Μ. Κώστογλου: Σιγά η ΔΗΜΤΟ...κοιμάται

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθώ αυτές τις ημέρες τις ανακοινώσεις της ΔΗΜΤΟ Ξάνθης, της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης. Με ιδιαίτερο προβληματισμό γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος βρίσκουν φωνή μόνο όταν είναι να επιτεθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας να μιλήσουν για την…ταμπακιέρα.

Μάλιστα επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις και την διαφορά των 17 μονάδων μετά την Μήδεια και την υπόθεση Λιγνάδη, πραγματικά διερωτάται κανείς. Τόσο αφελείς θεωρούν τους Έλληνες; Όταν τα ίδια τα στελέχη τους ζητούν παραίτηση Μενδώνη, εμμέσως μάλιστα και η ίδια η αδελφή του Πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, πραγματικά πιστεύει έστω και ένας ότι οι Έλληνες επιβραβεύουν τη στάση της υπουργού και τις οδηγίες Μητσοτάκη για στήριξή της;

Τα δελτία τύπου όμως της ΔΗΜΤΟ αποδεικνύουν, πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Εδώ ωστόσο δεν μιλάμε για επικοινωνιακά παιχνίδια. Μιλάμε για την ίδια την ύπαρξή μας και τη στάση μας, απέναντι σε φαινόμενα που προσβάλλουν την έννοια, ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό αποκαλύψεων, η ΔΗΜΤΟ δεν βρήκε να πει μία λέξη για τον μέχρι χθες εκλεκτό της Κυβέρνησης; Και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μεμφθεί τόσο την κ. Μενδώνη, όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επιλογή τους, γιατί δεν γνώριζαν! Ωστόσο από την ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία έως την ημέρα που η Υπουργός δήλωνε πως είναι καλός ηθοποιός και μας εξαπάτησε(!), μεσολάβησε μεγάλο διάστημα. Και η κριτική γίνεται γι αυτόν τον λόγο και για τη στήριξη που πρόσφεραν αφειδώς, για να μην τον ρίξουν στα σκυλιά, κατά δήλωση του Γεραπετρίτη, και όχι για πριν. Η ΔΗΜΤΟ το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά βέβαια τη βολεύει η απόκρυψη της αλήθειας, αγνοώντας βέβαια πως μόνο όταν υπάρχει παραδοχή, τότε μπορεί να υπάρξει και συγχώρεση.  

Ας φύγουμε όμως από την υπόθεση Λιγνάδη και ας έρθουμε στα καθ’ ημάς. Διαβάζω λοιπόν για την διαφορά των 17 μονάδων και διερωτώμαι.

Γνωρίζουν πραγματικά τον παλμό της κοινωνίας ή ζουν σε μια γυάλα; Και αφού αρέσκονται να κάνουν πολιτική με δημοσκοπήσεις, ας μιλήσουμε λοιπόν και εμείς παίρνοντας ως βάση αυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με την δημοσκόπηση της Kapa Research to 52% εκτιμά πως η χώρα κινείται σε λάθος πορεία, το 63% των πολιτών νοιώθει θυμό και οργή, το 52% αξιολογεί αρνητικά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, με το αρνητικό ποσοστό μάλιστα να ανεβαίνει σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις 58%, το 67% θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και το 65% στις επιχειρήσεις.  Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ευρήματα που αποτυπώνουν την πραγματική στάση της κοινωνίας στα όσα σήμερα βιώνει. Ας μας εξηγήσουν λοιπόν, ως νοήμονα όντα, τη διαφορά των δικών τους δημοσκοπήσεων. Γιατί ο δικός μας νους αδυνατεί.

Ωστόσο όλα αυτά λίγη σημασία έχουν για τον μέσο πολίτη. Η κουβέντα που όφειλε να ανοίξει η ΔΗΜΤΟ είναι αυτή που αφορά στην ίδια την πανδημία και στις συνέπειές της. Να απαντήσει στα ευρήματα του κυρίου Τσαουσίδη, πώς στην αιχμή της πανδημίας, η επιλογή όσων θα νοσηλευτούν στις ΜΕΘ, γίνεται με ηλικιακά κριτήρια! Είναι αλήθεια αυτό; Έγινε κάτι τέτοιο και στην περιοχή μας; Επιλέξαμε ποιοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και ποιοι όχι, γιατί απλά δεν φροντίσαμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας; Ή συντάσσονται με την λογική πώς οι περισσότερες ΜΕΘ συνεπάγονται και περισσότερους θανάτους, πάλι κατά δήλωση Γεραπετρίτη;

  • Ζήτησε η ΔΗΜΤΟ και κυρίως ο βουλευτής Ξάνθης(parliament member Alert!),στοιχεία για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της από το σύστημα υγείας;
  • Απαίτησε ενίσχυση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή;
  • Ζήτησε πρόσληψη προσωπικού για την δημιουργία και άλλων εμβολιαστικών κέντρων ώστε να απελευθερωθεί το προσωπικό του νοσοκομείου και  να ασχοληθεί με τους χιλιάδες άλλους ασθενείς, που τελούν σε αναμονή και να πάψει η ταλαιπωρία ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων, που αναγκάζονται να πηγαίνουν από την μια άκρη του νομού στην άλλη, προκειμένου να εμβολιαστούν;
  • Ζήτησε εξηγήσεις για τον μικρό αριθμό εμβολίων στην Ξάνθη και στην υπόλοιπη περιφέρεια;

Η απάντηση είναι απλή. Αφού δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο δελτίο τύπου, δεν το έκανε ή αν το έκανε δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Κι έτσι κι αλλιώς κόλαφος.

Η κουβέντα που όφειλε να ανοίξει η ΔΗΜΤΟ είναι, το τι γίνεται με την εστίαση και τον τουρισμό στην Ξάνθη και ποια θα έπρεπε να είναι τα μέτρα στήριξης, για μια περιοχή η οποία δεν είναι τουριστική, ώστε να αναπληρώσει τα διαφυγόντα έσοδα το καλοκαίρι, όσα βέβαια μπορούν να αναπληρωθούν.

Η συζήτηση θα έπρεπε να ανοίξει με τους ίδιους τους επαγγελματίες και από κοινού, με μπροστάρη τον βουλευτή(parliament member Alert), να εκπονηθεί ένα σχέδιο και να απαιτηθεί η υιοθέτησή του. Και εδώ όμως δεν είδαμε να δημοσιοποιείται κάτι αντίστοιχο. Η συζήτηση θα έπρεπε να ανοίξει με τους εργαζόμενους στους πληττόμενους κλάδους, που ζουν με 534 ευρώ και πολλοί εξ αυτών, γνωρίζουν πως αύριο θα είναι άνεργοι, σε μια περιοχή μάλιστα που ήδη μαστίζεται από την ανεργία.

Η συζήτηση που έπρεπε να ανοίξει είναι για την επόμενη μέρα, η οποία για την Ξάνθη φαντάζει ακόμη πιο δυσοίωνη.

Όχι όμως. Η μόνη έννοια της ΔΗΜΤΟ είναι η νέα νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η στελέχωση της οποίας μάλλον απασχολεί περισσότερο τους Ξανθιώτες, από το αύριο που τους ξημερώνει.  

Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς σιγά γιατί, κατά παράφραση του γνωστού βιβλίου του Κώστα Μουρσελά, η ΔΗΜΤΟ κοιμάται.

 

Μαρία Κώστογλου

Μέλος Γραφείου Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ Ξάνθης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά