεν ξέρω. Οι βουλές του κυρίου είναι άγνωστες και ανερμήνευτες για μας τους ανθρώπους αλλά εμείς πιστεύουμε ότι ο πλανήτης, ο λαός μας, η περιοχή μας, όλοι, θα βγούμε από αυτήν τη δοκιμασία. Ας μην ξεχνάμε, πως και ο δικός μας λαός βγήκε από πολύ πιο οδυνηρές καταστάσεις από αυτές που περνούμε σήμερα» και υπογράμμισε «Θα συστήσω αδελφικά και πατρικά δύο λέξεις, που αρχίζουν από το γράμμα Π:
 
Προσεύχεστε και Προσέχετε!
 
«Θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέρα που οι υγειονομικές αρχές μας συστήνουν», συνέχισε ο Σεβασμιότατος. «Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα και κληρικοί που αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού που λένε ότι η μάσκα δεν προστατεύει ότι είναι ιεροσυλία να μπαίνουμε στο Ναό με την μάσκα… Αυτές τις φωνές η εκκλησία δεν τις υιοθετεί» και περιέγραψε τη δική του καθημερινή ρουτίνα:
«Θα τηρήσω όλα τα μέτρα, όταν βγαίνω έξω. Θα φορέσω τη μάσκα. Όταν θα πάω στον Ναό να προσκυνήσω την εικόνα της Παναγίας θα την βγάλω, αλλά μετά, θα τη βάλω ξανά»…
 
Υπογράμμισε πως οι πιστοί έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην εκκλησία:
«Οι ναοί μας είναι ανοιχτοί, όποιος επιθυμεί να πάει να ανάψει το κεράκι του να προσευχηθεί, γιατί ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή. Δε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει μόνον η υγεία του σώματος, αλλά και η ψυχική υγεία. Καίτοι το απεύχομαι, αλλά φοβάμαι ότι αυτή η καραντίνα θα δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα στους ανθρώπους», σημείωσε.
Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι μπορεί ακόμη και εν καιρώ καραντίνας η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν στο χωριό να είναι καλύτερη: «Οι άνθρωποι στο χωριό θα βγουν στον κήπο θα ανεβοκατεβούν στο σπίτι τους, που είναι μονοκατοικία», όμως στην πόλη… «σε ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών όπου ζει μια 6μελής οικογένεια με νέα παιδιά που όπως γνωρίζουμε έχουν έναν δυναμισμό μέσα τους, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση…».
Γι’ αυτό, όπως σημείωσε «Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να πάει να σταθεί μπροστά στην εικόνα. Δικαίωμά του είναι. Πρέπει να κατανοήσει η Πολιτεία ότι έχει ανάγκη να πάει στο ναό να “ξεκουραστεί” για πέντε λεπτά  και να γυρίσει ανανεωμένος στο σπίτι του», επαναλαμβάνοντας, «τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα».
 
Επισήμανε πως οι ναοί είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή και καθώς οι ιερείς λειτουργούν, υπάρχει αντίδωρο στην είσοδο, για τον κάθε πιστό. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε: «Αφού τελειώνει η Θεία Λειτουργία, έχει δοθεί οδηγία στους ιερείς να μην καταλύουν Αίμα και Σώμα Χριστού, ώστε, όποιος θέλει, μεμονωμένα, να  μπορεί να πάει και να κοινωνήσει»
 
Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε πως άλλες χρονιές, αυτές τις μέρες, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου, αλλά και όσες ακολουθούν, με διαφορετικό τρόπο τις γιόρταζε ο λαός, όμως «δυστυχώς σήμερα αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε στην κατάσταση που βιώνουμε».
Προέτρεψε, ωστόσο, τους εορτάζοντες να πηγαίνουν, κάποια στιγμή, στο ναό να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου να ανάψουν το κεράκι τους να πάρουν το αντίδωρό τους και ευχήθηκε «να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων εκείνων που νοσούν των ανθρώπων που φεύγουν καθημερινά για την αιωνιότητα -κι ο Θεός να τους αναπαύσει- ώστε λίγο κοντά στα Χριστούγεννα να είναι πιο ελαστικά τα μέτρα -πάντα με προσοχή και τηρώντας όλα τα μέτρα- ώστε να εκκλησιαστούμε και να κοινωνήσουμε. Από μας τους ίδιους θα εξαρτηθεί», υπογράμμισε.
 
Ευχήθηκε «περαστικά στους αδελφούς μας που νοσηλεύονται, σε εκείνους που είναι σε καραντίνα και σε όλο το λαό μας να έχει υπομονή».
Ευχαρίστησε «τους γιατρούς και νοσηλευτές, όλους εκείνους που ασχολούνται με την ίαση των ανθρώπων -να τους θωρακίζει η χάρη του Θεού- για να μένουν αλώβητοι ώστε να βοηθούν τον πάσχοντα άνθρωπο».
 
«Ελπίζουμε ότι ο Θεός θα βάλει το χέρι του», είπε ο Σεβασμιότατος και παραίνεσε «να αξιολογήσουμε αυτά τα πολλά πράγματα που βιώνουμε κάθε μέρα: το ότι αναπνέω και μιλάω μαζί σας είναι ευλογία Θεού», σημείωσε και ανέφερε ένα πραγματικό γεγονός που διάβασε σε κάποιο περιοδικό:
«Ένας παππούς νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος για ένα τρίμηνο και τελικά το ξεπέρασε. Όταν πήγε να πάρει το εξιτήριο από το Γραφείο Κινήσεως του Νοσοκομείου, έβαλε τα κλάματα… Τον ρώτησαν, γιατί κλαίει κι εκείνος απάντησε: “80 χρόνια ανέπνεα και ποτέ δε σκέφτηκα να πω ευχαριστώ Θεέ μου και δόξα να ’χεις… Τώρα κατάλαβα τη μεγάλη αξία αυτού του Δώρου”» και συνέχισε ο Μητροπολίτης μας «Ποιος από μας θεωρεί την ανάσα του, δώρο Θεού και λέει Δόξα σοι ο Θεός… Η Εκκλησία μας όμως μας το υπενθυμίζει: Πάσα πνοή αινεσάτω τον Κύριον».
 
Ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε αυτούς που γιορτάζουν, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και όλους τους συνεργάτες του, ενώ με πατρική αγάπη σημείωσε: «Εγώ προσεύχομαι για όλους τους ανθρώπους, της περιοχής μας, του τόπου μας και ολόκληρον τον κόσμο»… 
 
Ακούστε τον Σεβασμιότατο Ξάνθης και Περιθεωρείου.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά