«Αποκριές με λάθος μάσκα» και με την ευχή «μόνο για φέτος»…

Ο πιο λαοφιλής θεσμός της πόλης, το Ξανθιώτικο Καραναβάλι θα γιορταστεί και φέτος, αλλά με έναν διαφορετικό (γνώριμο, πλέον) τρόπο, καθώς η συνέχιση της πανδημίας απαιτεί συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, Ηλίας Ασκαρίδης, τόνισε πως ο εορτασμός θα γίνει βάσει των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, ωστόσο, θα δοθεί το στίγμα της μεγάλης μας γιορτής.

Με τον εύγλωττο τίτλο «Αποκριές με λάθος μάσκα» και με την ευχή του χρόνου να γιορταστούν, με τον τρόπο που μόνον οι Ξανθιώτες γνωρίζουν, η δημοτική αρχή και το Κέντρο Πολιτισμού καλούν τους Ξανθιώτες σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, που θα γίνουν -όλες- διαδικτυακά.

Ωστόσο, καρναβαλικοί στολισμοί σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία και μουσική θα «δίνουν τον τόνο», ως υπενθύμιση των παλαιότερων εποχών, αλλά και…με το βλέμμα στο 2022.

Την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών Ξάνθης, θα σημάνει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι. Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, θα ακολουθήσει η εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θανάση Μουσόπουλο, με θέμα «Διόνυσος και Λαογραφικές Γιορτές της Ξάνθης».

Την Κυριακή, 7 Μαρτίου στη 1 μετά το μεσημέρι, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Το απόγευμα στις 7, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Συμβολή των Θρακικών Χρονικών στην ανάπτυξη των Θρακικών Εορτών», με ομιλήτρια την φιλόλογο Ζωή Ντάφου, προλογίζει ο Δρ Θανάσης Κούγκουλος, ΕΔΙΠ του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.

Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, το… καρναβαλικό στίγμα θα δοθεί από την πλατεία Δημοκρατίας, καθώς dj’s… έχουν το «αντίδοτο», που δεν είναι άλλο από το «μουσικό εμβόλιο» που προτείνεται, από τις 6 έως τις 8:30 το απόγευμα… Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου, η τόνωση των πολιτών αλλά κυρίως της τοπικής μας αγοράς θα γίνει φορώντας μάσκα (κι ας είναι η λάθος…) και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα…

Την ίδια μέρα, ωστόσο, θα αναρτηθούν και οι καρναβαλικές μάσκες που κατασκεύασαν οι μαθητές των σχολείων της πόλης μας…

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συναυλία στο Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης, στις 11 το πρωί.

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου, «μπαίνει στον χορό» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη πόλη 89,9», καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι, συζήτηση με το ανυπέρβλητο θέμα «Αγάπη και Έρωτας»…

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, ο Σύλλογος διοργανώνει διαδικτυακή Μουσική Παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης και ο κορωναϊός».

Την Παρασκευή 12 Μαρτίου στις 9 το βράδυ, live συναυλία από τους Underhill West.

Την Κυριακή την ημέρα της κορύφωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών Ξάνθης, οι διοργανωτές δίνουν «βήμα» στην προσφορά και πραγματοποιούν εθελοντική καρναβαλική αιμοδοσία, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Το ίδιο βράδυ, στις 7, θα μεταδοθεί διαδικτυακά το κάψιμο του Τζάρου, που θα τον συνοδεύσουν πυροτεχνήματα… αυτά θα έχουμε τη δυνατότητα να τα δούμε βγαίνοντας στα μπαλκόνια μας, εκείνη την ώρα…

Όλες οι εκδηλώσεις θα προβληθούν από τη σελίδα του Κέντρου Πολιτισμού στο facebook (facebook.com/kentropolitismouxanthis)

Να σημειωθεί ότι παράλληλα, θα λειτουργεί η θεματική ιστορική έκθεση, αφιερωμένη στα 50 χρόνια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξανθιώτικο Καρναβάλι, της περιόδου από το 1966 έως το 2015…

Περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το 1913 έως το 1965 και έγχρωμες από το 96 μέχρι τις μέρες μας. Οι παλιές φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τη διαδικτυακή ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης».

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, με μήνυμά του μέσα από τη συχνότητα της Όμορφης πόλης, ευχήθηκε «Πρώτα ο Θεός να έχουμε υγεία και μετά ακολουθεί η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. Με υγεία, του χρόνου να διασκεδάσουμε, όπως εμείς στην Ξάνθη ξέρουμε να γιορτάζουμε και να ξεφαντώνουμε», υπογράμμισε.

Ακούστε τον κ. Η. Ασκαρίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά