Μήνυμα του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος: Να στραφούμε στον έσω άνθρωπο

 

«Ζούμε το μεγαλύτερο γεγονός. “Το μόνο καινό υπό τον ήλιο”, όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, την Ενανθρώπηση του Θεού.

Τώρα, πώς ο Θεός κατεβαίνει στη γη, πώς γίνεται Άνθρωπος, πώς ο Αχώρητος χωράει στα σπλάχνα της Θεοτόκου, αυτό είναι ένα μυστήριο, που όπως λέει ο υμνογράφος της Εκκλησίας δε φέρει έρευνα με τη λογική, αλλά γίνεται αποδεκτό μόνο με την Πίστη.

Είναι το γεγονός αυτό που τέμνει στην ανθρώπινη ιστορία στην προ και στη μετά Χριστόν εποχή. Μια, μετά Χριστόν, εποχή, που εκείνο που φέρνει στον κόσμο ο Χριστός είναι το Μήνυμα της Αγάπης και της Ειρήνης. Μια Αγάπη που δεν περιορίζεται στο συγγενικό, στο οικογενειακό στο φιλικό περιβάλλον, αλλά μια Αγάπη που επεκτείνεται και αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο. Γιατί, όπως λέει ο Χριστός, εάν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν αυτό είναι μια συναλλαγή. Δίνει, δηλαδή, κανείς και παίρνει αγάπη. «Εγώ δε, λέγω αγαπάτε τους εχθρούς υμών»…

Έρχεται, λοιπόν να φέρει την αγάπη και την ειρήνη. Να κατανοήσουμε ότι όλοι μας μπορούμε να ζήσουμε σ’ αυτόν εδώ τον πλανήτη, ότι τα προβλήματα, που ανθρώπινα μπορεί να ανακύψουν πρέπει να λύνονται με τον διάλογο και όχι με την ισχύ.

 

Φέτος βέβαια, είναι πρωτόγνωρα τα Χριστούγεννα. Ξέραμε μέχρι τώρα, αγορές ανοιχτές, δρόμοι γεμάτοι, οι άνθρωποι να επικοινωνούν… Η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας. Πρωτόγνωρες καταστάσεις, κλεισμένοι στα σπίτια μας να αποφεύγει ο ένας τον άλλον.

Εγώ παρακαλώ όλον τον λαό μας να τηρούμε τα προστατευτικά εκείνα μέτρα που μας συστήνουν οι υγειονομικές αρχές και για να διαφυλάξουμε την υγεία τη δική μας, αλλά και για να διαφυλάξουμε και την υγεία των συνανθρώπων μας.

Βέβαια, από τη δοκιμασία αυτή κι από την πανδημία θα βγούμε, αλλά θα πρέπει να βγούμε καλύτεροι για να εκτιμήσουμε κάποια απλά πράγματα ση ζωή μας, τα οποία περνούν απαρατήρητα και να πω το πιο απλό παράδειγμα, της αναπνοής μας. Ποιος, στα χρόνια που μας χάρισε ο Θεός, αναπνέοντας, σκέφτηκε πόσο μεγάλο πράγμα είναι αυτό. Δώρο του Θεού η αναπνοή…

Κι όταν κανείς προσβληθεί από τον κορονοϊό και μείνει διασωληνωμένος, τότε καταλαβαίνει πώς αυτά τα απλά πράγματα που περνούν απαρατήρητα είναι πολύ σημαντικά στη ζωή μας.

 

Γι’ αυτό λέω, ότι θα πρέπει να βγούμε καλύτεροι.

Να συνειδητοποιήσουμε ότι παρόλη την παντοδυναμία μας, τις ανακαλύψεις μας, που κανένας δεν αμφισβητεί γι’ αυτές και απολαμβάνουμε όλοι μας αυτά τα αγαθά της εξέλιξης της τεχνολογίας  -να κατανοήσουμε όμως- πόσο αδύναμος είναι ο άνθρωπος, όταν ένας αόρατος εχθρός μας καθηλώνει…

 

Από εκκλησιαστικής πλευράς, τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν, όπως γιορτάζονται κάθε χρόνο, αλλά με περιορισμένο τον αριθμό των πιστών στο ναό. Οι ναοί, όμως, θα παραμείνουν ανοιχτοί όλες τις ημέρες για να μπορούν οι πιστοί να πηγαίνουν να προσκυνήσουν. Στους ναούς της πόλεως, τον Μητροπολιτικό, τον ναό του Αγίου Ελευθερίου και τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα γίνουν και δεύτερες Θείες Λειτουργίες, τα Χριστούγεννα. Η πρώτη,  5:00 με 8:30 και 9:00 με 10:00, η δεύτερη για να μπορέσουν και τα μικρά παιδιά που θα θέλουν να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν με τις μητέρες τους.

 

Εκείνο όμως που θα πρέπει, φέτος να ζήσουμε, γιατί δε θα υπάρχουν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις να στραφούμε στον έσω άνθρωπο να δούμε τον δικό μας εαυτό και να βάλουμε στην καρδιά μας την οικογένειά μας, στην κοινωνία μας, στην πόλη μας να βάλουμε τον Χριστό.

Πολλές φορές κάνουμε εκκοσμικευμένα Χριστούγεννα. Με όλα τα άλλα, τα δώρα, τις γιορτές, τα ρεβεγιόν, που κι εκείνα κανείς δεν τα απορρίπτει, αλλά ξεχνάμε τον Χριστό.

Το βασικότερο είναι να βάλουμε τον Χριστό στη ζωή μας μέσα. Αυτός να γίνει ο συνοδοιπόρος της ζωής μας, ο φίλος μας κι ο αδελφός μας

 

Και βέβαια, αυτές τις μέρες να σκεφτούμε εκείνους, οι οποίοι δίνουν έναν αγώνα για να κρατηθούν στην ζωή, τους αδελφούς μας που νοσούν. Να ευχηθούμε να αποκατασταθεί γρηγορότερα η υγεία τους να παρακαλέσουμε τον Χριστό να αναπαύσει τις ψυχές εκείνων όπου έχουν φύγει, αυτήν την περίοδο από τη ζωή σ’ όλον τον πλανήτη -και είναι πάρα πολλοί αυτοί.

Να ευχηθούμε να στηρίζει ο Θεός και να ενισχύει τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας, που δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για τον συνάνθρωπό μας, διακινδυνεύοντας και τη δική τους τη ζωή.

Να δώσουμε χαρά στον συνάνθρωπό μας από το τηλέφωνο, με μια κάρτα που θα τους στείλουμε, αφού δεν μπορούμε να τους σφίξουμε το χέρι και να ευχηθούμε να είναι τα μοναδικά Χριστούγεννα που ζούμε με αυτόν τον τρόπο.

Και να ευχηθώ η καινούρια χρονιά να είναι μια χρονιά ειρηνική, ευλογημένη κι απαλλαγμένη από κάθε δοκιμασία για τον κάθε άνθρωπο.

Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά κι ευλογημένα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά