Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Μια σειρά «καυτών» θεμάτων έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι δημοσίου, τα οποία παραμένουν «ανοιχτά», καθώς η πανδημία του κορωναϊού επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς.
Η κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ), με τη γνωστή της μαχητικότητα, μίλησε στην εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου για τα ζητήματα που απασχολούν μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας καλώντας τους ταυτόχρονα να μην υποστείλουν τη σημαία της διεκδίκησης.
Αναδρομικά συνταξιούχων
Στις 14 Ιανουαρίου 2021 θα εκδικάζονταν οι προσφυγές των συνταξιούχων δημοσίου για τις περικοπές δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος Αδείας, από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ωστόσο η ημερομηνία εκδίκασης μετατέθηκε για τον Μάρτιο χωρίς να υπάρχει ορισμένη ημερομηνία.
Στην πανδημία έχουν «σκοντάψει» και οι προσφυγές που υπέβαλε η ΠΟΠΣ καθώς και χιλιάδων συνταξιούχων για τις κύριες συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η κ. Μπαλτζοπούλου σχολίασε πως η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τους συνταξιούχους, στις 15 Ιανουαρίου, για τη χορήγηση των δώρων και του επιδόματος αδείας και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να καθαρογραφεί στους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Να σημειωθεί ότι το σκέλος της απόφασης για τις επικουρικές συντάξεις αφορά και σε αυτούς του δημοσίου.
«Ελπίζουμε σε πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ γιατί η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά, ότι θα αποκαταστήσει όλους τους συνταξιούχους», τόνισε και κάλεσε όλους τους συνταξιούχους «να είναι έτοιμοι», καθώς η «αναδίπλωση» αποτελεί χαρακτηριστικό όλων των κυβερνήσεων…
«Μεταθέσεις», συντάξεις που εκκρεμούν και ο… «κουβάς»
Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τα αναδρομικά, που θα έπρεπε ήδη από το Φθινόπωρο να έχουν διευθετηθεί μετατίθενται για «μετά το Πάσχα». Να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα αφορά σε 200.000 και πλέον συνταξιούχους.
Σε κατάσταση εκκρεμότητας, όμως βρίσκονται και εκδόσεις κύριων συντάξεων που έχουν υποβληθεί πριν από ένα ή και δύο χρόνια, ακόμα. Η πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι η αργοπορία είναι απόρροια του «αποψιλωμένου» ΕΦΚΑ, στον οποίο, αντί, όπως είπε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και να δοθεί το ζήτημα στους υπαλλήλους του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «με την τρομακτική εμπειρία», προσέλαβαν μάνατζερ «για να κλείσει το θέμα»…
«Μπήκαμε σε έναν μεγάλο… κουβά, που λέγεται ΕΦΚΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το ενιαίο σύστημα δε λειτουργεί, αλλά και δημιουργεί ανισότητες, μεταξύ των συνταξιούχων, αν και ακριβώς το αντίθετο ευαγγελίζονταν.
Στις «εκκρεμότητες» περιλαμβάνεται «κι ένα μεγάλο ποσό από την παρακράτηση των 0, 20 λεπτών, που θα έπρεπε να καταβληθεί στην ΠΟΠΣ από τον Νοέμβριο και δε μας τα έχουν δώσει», είπε, προσθέτοντας πως αυτά τα χρήματα αποτελούν τον μόνον τρόπο για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.
Να σημειωθεί ότι αυτή η «επιστροφή» είχε μετατραπεί σε… εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Επικουρική Ασφάλιση
Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι συνταξιούχοι καθώς με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προωθείται η ιδιωτικοποίηση στην επικουρική ασφάλιση. «Διαφωνούμε κάθετα με αυτήν την προοπτική» σημείωσε σε έντονο τόνο η πρόεδρος του Συλλόγου, επισημαίνοντας πως αυτό το μέτρο αποτελεί, ουσιαστικά, την «κερκόπορτα» για την άλωση και των κύριων συντάξεων. «Αυτός είναι και ο λόγος που κληθήκαμε και οι 58 σύλλογοι της χώρας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, ώστε η ΠΟΠΣ να έχει ένα όπλο και να ζητήσει να εκπροσωπηθεί στη συζήτηση στη Βουλή είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη», σημείωσε.
Σχολιάζοντας το σαφές μήνυμα από την Κομισιόν, για καινούρια συνταξιοδοτικά συστήματα (τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Απριλίου) αν η Ευρώπη των 27 θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, η κ. Μπαλτζοπούλου ως μόνιμο μέλος της FERPA (Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνταξιούχων και ηλικιωμένων ατόμων) σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το οποίο, «ούτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα να εκφραστεί η αντίθεσή μας στο Ανακεφαλαιωτικό Πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως, ακόμα και όσες χώρες συμφώνησαν με αυτό, επιθυμούν να επιστρέψουν στο παλαιότερο σύστημα. «Είναι καθολική η αντίθεσή μας», επισήμανε.
Το «ηλεκτρονικό θαύμα» και η… δημιουργική λογιστική στη μεταβίβαση σύνταξης
Μέσα σε 15 λεπτά το αίτημα που υπέβαλε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη μεταβίβαση σύνταξης, μετά τον θάνατο του συζύγου της, έγινε αποδεκτό, αποδεικνύοντας, όπως είπε «την καταπληκτική δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Η ίδια διαδικασία ήταν δυνατόν να χρονοτριβήσει έως και ένα χρόνο. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η συγκεκριμένη αίτηση είναι μια απλή πράξη, σε σχέση με την υποβολή αίτησης για κύρια σύνταξη, καθώς αυτή απαιτεί περισσότερα δικαιολογητικά.
Η κ. Μπαλτζοπούλου κάλεσε τους συνταξιούχους να ακολουθήσουν την «ηλεκτρονική οδό», με τη βοήθεια των παιδιών και των εγγονών τους, καθώς, όπως είπε οι διαδικασίες έχουν απλουστευθεί, για μια σειρά πράξεων, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για μεταβίβαση σύνταξης, κύριας σύνταξης, αλλά και για Έξοδα κηδείας, (τα οποία είναι «φιξ» 1000 ευρώ και μεταφέρονται στους λογαριασμούς εντός δέκα ημερών), καθώς και στην ιστοσελίδα ΕΤΕΑΕΠ για την υποβολή δικαιολογητικών για την επικουρική σύνταξη.
Ωστόσο τα… θαύματα σταματούν εδώ. Η κ. Μπαλτζοπούλου περιέγραψε πώς οι συντάξεις λόγω χηρείας μπορούν να προκαλέσουν συνταξιούχους «δύο ταχυτήτων», αλλά μόνο για διάστημα… τριών χρόνων.
Αναφέροντας το δικό της παράδειγμα, επισήμανε ότι με τον νέο νόμο, η δεύτερη σύνταξη που μπορεί να δικαιούται ένας συνταξιούχος εξαιτίας του θανάτου του συντρόφου του, αποτελεί δείγμα ανισότητας, με τους συνταξιούχους που θεμελίωσαν δικαίωμα πριν το 2016, ο οποίος όριζε ποσοστό, 25%... Ο νόμος που ψηφίστηκε το 16 δίνει στον δικαιούχο το 70% της «δεύτερης» σύνταξης. Αυτό, ωστόσο, όπως τόνισε ισχύει για τρία χρόνια. Στη συνέχεια, θα λαμβάνει το 50%, το οποίο, ουσιαστικά είναι… 25%.
«Με εγκύκλιο οι συντάξεις χηρείας, ουσιαστικά κουτσουρεύονται καθώς αποτελούν το άθροισμα της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, χωρίς όμως να συναπολογίζεται η απόδοση της προσωπικής διαφοράς. Αν υπολογίσουμε και το 6% που υπόκειται για την υγειονομική φροντίδα, τότε βλέπουμε πως μετά τα τρία χρόνια, που θα λαμβάνει το 50%, ουσιαστικά αυτό φτάνει στο 25%», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η περικοπή της προσωπικής διαφοράς ποτέ δεν καταργήθηκε, βρίσκεται σε αναστολή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιηθεί με το πρόσχημα του δημοσιονομικού συμφέροντος»…
Αναδρομικά Κληρονόμων
Η πρόεδρος και Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ αναφέρθηκε και στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχετικά με τα αναδρομικά θανόντων που δικαιούνται οι κληρονόμοι τους.
Η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ δέχτηκε τα ανάλογα δικαιολογητικά σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, η οριστική υποβολή έπρεπε να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ τα χρήματα θα πρέπει ήδη να έχουν μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων από χθες, 10 Φεβρουαρίου. Στη δεύτερη φάση, που θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, αν και ο Ενιαίος φορέας έχει ενημερώσει πως θα κρατήσει ανοιχτή την πλατφόρμα και πέραν της συγκεκριμένη ημερομηνίας, για να συμπεριληφθούν δικαιολογητικά που πιθανόν θα σημειωθεί καθυστέρηση της ηλεκτρονικής έκδοσής τους. Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους στις 10 Μαρτίου.
Αντίστοιχα, όσοι έχουν τεκμηριώσει κληρονομικό δικαίωμα από Δημοσιοποίηση Διαθήκης, θα λάβουν τα ποσά στις 12 Απριλίου.
Η κ. Μπαλτζοπούλου έκανε λόγο ότι οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν μια ακόμα δύσκολη περίοδο, καλώντας τους να μην υποστείλουν τη σημαία της διεκδίκησης. «Οφείλουμε να βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, κλείνουν τα εργοστάσια, καλπάζει η ανεργία, η πανδημία ξεκληρίζει οικογένειες… Τι να σκεπτόμαστε εμείς αναδρομικά και τα υπόλοιπα… Να έχουμε την υγεία μας που είναι το πρώτιστο, αλλά και να παλεύουμε για τα δικαιότατα δικαιώματά μας», υπογράμμισε.
Η μνημονιακή περίοδος, αποδόμησε το συνταξιοδοτικό, ωστόσο, οι συνταξιούχοι «έβαλαν πλάτη» για τις οικογένειές τους, καθώς η ανεργία κάλπαζε. Αλλά και τώρα, με τις «πετσοκομμένες» συντάξεις συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο, κρατώντας ουσιαστικά όρθια την ελληνική οικογένεια.
Η πρόεδρος, μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ζήτησε τους συναδέλφους της να απευθύνονται στην ίδια, και στα τηλέφωνα 25410 23674 & 6937108353, καθώς τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται σε αναστολή από τις 30 Ιουνίου, λόγω της πανδημίας.
Τέλος, παρότρυνε όλους τους συνταξιούχους να κάνουν άυλη συνταγογράφηση, γιατί, όπως είπε, κερδίζουν χρόνο και άσκοπη ταλαιπωρία, αλλά και βοηθούν την Πολιτεία στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Όταν ο ιός… προσωποποιείται: Μάθημα ζωής από την Άννα Μπαλτζοπούλου
Τη δική της μάχη με τον κορωναϊό διηγήθηκε μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου η κ. Άννα Μπαλτζοπούλου.
Με ιδιαίτερη φόρτιση, άλλοτε βαθιά συγκινημένη για την προσπάθεια, την απώλεια, αλλά και τη φροντίδα κι άλλοτε με απορημένη οργή για τους «αρνητές» της νόσου, η κ. Μπαλτζοπούλου έστειλε το δικό της προσωπικό μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες της: Προσοχή! Προσοχή! Προσοχή!
Ανέφερε ότι νόσησε όλη η οικογένεια. Τα παιδιά πέρασαν εύκολα την ασθένεια μέσα σε μια μέρα, οι γονείς τους κάπως πιο δύσκολα, αλλά τουλάχιστον στο σπίτι… Η ίδια χρειάστηκε να νοσηλευθεί πολύ νωρίς, αφήνοντας τον σύζυγό της με τον ιό, αλλά με ήπια συμπτώματα.
Ο τρόπος που διηγήθηκε τις μέρες της στην κλινική κόβιντ προκαλεί ρίγη συγκίνησης, αλλά και… ντροπή, για τους συνανθρώπους μας που δε φαίνεται ότι έχουν καταλάβει πως ο κόβιντ δεν είναι μια απλή γρίπη, αλλά ίσως και για μας τους ίδιους, καθώς υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που δεν είσαι τυπικός με τα μέτρα και επί της ουσίας, «τυπικός», απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό αλλά και αλληλέγγυος προς τους συμπολίτες σου –ως οφείλεις…
«Πέρασα 17 τραγικές εξουθενωτικές ψυχικά μέρες, με πόνο, φόβο και τεράστια μοναξιά… Και με την υπεράνθρωπη προσπάθεια από το προσωπικό, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τους καθαριστές που δεν ξέραμε αν ήταν άντρες ή γυναίκες, καθώς βλέπαμε μόνον μάτια…
Αυτοί οι άνθρωποι καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν με κίνδυνο της ζωής τους… τι προσπάθειες κάνουν για να σώσουν τους ανθρώπους…
Μέσα από την καρδιά μου χίλια ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Εμένα προσωπικά με γλίτωσαν από βέβαιο θάνατο. Εγώ ανταποκρίθηκα στα φάρμακα κι ενώ ήμουν ένα μαύρο χάλι και υποψήφια για το θάνατο, κατέληξα να σταθώ στα πόδια μου, προφανώς και την ψυχική δύναμη που διαθέτω…
Δυστυχώς εισήχθηκε ο σύζυγός μου και μετά από ορισμένες μέρες νοσηλείας κι ενώ ήταν πολύ καλά έφυγε από ανακοπή καρδιάς. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν, όμως είναι τραγικός ο τρόπος που φεύγεις από αυτόν τον ιό.
Και εξακολουθούν κάποιοι να λένε ότι δεν υπάρχει ο ιός, ότι είναι μια γριπούλα…
Ας έρθουν σε μένα να μου πουν, που πέρασα εφιαλτικές μέρες… Πόση αφέλεια μπορεί να διαθέτει ο κόσμος ή τι συμφέροντα επιβάλουν μορφωμένους ανθρώπους να μιλούν για “γριπούλα” . Κι είναι δικαίωμά τους να μην προσέχουν και να πεθάνουν ακόμη, όμως είναι εγκληματικό να πεθαίνουν άλλοι, εξαιτίας της συμπεριφοράς τους.
Γι’ αυτό λέω σε όλους:
Προσοχή! Προσοχή! Προσοχή».
Η κ. Μπαλτζοπούλου ευχαρίστησε το προσωπικό στο νοσοκομείο Ξάνθης «αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν τα τριπλάσια χρήματα , από αυτά που παίρνουν», είπε «γιατί όταν βγαίνουν από το νοσοκομείο έχουν εγκαύματα από τις τριπλές μάσκες και τα τετραπλά γάντια που δεν μπορούν να ψηλαφίσουν τις φλέβες των ασθενών»…Ευχαρίστησε επίσης, ονομαστικά, όλους τους γιατρούς που ήταν δίπλα της -και δίπλα σε όλους τους ασθενείς- στη μονάδα covid του νοσοκομείου Ξάνθης όπου νοσηλεύθηκε.
Ευχαρίστησε όμως και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, καθώς, όπως είπε είχε την πνευματική και ποιμαντική στήριξη που χρειάστηκε, αφού, όπως τόνισε, η ίδια έμαθε τον θάνατο του συζύγου της, τρεις ημέρες μετά, δεν κατάφερε να τον αποχαιρετήσει ούτε, βεβαίως και να πάει στην κηδεία. «Ευχαριστώ τον Μητροπολίτη μας που είναι παρών παντού σε όλες τις καταστάσεις…. Χίλια ευχαριστώ και να έχουμε όλοι την ευλογία του», υπογράμμισε.
Ευχαρίστησε επίσης, το πλήθος των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα της από το τηλέφωνο «Φίλους, συγγενείς, αγνώστους, που με στήριξαν ψυχολογικά»…
«Εύχομαι κανείς να μην το ζήσει, γιατί τότε καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι καλά… ακόμα και με όσα άλλα προβλήματα υγείας».
Η Άννα Μπαλτζοπούλου κάλεσε όλους τους ανθρώπους να βάλουν μπροστά τη λογική να έχουν ψυχραιμία και να προσέχουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά του κορωναϊού.
Ακούστε την κ. Άννα Μπαλτζοπούλου.
Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου