Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου: Να εμπνεόμαστε από τα οράματα και τα ιδανικά των προγόνων μας της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Στη δεύτερη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για την προετοιμασία των Χριστιανών προς τη μεγάλη εορτή του Πάσχα, αλλά και για την εμβληματική επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας που τιμούμε την Πέμπτη. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στη μεγάλη δοκιμασία που περνούν αυτό το διάστημα οι άνθρωποι στη Θεσσαλία, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου.

«Η Εκκλησία μας, μας προετοιμάζει για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα με τις Ακολουθίες, τη Λειτουργία της Κυριακής του Μεγάλου Βασιλείου, με τα Απόδειπνα, τις Προηγιασμένες Λειτουργίες, με τις Ακολουθίες των Χαιρετισμών, κάθε Παρασκευή. Μας συνιστά τη νηστεία της τροφής, για όσους είναι υγιείς, αλλά για τους ασθενείς, τα μικρά παιδιά και τους γέροντες, ό,τι μπορεί ο καθένας.

Αλλά πέρα από τη νηστεία της τροφής μας συνιστά μια νηστεία που είναι πιο ουσιαστική και ευάρεστη στον Θεό: να «κρατήσουμε» το στόμα μας να προσέξουμε τι λέμε, τι κάνουμε, τι σκεπτόμαστε… Ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι η πραγματική νηστεία είναι η εγκράτεια της γλώσσας και η αποφυγή από τον θυμό, την οργή και την κακολογία.

Αυτή τη δεύτερη εβδομάδα, γιορτάζουμε κι ένα σημαντικό γεγονός την 25η Μαρτίου: είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, το πανανθρώπινο μήνυμα για τη σωτηρία όλου του κόσμου, αλλά και ο ευαγγελισμός του τόπου μας, γιατί μετά από 400 χρόνια αποκτάμε την ελευθερία μας, με τους αγώνες, με το αίμα, με τις θυσίες των προγόνων μας, στους οποίους, οφείλουμε ευχαριστίες, ευγνωμοσύνη αλλά το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για κείνους είναι να τους μιμηθούμε εμπνεόμενοι από τα οράματα και τα ιδανικά τους…

Με αφορμή το γεγονός της παλιγγενεσίας, διάβαζα προχθές έναν λόγο του Κολοκοτρώνη, όταν του είπαν πως είναι τρελοί που πάνε να τα βάλουν με μια πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Εκείνος είπε: “Ναι, είμαστε τρελοί αλλά έχουμε ένα γνωστικό Θεό που μας βοηθάει”. Αυτόν να βάλουμε στη ζωή μας», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

Να σημειωθεί ότι έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις από την Πολιτεία και την Εκκλησία, ωστόσο, λόγω της πανδημίας αυτές περιορίζονται στην τηλεδιάσκεψη. Στην αρχή του έτους, η Ιερά Σύνοδος πραγματοποίησε συνάντηση νέων από όλη την Ελλάδα, με κεντρικό θέμα τα πρώτα Συντάγματα της Ελλάδας, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου με τη συμμετοχή και νέων της Μητροπόλεώς μας, στην οποία θα επιχειρηθεί να απαντηθεί το ερώτημα: «Είναι οι σημερινοί νόμοι που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων συμβατοί με το πνεύμα των νόμων των ηρώων της Επανάστασης του 21».

Στις 18 Απριλίου, στην Ορεστιάδα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τον Πατριάρχη Κύριλλο τον 6ο, ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στην Αδριανούπολη, το σκήνωμά του έμεινε για ένα τριήμερο κρεμασμένο και στη συνέχεια ρίχτηκε στον ποταμό Έβρο. Τα νερά τον έφεραν στον Πύθιο όπου χριστιανοί το πήραν και το έθαψαν με σεβασμό.

Στην εκδήλωση θα μετάσχουν και οι τέσσερις Μητροπόλεις της Θράκης, ενώ ο κ.κ. Παντελεήμων θα εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο.

Το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου διοργανώνει δύο εκδηλώσεις, η μία, στις 17, αφιερωμένη στον πρώτο κυβερνήτη του ελεύθερου κράτους Ιωάννη Καποδίστρια, με κεντρικό ομιλητή, τον καθηγητή Δημήτριο Μεταλληνό, γιο του μακαριστού Γεωργίου Μεταλληνού και η δεύτερη, στις 18 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κυψέλη, αφιερώνοντάς τον στον Σωτήρα Χριστό, «στον οποίο, οφείλουμε την Ελευθερία μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να είναι καλύτερες οι συνθήκες «να χαλαρώσουν τα μέτρα, ώστε η μεγάλη Σαρακοστή, αλλά κυρίως η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα να γιορταστούν, όπως ο Έλληνας, ο Χριστιανός ξέρει να γιορτάζει».

Και συνέστησε, για άλλη μια φορά «προσευχή και προσοχή».

«Άλλες περιοχές, εκτός από την πανδημία έχουν να αντιμετωπίσουν και έκτακτα γεγονότα και αναφέρομαι στις Μητροπόλεις Ελασσόνος, Λαρίσης και Τρικάλων και σκέφτομαι αυτές τις μέρες που ο καιρός είναι χειμωνιάτικος τους ανθρώπους που ζουν μέσα στις σκηνές: παιδιά, γέροντες… Να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς».

Πριν από μια εβδομάδα ο Σεβασμιώτατος με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής είχαν επισκεφθεί την Μητρόπολη Ελασσόνας, με την οποία η Μητρόπολή μας καλλιεργεί πνευματική επικοινωνία από 25ετίας. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων επισκέφθηκαν τα χωριά που έχουν πληγεί, με πρώτο το Δαμάσι που ήταν το επίκεντρο του σεισμού, καθώς και το Πραιτόριο, το Μεσοχώρι και τη Μαγούλα. «Εκδηλώσαμε τη συμπαράστασή μας προσφέραμε οικονομική ενίσχυση για τις πρώτες ανάγκες των ανθρώπων και συνομιλήσαμε μαζί τους. Να τους θυμόμαστε και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς» κάλεσε τους συμπολίτες μας.

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά