ΚΚΕ (μ-λ): Για ακόμη μία φορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μετατρέπεται σε βάση εξόρμησης των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών

Για ένα διάστημα έξι μηνών, με το διαδοχικό ελλιμενισμό εφτά θηριωδών μεταγωγικών πλοίων θα αποβιβαστούν συνολικά περίπου 6.000 στρατιωτικοί, 1.800 στρατιωτικά οχήματα και άρματα μάχης, 145 ελικόπτερα, όπως και ο μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικού εξοπλισμού των τελευταίων δεκαετιών. Μέσω του οδικού δικτύου θα προωθηθούν σε 14 διαφορετικές χώρες, στα πλαίσια των ασκήσεων του Αμερικανικού Στρατού υπό την επωνυμία «DEFENDER-Europe 21». Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θράκης, τμήμα της άσκησης αυτής αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Μάιο.

Η αρχή της «απόβασης» αυτής έγινε την Τετάρτη 24/2 με τον ελλιμενισμό του μεταγωγικού πλοίου ENDURANCE, από το οποίο αποβιβάστηκαν τα πρώτα οχήματα και ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα, αφού συναρμολογηθούν, μέσω του αεροδρομίου «Δημόκριτος» θα μεταβούν στη Ρουμανία για να συμμετέχουν σε πρώτη φάση στην άσκηση «Atlantic Resolve 2021». Παρακολουθούμε επομένως σε πλήρη εξέλιξη την εκχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (αλλά και του αεροδρομίου της πόλης) στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, ώστε να λειτουργεί ως βάση-ορμητήριο για τις επεμβάσεις τους στην περιοχή. Δεν είναι κρυφό, ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέρεται ως η «Σούδα του Βορρά», προμηνύοντας έτσι νέα δεινά για το λαό και τη νεολαία.


Η κατάσταση αυτή δεν είναι «τυχαία». Εντάσσεται στα πλαίσια της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), που τόσο η τωρινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση προώθησαν. Με τη Συμφωνία αυτή επεκτείνονται οι στρατιωτικές δραστηριότητες στις βάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη κ.α. Συμβαδίζει επίσης με τη μετατροπή του λιμανιού σε ενεργειακό κόμβο για τις ΗΠΑ, που μπαίνουν δυναμικά με επενδυτικά σχήματα για την εξαγορά του, και την κατασκευή του πλωτού σταθμού FSRU για την αποθήκευση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) προερχόμενο από τις ΗΠΑ.

Η αλυσίδα ασκήσεων «DEFENDER-Europe 21» είναι μία ακόμα κίνηση έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, με τις ασκήσεις να λαμβάνουν χώρα σε μία γραμμή που ξεκινά από τη Βαλτική, περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μία τεραστίων διαστάσεων στρατιωτική άσκηση, που στόχο έχει την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής, ενώ στέλνει μήνυμα ισχύος απέναντι στην Κίνα, η οποία κάνει και αυτή βήματα διείσδυσης στο ζωτικό χώρο την ιμπεριαλιστών της Δύσης (ΗΠΑ-ΕΕ). Ενώ για την Ελλάδα, η συμμετοχή της για πρώτη φορά σε μια τέτοιας έκτασης στρατιωτική άσκηση, τη δένει ακόμα περισσότερο στο άρμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, εμπλέκοντας το λαό και τη νεολαία σε νέους κινδύνους.

Προφανώς τέτοιες κινήσεις χρησιμοποιούνται από τη ντόπια εξαρτημένη αστική τάξη ως ένδειξη της «εύνοιας» που απολαμβάνει από τους Αμερικάνους ιμπεριλαστές, και δημιουργούν πιέσεις στη βασική της ανταγωνίστρια στην περιοχή, την επίσης εξαρτημένη αστική τάξη της Τουρκίας. Η αστική τάξη της Τουρκίας, με το «απείθαρχο» προφίλ που υιοθετεί, διεκδικεί νέες σχέσεις και ρόλο από τους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Για αυτό το λόγο αντιδρά έντονα στις ασκήσεις αυτές.

Κανένα αίσθημα ασφάλειας δεν μπορεί να γεννά στο λαό και τη νεολαία, η ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη πολεμική βάση. Ο μόνος παράγοντας «ασφάλειας και σταθερότητας» είναι η ανάπτυξη ενός μαζικού και πολιτικοποιημένου λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που θα αντιπαλεύει την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, το φιλοπόλεμο κλίμα που καλλιεργείται με μπόλικες δόσεις εθνικισμού και σοβινισμού, την προοπτική μιας πιο «ένθερμης» πολεμικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά