«Κλειστά» τα ΠΡΟΚΑΤ και σήμερα: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις -Την Πέμπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία

Συνεχίζονται και εντείνονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, ύστερα και από τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στο Αριστοτέλειο με την επιχείρηση της αστυνομίας και τις άγριες εικόνες προσαγωγής φοιτητών…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Αλέξανδρος Σάρρος, με παρέμβασή του στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου εξέφρασε την καταδίκη του φοιτητικού κινήματος για τις «30 προσαγωγές, που τελικά έγιναν συλλήψεις» καταδεικνύοντας όπως είπε «και την πραγματική στόχευση του νέου νόμου»…

Οι αντιδράσεις των φοιτητών γίνονται σε πανελλήνιο επίπεδο. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές» και με διεκδικητικό πλαίσιο το άνοιγμα των σχολών με ασφάλεια, αλλά και την αντίδρασή τους στον νέο εκπαιδευτικό νόμο, συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, ύστερα και από την «εμπλοκή» της αστυνομίας.

Στην Ξάνθη, η απόφαση για κλείσιμο των ΠΡΟΚΑΤ της Πολυτεχνικής ήταν, προφανώς μονόδρομος, για τους Συλλόγους Φοιτητών, Οικοτρόφων Φοιτητών και Μεταπτυχιακών…

«Τα χθεσινά επεισόδια δείχνουν και την πραγματική στόχευση του νόμου», τόνισε ο κ. Σάρρος, «γιατί το επιχείρημα ήταν ότι η αστυνομία θα πρέπει να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις ναρκωτικών και άλλων ποινικώς κολάσιμων πράξεων. Όμως χθες δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, μόνο μια ειρηνική διαδήλωση, όχι αγνώστων ανθρώπων, αλλά φοιτητών -εκπροσώπων του φοιτητικού κινήματος», υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις κινητοποιήσεις των φοιτητών συμμετέχουν και μέλη του εργαζομένων, αλλά και μέλη-ΔΕΠ, καθώς, σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνεί με επιμέρους διατάξεις, που αφορούν στον εκπαιδευτικό ρόλο των πνευματικών ιδρυμάτων και όχι μόνο.

«Οι φοιτητές δίνουν απάντηση ειρηνικότατη σε όλες τις πόλεις χωρίς κανένα πρόβλημα», τόνισε προσθέτοντας, ότι μετά και τις χθεσινές εξελίξεις το φοιτητικό κίνημα καταδικάζει όσα συνέβησαν και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του.

Στην Ξάνθη, και σήμερα, έγινε αποκλεισμός των ΠΡΟΚΑΤ, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, στη 1 μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Σάρρος επισήμανε ότι προωθείται η «ταύτιση της τυφλής βίας με το φοιτητικό κίνημα, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να περάσει», ανέφερε ότι προ εικοσαημέρου ένας υποψήφιος διδάκτορας πάλι στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε αστυνομική βία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης διαμαρτυρίας. «Γίνεται προσπάθεια “καθαρισμού” των σχολών από κάθε διεκδίκηση από πλευράς φοιτητών. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν “πανεπιστήμια επιχειρηματίες” και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενοχλούν».

Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο η βάση εισαγωγής, όσο και η εξίσωση πτυχίων κολλεγίων ήταν θέματα που «περνούσαν» το ίδιο διάστημα που συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. «Στόχευσή τους είναι η πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης», δηλαδή, η προώθηση της φιλοσοφίας « εκπαίδευση για τους λίγους»…

Ο πρόεδρος κάλεσε όλους τους φοιτητές αλλά και τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στην εκδήλωση της Πέμπτης «τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας», καθώς όπως είπε πρόκειται για «κοινό αγώνα» και ταυτόχρονα «τη μόνη λύση» απέναντι σε αυτά τα προβλήματα.

Ακούστε τον κ. Α.Σάρρο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά