Αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Φωτιάδης: Προτάσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21 – Επιβεβλημένη η μεγαλοπρεπής απόδοση Τιμής στους Ήρωες

Την υποχρέωση του Έθνους να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, υπογραμμίζει ο Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Διοικητής του Δ’ΣΣ, Νικόλαος Φωτιάδης, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο και ήταν η αφορμή για τη συζήτηση, που ακολούθησε, μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

«Παρά τη πανδημία του κορονοϊού (με τις μεταλλάξεις του) και την οικονομική κρίση που περνάει ο κοσμάκης επιβάλλεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις για τον σταθμό αυτό της Ιστορίας του Γένους μας, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη την ρήση του Χείλωνα του Λακεδαιμόνιου ¨Μηδέν άγαν¨».

Απευθυνόμενος στους «Εντιμότατους Άρχοντες», οι οποίοι, όπως γράφει στο άρθρο «διατυμπανίζουν τις εορταστικές εκδηλώσεις» και ανακοινώνουν την κοπή νομισμάτων και «υψηλές αφίξεις», για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη «και όχι στο Τατόι», όπως υπογραμμίζει, αφίξεις, όπως «ο Πούτιν από την Ρωσία, ο Πρίγκιπας Κάρολος από την Αγγλία και ο Μακρόν από την Γαλλία (Να μην ξεχνάμε τις Μεγάλες Δυνάμεις που έβαλαν το χεράκι τους στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου και ακολούθως τα τρία Κόμματα στην ¨Ψωροκώσταινα¨ (Ρωσικό- Αγγλικό- Γαλλικό!!)», σημειώνει με νόημα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι  «Η μόνη υποχρέωση της ¨πολιτισμένης¨ Ευρώπης θα είναι να τυπώσει ένα πεντάευρο με παραστάσεις από τους αγώνες του 21, το οποίο να κυκλοφορήσει σ’ όλο τον κόσμο για να μάθουν οι Λαοί τι εστί Έλληνας αρματολός και κλέφτης».

Παράλληλα, στηλιτεύει τη μέθοδο «σύσταση Επιτροπής», καθώς όπως σημειώνει όπου υπάρχει Επιτροπή, αποτέλεσμα μηδέν. Δεν γνωρίζω , είπε, αν υπάρχουν «μεγαλεπήβολα σχέδια της κ. Αγγελοπούλου (αναπαραστάσεις μαχών, φολκλορικές εκδηλώσεις, πυροτεχνήματα, προβολή ντοκιμαντέρ κλπ) στο μοντέλο «αλλά Τούρκα», «όπως έκανε ο Ερντογάν για την επέτειο του Ματζικέρτ και την άλωση της Βασιλεύουσας, σύντομα όμως επειδή έφτασε ο καιρός, θα τα πληροφορηθεί ο Ελληνικός Λαός».

Όπως σημειώνει θα πρέπει να οργανωθεί μια μεγαλοπρεπής παρέλαση, δίχως τη μαθητιώσα νεολαία, «αλλά με αγωνιστάς του 21 που θα ηγείται έφιππος ο Γέρος του Μοριά, με συλλόγους από την Ελλάδα και την Κύπρο με Εθνικές ενδυμασίες, με άνδρες και γυναίκες που να κρατούν πινακίδα με το όνομα της περιοχής που έγινε κάθε μάχη (π.χ. Γραβιά, Αλαμάνα, Βαλτέτσι) και στο τέλος να παρελάσει το καμάρι του Ελληνικού Λαού, ο Στρατός μας, με πεζά τμήματα και μηχανοκίνητα (κατά μάζας όπως λέγαμε κάποτε στα Τεθωρακισμένα».

Πρόταση, ωστόσο, έχει και για τη συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν την εμβληματική επέτειο: «Οι δάσκαλοί τους να αναρτήσουν στις αίθουσες πάλι τους ήρωες του 21 και να τους διαβάσουν αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Ιωάννη Μακρυγιάννη, τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, την Διακήρυξη του Αλεξάνδρου Υψηλάντη ¨Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος¨ και τον Θούριο του Ρήγα», αλλά και «Να επισκεφθούν (όσα σχολεία μπορούν) το Πολεμικό Μουσείο στην Ρηγίλλης και το Εθνολογικό Μουσείο στην Παλιά Βουλή, όπου απ’ έξω στέκεται υπερήφανος ο Γέρος του Μοριά και γράφει στη βάση του μπρούντζινου αγάλματος:

¨ΕΦΙΠΠΟΣ ΧΩΡΕΙ ΓΕΝΝΑΙΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΩΣ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ¨».

Ο Αντιστράτηγος επισημαίνει ότι στη συνέχεια θα ήταν καλό οι μαθητές «να γράψουν μια έκθεση που θα βραβευθεί η καλλίτερη ενός μαθητή κάθε πόλεως από την Βουλή των Ελλήνων (να κρατηθεί ένα ποσόν από τον μισθό των βουλευτών)».

Υπογράμμισε… «για να μη μείνουν παραπονεμένοι και οι ¨προοδευτικοί¨ οι αντιρρησίες και οι αμφισβητίες τύπου Ρεπούση, να διδάξουν στα Σχολεία στους μαθητές τι τέλος είχαν πολλοί από τους ήρωες των σκληρών, πολύχρονων και αιματηρών αγώνων από τον Μάρτιο του 1821 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 με την Μάχη της Πέτρας (Ανδρούτσος, Ματρόζος, Μπουμπουλίνα και τέλος ο Ιωάννης Καποδίστριας)».

Το άρθρο ολοκληρώνεται με το ποίημα του Κωστή Παλαμά για το οποίο προτείνει να γραφεί στον πίνακα κάθε Σχολικής Αίθουσας για να το απομνημονεύσουν οι Έλληνες μαθητές.

Αυτό, τον λόγο θα σας πώ

δεν έχω άλλο κανένα:

Μεθύστε με τ’ αθάνατο

Κρασί του Εικοσιένα!!»

Και καταλήγει με μια σημαντική υπόμνηση: «Αναφέρομαι ιδιαίτερα για την ιστορική ενημέρωση των νέων μας, γιατί δυστυχώς έχουν άγνοια (τι ήταν ο Καραϊσκάκης; Το γήπεδο του Ολυμπιακού κλπ) και αποτελούν το μέλλον του Έθνους μας. Ο Κολοκοτρώνης είπε: “Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο”».

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο Νίκος Φωτιάδης, ανέφερε περισσότερες προτάσεις που χωρίς έξοδα, θα μπορούσε να τιμηθεί η εμβληματική επέτειος του 21, καυτηρίασε τη φοβική διάθεση των Ελλήνων, απέναντι στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος, που «κρυβόμαστε πίσω από την πανδημία και δεν τιμούμε με τον τρόπο που αρμόζει αυτούς τους μεγάλους Έλληνες και την Ιστορία μας, εν τέλει», έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην υποχρέωση που έχει η ελληνική πολιτεία να διδάξει την ιστορία της στους νέους «που έχουν απόλυτη άγνοια και δε φταίνε αυτοί» και με πικρία υπογράμμισε πως οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε πολύ μακριά από το μέγεθος και τη θυσία των γνωστών και άγνωστων Ηρώων, που πολέμησαν για την Ελευθερία…

Ακούστε τον κ. Ν. Φωτιάδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου.

Κοινωνικά