Μανώλης Φανουράκης: Μας περιμένει ένα δύσκολο πεντάμηνο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα – Δεν εφησυχάζουμε! Συνεχίζεται απρόσκοπτα η διενέργεια των rapid test από τον δήμο Ξάνθης

Από τους πρώτους δήμους -αν όχι ο πρώτος- ο δήμος Ξάνθης μπήκε στη μάχη κατά του κορωναϊού με τη διενέργεια των ράπιντ τεστ (και μέσα από το αυτοκίνητο) ελέγχοντας ευρείες ομάδες πληθυσμού, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την «εικόνα» του ιού και αναχαιτίζοντας τη διασπορά του.
 
Η προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, αλλά και το Τμήμα Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Ξάνθης, τον Ιατρικό Σύλλογο και τους δημοτικούς υπαλλήλους, συνεχίζεται απρόσκοπτα.
 
Ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για τη «νότα αισιοδοξίας» που άρχισε να διαφαίνεται με την έναρξη του εμβολιασμού, αρχικά με τους υγειονομικούς και τις κοινωνικές δομές, αλλά και από το Σάββατο στον πληθυσμό και στο γεγονός ότι σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έως τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γιατί «μας περιμένει ένα δύσκολο πεντάμηνο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να σταθούμε στα πόδια μας».
 
Ακούστε τον κ. Μ. Φανουράκη.
 
Ο κ. Φανουράκης, επισήμανε ότι το επόμενο στοίχημα -αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο της πανδημίας- θα είναι η ανασύνταξη του επιχειρείν σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο. «Η υγειονομική κρίση», τόνισε, «έχει φέρει μια μεγάλη οικονομική κρίση και σε αυτό θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι: τοπική, περιφερειακή και κεντρική διοίκηση».
 
Ο δήμος Ξάνθης συνεχίζει απρόσκοπτα τη μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρχει «η εικόνα της πανδημίας». Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο αντιδήμαρχος στο σύνολο του υπαλληλικού προσωπικού του δήμου, «που δεν ξέρει τι μέρα είναι ή τι ώρα, αλλά βρίσκεται εδώ, επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο και συμμετέχει σε μια συνολική προσπάθεια, για να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση στον Δήμο, χωρίς περαιτέρω κινδύνους διασποράς του ιού».
Παράλληλα, επισήμανε ότι τα ράπιντ τεστ συνεχίζονται στο Αμοιρίδιο (πλέον) -για τη μετάβαση στο χώρο έχει γίνει μια προεργασία από τον Νοέμβριο, σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ- όπου εκεί, οι πολίτες θα ελέγχονται ύστερα από ραντεβού.
«Ο Δήμος μας ήταν ο πρώτος δήμος που είχε προμηθευτεί τα τεστ για τους δημότες και μάλιστα, σε μια περίοδο, όπου ο ΕΟΔΥ αντιμετώπιζε προβλήματα, ήταν παρών και για τα στατιστικά στοιχεία και για την καταγραφή κρουσμάτων, που έδιναν την ταυτότητα των εστιών», σημείωσε και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία αντιμετώπισης αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται και η ικανότητα των ανθρώπων στην κεντρική διοίκηση».
Υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει μια εβδομαδιαία εμπιστευτική έκθεση από την ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας, προς τους δήμους όπου «δείχνουν» την εικόνα των περιοχών και ενημέρωσε ότι η έκθεση για το δήμο Ξάνθης, την περασμένη εβδομάδα αφορούσε σε 75 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 11 χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ για τα υπόλοιπα 64 απαιτήθηκε η απομόνωση των ασθενών στις οικείες τους.
 
Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι είναι λογικό, όπου γίνονται πολλά τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων να ανεβαίνει και επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η ανίχνευση ενός και μόνου ασυμπτωματικού, γιατί άμεσα γίνεται ο περιορισμός της διασποράς.
Πρόσθεσε ότι στην όλη προσπάθεια είναι πολύ σημαντική η διαδικασία της ιχνηλάτησης, «γιατί αυτή είναι που περιορίζει τον ιό, αφού άμεσα, μπορούμε να δούμε ποια άτομα επηρεάζονται» και υπογράμμισε ότι από το καλοκαίρι και μετά, όταν και ανέλαβε τη διαδικασία το τμήμα Υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΕ Ξάνθης, τα αποτελέσματα είναι γρήγορα, με αποτέλεσμα τον άμεσο περιορισμό του ιού».
 
Σήμερα, ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας όλων των δήμων στην Ξάνθη -μια πρωτοβουλία που έλαβε ο δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Φανουράκης υπογράμμισε τη σημασία της «ομαδικής δουλειάς», αναφερόμενος στη συνεργασία αυτή.
Ταυτόχρονα οι έλεγχοι διενεργούνται και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ύστερα από ραντεβού.
Ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε ότι οι πολίτες πλέον έχουν τη δυνατότητα να ελέγχονται και μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, αναφέρθηκε στο infobox του δήμου στο ΚΥ Ξάνθης (παλιό ΙΚΑ), αλλά και μέσω της προσπάθειας που ξεκίνησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις -ο Δήμος Ξάνθης έχει διαθέσει στον Στρατό δύο σπιτάκια, εντός του δήμου, ώστε να γίνονται και εκεί οι έλεγχοι- και φυσικά υπάρχουν  τα ιδιωτικά εργαστήρια για πιο γρήγορα αποτελέσματα στα χέρια όσων τα χρειάζονται άμεσα.
 
«Τα πολλά τεστ είναι αυτά που θα δώσουν την εικόνα αλλά θα περιορίσουν και τους ασυμπτωματικούς που είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διασπορά», σχολίασε ο κ. Φανουράκης και υπογράμμισε ότι μπορεί η εικόνα να είναι ενθαρρυντική στο δήμο μας, ωστόσο οι μήνες που έρχονται είναι δύσκολοι. «Δεν πρέπει η προσπάθεια που κάνουμε όλους αυτούς τους 11 μήνες να πάει χαμένη».
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά