Γιώργος Χατζηθεοδώρου: Η Ελλάδα «ματώνει» -θα φύγουν γρηγορότερα από όσο φανταζόμασταν

«Δυστυχώς πληρώνουμε μια επέτειο πανδημίας πάρα πολύ δύσκολη και αβέβαιη». Αυτό τόνισε ο Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβερνητική πολιτική και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκανε λόγο για έναν επιδημιολογικό χάρτη που δεν κοκκινίζει, αλλά «ματώνει», όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της κατάστασης της οικονομίας, καθώς και της Δημοκρατίας, όπως είπε.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου δε θέλησε να σχολιάσει τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο υπουργός υγείας, μίλησε ωστόσο για το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ το οποίο, όπως είπε είναι κοστολογημένο και αφορά

-Στην αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στο ΕΣΥ με αυστηρή τήρηση νόμων διαφθοράς

-Την «ένεση» με 2 δις ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό και 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε βάθος τετραετίας

-Αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος.

«Η αντιπολίτευση το έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο μπροστά από την κυβέρνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε ήταν να ανατάξει τη δημόσια υγεία και ενέταξε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους στο σύστημα».

Ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να «αναστήσει» το ΕΣΥ και το άφησε χωρίς χρέη, καθώς, «όταν παρέλαβε, το δικό μας νοσοκομείο είχε 4,5 εκατομμύρια έλλειμμα και παραδώσαμε πλεόνασμα. Είχαμε μπει και στη λογική νέων προσλήψεων. Μέχρι σήμερα το ΕΣΥ είναι το ίδιο και χειρότερο», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι την πανδημία δεν την περίμενε κανείς και «ήμασταν ανέτοιμοι και ανίκανοι να τη διαχειριστούμε», και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι ανεπαρκής, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε επτά χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προσλάβει» και τόνισε χαρακτηριστικά «Οι συγκρίσεις μεταξύ ημών και των άλλων είναι ατυχείς για τους άλλους». Εξήγησε, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει, καθώς «υπάρχει διαφορετική στόχευση: εμείς με την κοινωνία, αυτοί με το κεφάλαιο».

Ο κ. Χατζηθεοδώρου, παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες για την πρόσληψη νοσοκομειακών γιατρών είναι χρονοβόρες, «όχι όμως για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων ή αστυνομικών στα πανεπιστήμια –εκεί καταφέραμε να παρακάμψουμε τις διαδικασίες», υπογράμμισε με νόημα.

Έκανε λόγο για «αλαλούμ στον εμβολιασμό», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως μέχρι το Μάρτιο θα είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια Έλληνες, αλλά δεν ήταν εφικτό καθώς «δεν υπάρχει σχέδιο –μόνον ανοργανωσιά», χαρακτηριστικό, το οποίο, όπως είπε, συνοδεύει τη γενική αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημείωσε ότι η Ξάνθη βρέθηκε στο «κόκκινο», «μόνο με τρία τέσσερα κρούσματα», ενώ άσκησε κριτική και για τη λήψη των ενισχυμένων μέτρων: «Με ρώτησε κανείς εάν από το σπίτι μου υπάρχει σούπερ μάρκετ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων ή υποκατάστημα τράπεζας, καθώς πολλά έχουν κλείσει», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως «αυτό αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι σχεδιάζουν στο πόδι».

Ωστόσο, με οργή επισήμανε ότι ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 40%, μίλησε για νέους διορισμούς, αλλά αόριστα, γιατί «δεν υπάρχει σχέδιο», ενώ πρόσθεσε πως «θα φύγουν πολύ νωρίτερα, απ’ όσο περιμέναμε»…

Σχολίασε ότι «η ΝΔ είναι αμήχανη μπροστά στην έξαρση της πανδημίας» και ότι «θα πρέπει να δει ότι αυτή φταίει και να μη ρίχνει τις ευθύνες στους πολίτες», ενώ υποστήριξε ότι ο κορωναϊός θα πρέπει να αναγνωριστεί ως «επαγγελματική ασθένεια».

Σημείωσε ότι όλοι οι αρμόδιοι παραγωγικοί φορείς της περιοχής, περιγράφουν μια «εικόνα καταστροφής» στην αγορά, επισήμανε ότι «τον Απρίλιο, το 40% των επιχειρήσεων θα παραμείνουν κλειστές», ενώ πρόσθεσε πως «η λύση για τον κ. Μητσοτάκη είναι να γίνουν οι νέοι επιχειρηματίες –και διερωτώμαι, στην οικογένεια Μητσοτάκη, ποιοι επέλεξαν αυτόν τον δρόμο»…

Όμως έκανε λόγο και για διαφθορά, υπενθυμίζοντας τα «24 γαλάζια στελέχη που εμβολιάστηκαν αντί για τα παιδιά με αναπηρία», για την υπόθεση Λιγνάδη, η  οποία «δεν είναι θέμα μόνον της δικαιοσύνης αλλά είναι και πολιτικό» και την «εμπλοκή» της Λίνας Μενδώνη.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική. «Ακούσαμε από τον Υπουργό και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ότι ο προϋπολογισμός για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία είναι 7,5 δις ευρώ. Όμως αυτά ήδη στις αρχές Μαρτίου έχουν τελειώσει. Καταλαβαίνουμε ότι μπροστά μας θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 14 δις ευρώ για να ανατάξουμε… τι; Άρα, μιλάμε για ένα “μαύρο τοπίο” με απόλυτη ευθύνη και με υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», μια υπογραφή την οποία ο κ. Μητσοτάκης καλείται, όπως σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδώρου να βάλει και για τις «λιποθυμίες μαθητών που είναι πολύ πιθανό να συμβούν, καθώς η κυβέρνηση, όπως είπε, διέκοψε το Πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. «Δυστυχώς το έκοψε και δε θα ξεχάσω ότι μόνον η ΝΔ είχε καταψηφίσει την Πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για “συσσίτια”».

Τέλος, αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, επισημαίνοντας πως «δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα», καθώς η πραγματικότητα, όπως διέτεινε, αποτυπώνεται έξω στην καθημερινότητα, επιτέθηκε στην πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη «η οικογένεια που μας κυβερνά 60-70 χρόνια και που έχει κατασπαταλήσει ό,τι ωραιότερο, όπως η Δημοκρατία, την οποία και έχει σαρώσει», υποστήριξε.

Ακούστε τον κ. Γ.Χατζηθεοδώρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά