Από την Χρύσα στην Κορυφή Μέλτη. Οι "Ασπρόμαυροι" έκοψαν την πίτα τους. Ο Ν. Σουμάδης μαζί τους.

Ήταν Κυριακή πρωί και μια παρέα τεσσάρων φίλων ξεκίνησε έναν ακόμη περίπατο από τη Χρύσα με κατεύθυνση την Κορυφή Μέλτη. Κάποιοι την λένε και «Μισκίν Τεπέ»…

Απέναντι από το ψυχολογικό κέντρο στη Χρύσα της Ξάνθης, όλα φαντάζουν όμορφα. Καθαρός αέρας, «βουνίλα», βόρεια, βορειοδυτικά, γυμνά κομμάτια που σου δίνουν προοπτική και δασωμένα κομμάτια, σε κάποια σημεία, που σου δίνουν απάγκιο και στιγμές ανασυγκρότησης, κυρίως της σκέψης, γιατί το σώμα δεν έχει και πολύ ανάγκη….και απόλυτη αίσθηση  Ελευθερίααααααας, που είναι βέβαιο ότι την έχουμε ΟΛΟΙ μας ανάγκη, απεριόριστη.

Τα μποτάκια-αρβυλάκια και σε κάποιους που επιμένουν στα αθλητικά, έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιες σχετικές δυσκολίες, καθώς το έδαφος έχει πολύ πέτρα και εσύ το ευχαριστιέσαι να την «πατάς» και να δοκιμάζεις τις κλίσεις που παίρνει ο αστράγαλος.

Οι τέσσερις ακολουθούν τον χωματόδρομο  απέναντι από το ψυχολογικό κέντρο και γρήγορα, σχετικά, βρίσκονται στην κοίτη του ρέματος.  Ο ένας, από την παρέα, έχει λίγο περισσότερο γεμάτο σακίδιο. Έχει σκοπό να κάνει έκπληξη στην ομάδα και έτσι δεν έχει ακόμη πει τίποτα….

Από την κοίτη του ρέματος, με βόρεια κατεύθυνση, ακολουθούν το  μονοπάτι που ανεβαίνει την πλαγιά, με πορεία βορειοδυτικά και σύντομα βρίσκονται στη γνωστή «σάρα» που σημαίνει ότι πάνε καλά και είναι πλέον στο σωστό μονοπάτι για την κορυφή, για τη Μέλτη. Εδώ άλλωστε αρχίζουν και τα πρώτα «κόκκινα» σημάδια της διαδρομής, αρκετά πυκνά, που δε σου δίνουν το περιθώριο να κάνεις λάθος.

Η ομάδα κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς στο μονοπάτι και η συζήτηση επικεντρώνεται στον Νίκο τον Σουμάδη που για δεκαετίες ανοίγει, καθαρίζει τα μονοπάτια της περιοχής, ανανεώνει τις «σημάνσεις» τους, μυεί συνεχώς ανθρώπους στην πεζοπορία και την ορειβασία.

Ευγνωμονούμε, από την καρδιά μας, λένε οι τέσσερις, τον Νίκο Σουμάδη, για όλα όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει, για τα βουνά και τους ανθρώπους που τα αγαπούν, περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια τους…

 

Ο Νίκος ο Σουμάδης τους ακολουθεί νοερά, όπως και τον κάθε περιπατητή-ορειβάτη και τελικά κάθεται μαζί τους,  στο δασωμένο κομμάτι, λίγο πριν την κορυφή και γεύεται την έκπληξη της ομάδας,  που είναι η κοπή της βασιλόπιτάς τους… με λίγη καθυστέρηση,  στο βουνό, εκεί που τα σημάδια γίνονται «κόκκινα» και «μπλέ».

Ο Γιώργος, ο Ηλίας, ο Στέφανος και ο Βασίλης είναι η «Ασπρόμαυρη Ορειβατική Ομάδα» της Ξάνθης, ενταγμένοι όλοι τους στην προσπάθεια του ΕΟΣ Ξάνθης και αυτά που τους ενώνουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους είναι: το βουνό, το τσίπουρο και ο ΠΑΟΚ.

Ο Νίκος Σουμάδης στέλνει την αγάπη του και σημειώνει: «Για το βουνό και τον αθλητισμό συμφωνώ, αν και εγώ από μικρό παιδί ανήκω σε άλλη ομάδα. Για το τσίπουρο δε συμφωνό καθώς παραδοσιακά εγώ προτιμώ ούζο δυαράκι…!!!»

Είναι βέβαιο ότι, μετά από αυτές τις δηλώσεις, οι «Ασπρόμαυροι» θα βρεθούν με τον Αρχηγό στο βουνό και θα ανταλλάξουν εμπειρίες, θετική ενέργεια, χαμόγελα, ταργούδια και κασκόλ…

Σύντομα θα σας έχουμε νέα από αυτή τη συνάντηση.

Καλή Κυριακή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αθλητικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά