Γ. Σιαμίδης: Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί ενός αντιτουρκικού πόλου

Παρέμβαση για τα εθνικά θέματα έκανε ο συντονιστής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Ξάνθης Γιάννης Σιαμίδης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου.
Ο κ. Σιαμίδης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να ηγηθεί του αντιτουρκικού πόλου που δημιουργείται, προασπίζοντας και αναδεικνύοντας τα εθνικά μας συμφέροντα.
Άσκησε, ωστόσο δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι στο τέλος της θητείας της, « η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα μοιάζει με πατριωτική…»
 
Ακούστε τον κ. Γ. Σιαμίδη.
 
Ανεξαρτήτως, πάντως, επισήμανε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα «όχι μόνο να παγιώσει τις θέσεις της αλλά και να αξιώσει», σε αυτόν τον «πολυπολικό κόσμο» που δημιουργείται, όπως είπε.
 
«Η στάση της Τουρκίας προκαλεί και αντιδράσεις, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα ενδιάμεσο χώρο στην περιοχή της Ευρασίας. Ακόμα και στον μουσουλμανικό κόσμο -γι’ αυτό και βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα να “συμμαχούν” με το Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας ή τουλάχιστον για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους», είπε και πρόσθεσε πως «Είναι μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα ηγηθεί ενός αντιτουρκικού πόλου και να προωθήσει ακόμα και τον ελληνικό πολιτισμό της», επισημαίνοντας ότι ο ελληνισμός είναι απλωμένος σε όλον τον κόσμο, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους αποδήμους, αλλά και τους φιλέλληνες.
 
Ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση της ιστορίας, «δεν υπάρχει ΕΕ, αλλά ένα συνονθύλευμα κρατών που το καθένα προωθεί τα δικά του συμφέροντα». Ιδιαίτερα «στάθηκε» στον «ιστορικό φίλο της Τουρκίας, την Γερμανία», που όπως είπε «εργάζεται για την Τουρκία –ουσιαστικά για τα δικά της συμφέροντα, καθώς οι οικονομικοί δεσμοί των δύο κρατών είναι μεγάλοι».
 
Σχολίασε, επίσης και την κατάσταση στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ότι αυτήν την περίοδο βιώνει μια «περίεργη κατάσταση», ενώ χαρακτήρισε τα έκτροπα στο Καπιτώλιο ως «ανάποδο πραξικόπημα, με τους δημοκρατικούς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Ανέφερε πως την ευθύνη ασφάλειας του Καπιτωλίου την έχουν οι δημοκρατικοί, προέταξε το «ψηφιδωτό» των εισβολέων καθώς και το γεγονός ότι χάθηκαν πέντε ζωές, παράμετροι, οι οποίες κατά τον κ. Σιαμίδη συνθέτουν αυτή την «περίεργη κατάσταση»…
Παράλληλα, τόνισε ότι προωθείται η νέα διοίκηση ως «φιλελληνική», ωστόσο, επισήμανε πως οι δημοκρατικοί, παραδοσιακά είναι φίλοι με τους Τούρκους και προέβλεψε πως «οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να απαγκιστρώσουν την Τουρκία από το νέο πόλο αλλά και από τη συμμαχία με την Ρωσία πιθανότατα προσφέροντας σαν Ιφιγένεια την Ελλάδα».
 
Πρότεινε, «Αντί να δηλώνει ότι είναι… σταντάρακι των ΗΠΑ να δείξει ότι έχει δικούς της στρατηγικούς στόχους με πολύ περισσότερα κράτη, συνάπτοντας συμμαχίες», ενώ δήλωσε ότι η κάθε προσπάθεια, μέχρι στιγμής, προς αυτήν την κατεύθυνση, γίνεται στο πλαίσιο του «τι βολεύει τις ΗΠΑ και όχι το τι βολεύει εμάς».
 
Σχετικά με την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, ο συντονιστής του ΕΠΑΜ σημείωσε πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να στρέψει τη συζήτηση… στις αξιώσεις της «περί νησιών που δεν ανήκουν στην Ελλάδα» σχολιάζοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση της Ελλάδας. «Το θέμα είναι αν αυτά γίνουν αποδεκτά», σημείωσε.
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά