Κάντο μόνος σου…

Σ’ αυτό που καλούμαστε να αντισταθούμε είναι στη μοναχικότητα που επιβάλλεται. Που προωθείται με όλους τους γοητευτικούς -αλλά και τους άλλους- τους επιθετικούς τρόπους, που «σερβίρονται» ως δικαίωμα επιλογής.

Αλλά το «σακούλι» είναι γεμάτο άδειους σπόρους, ενίοτε και… δηλητηριώδεις.

 

Γι’ αυτό, όταν ο ΕΜΑ λέει πως τελικά συνδέεται το εμβόλιο της Οξφόρδης με τις θρομβώσεις, τότε κι εμείς, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε τι μπορεί να προκαλέσουν και τα υπόλοιπα εμβόλια, σε βάθος χρόνου. Κι αν απάντηση δε λάβουμε ποτέ, ας σκεφτούμε πως η πληροφορία πάντα αργοπορούσε να φανεί -κι άλλες φορές χανότανε στον δρόμο… Γι’ αυτό και δε μάθαμε να την αξιοποιούμε όταν μας κάνει την τιμή να είναι στην ώρα της…

 

Α, πολύ δυσκίνητη είναι αυτή η κρατική μηχανή. Εδώ και δυο εβδομάδες τα διαφημίζει, σήμερα τα φέρνει, την Παρασκευή, θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε… Τουλάχιστον, εμείς, της επαρχίας… Και να δείτε που θα κάνουμε ουρές του συνωστισμού… Γιατί οι υπόχρεοι δεν είναι και λίγοι. Τόσος κόσμος εργάζεται ακόμα… κι από Δευτέρα… στα σχολεία εκπαιδευτικοί και  μαθητές Λυκείων, κυρίως της τρίτης… Που γι’ αυτούς τους τελευταίους, γίνονται όλα… όχι ότι θα έπρεπε να μας ευχαριστήσουν κιόλας. Μάλλον, κατάλογο… μπινελικίων θα έπρεπε να έχουν ήδη συμπληρώσει να την πετάνε στα μούτρα σε όποιον εύκαιρο και άτυχο ενήλικο βρίσκουν μπροστά τους -ελλείψει εκπροσώπων της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Υπουργείου Υγείας…

Και ευτυχώς που δεν το κάνουν -και όχι για λόγους ευγενείας. Αλλά γιατί κι αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο… και πού χρόνος, τώρα, καθώς, τα ανήλικα ως ωριμότερα όντα που είναι, ήδη ετοιμάζονται -με την υποστήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας- για τις πανελλήνιες. Αχ και είναι να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να καταναλώνει κανείς τόσο χρόνο για να στρέφει να μπερδεύει να αλλάζει τη φορά των πραγμάτων, αντί να δουλεύει για το «ισιάδι».

 

Γιατί, τις ανισότητες που προκαλούνται, τις αγαπάει αυτός ο κόσμος, καθώς αυτές είναι που τον κρατούν όρθιο…

 

Πάντως, τα self test είναι εδώ και τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο πολλές οικογένειες θα λάβουν μέρος σε ένα ακόμα επεισόδιο από το παιχνίδι που καλούμαστε, όλοι να μάθουμε (σε συνέχειες) με τον… πρόχειρο τίτλο: «Κάντο μόνος σου». Έχουν να βογκήξουν οι ρινικές κοιλότητες, αν δηλαδή οι… χρήστες δεν πέσουν στο εύκολο τεστ του σάλιου… Και πόσα έχουν να ακυρωθούν από τη λάθος χρήση. «Εισχωρήστε την μπατονέτα στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά (πάρτε και χάρακα, σε περίπτωση που έχετε ήδη χάσει την ψυχραιμία σας…) και περιστρέψτε για 15 δευτερόλεπτα (μην κλαίτε, κυρίως εσείς οι γονείς που επιφορτίζεστε να κάνετε το τεστ στα παιδάκια σας, ούτε να γελάτε -δε βοηθάει…). Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό και τότε κατευθυνθείτε στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr για τα περαιτέρω (κατευθυνθείτε, λέμε…). Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό (και μην αρχίζετε, ότι ίσως πρόκειται για.. τζούφιο τεστ ή λάθος δικό σας -σκεφτείτε πως χρειάζεστε ύπνο…). Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά (αλλά μην το πάρετε κατάκαρδα, καθώς δεν είστε στο πρώτο έτος της ιατρικής, της φαρμακευτικής ή της νοσηλευτικής).

Ας όψεται η 12η Απριλίου, που θεωρείται η πιθανή ημερομηνία της επανεκκίνησης των λυκείων που θα είναι και η πρόβα τζενεράλε για γυμνάσια και δημοτικά, αν δηλαδή, καταφέρουμε να φτάσουμε στις διακοπές του Πάσχα με ασφάλεια και ηρεμία. Γιατί είναι και πολλοί από τους ειδικούς που εκφράζουν τη δυσφορία τους (τουλάχιστον) με την επανέναρξη των σχολείων, τώρα, που κρούσματα, διασωληνωμένοι, ράντζα και θάνατοι έχουν πάρει την ανηφόρα και δε λέν να την αφήσουν…

Και μοιάζει σαν…. επένδυση υψηλού ρίσκου. Θα την κάνατε; Κι όμως, η κυβέρνηση προτίθεται, γιατί δεν έχει να χάσει και κάτι… Και έχει αναγάγει τα αυτοδιαγνωστικά σε «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα (καλά, ας μη «μασήσουμε» εντελώς…), με στόχο να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί και να περιοριστεί η διασπορά στο εργασιακό, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον…

Εκείνη, την όχι και τόσο… sic παροιμία: «στου κασίδη το κεφάλι…», την έχουμε όλοι προφανώς ακούσει. Αλλά, έτσι-έτσι είναι, από τη γέννηση του κόσμου. Ο πειραματισμός δεν έλειψε, μετά των ατυχημάτων -και των αναγκαίων εγκλημάτων-που τους συνοδεύουν…

Μόνο να σκεφτούμε πώς ξεκινήσαμε με αυτήν την… περιπέτεια και πού έχουμε φτάσει. Εντάξει όχι πολύ μακριά, αν εξαιρέσουμε ότι η παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή σε γρήγορο χρονικό διάστημα, «αποτελεσματικά εμβόλια προς χρήση». Επιτυχία που όμως πρώτα καταγράφεται στην Ιστορία, πριν από το «υγειονομικό μητρώο» των απανταχού… ανθρώπων-χρηστών… Παράδοξο, αλλά και τόσο κατατοπιστικό, αν κάποιος επιχειρήσει να αντιληφθεί την έννοια του χρόνου. Σε όλο της το μεγαλείο…

 

Αλλά, αυτό δεν είναι το θέμα μας. Είναι ότι πολλά πράγματα από κείνα που κληθήκαμε να ακολουθήσουμε στην αρχή της πανδημίας, τώρα, έχουν και δεν έχουν σημασία. Γιατί, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμά, όπως γράφουν οι «Financial Times», ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κοροναϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000… Δηλαδή, όλα αυτά τα απολυμαντικά που εφοδιαζόμαστε ξοδεύοντας μικρές περιουσίες (τηρουμένων των αναλογιών) κάθε μήνα, μάλλον ήταν μια… «αχρείαστη κίνηση». Εκτός, αν υπάρχει κρούσμα στο σπίτι.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το Κέντρο επισημαίνει πως τα απλά προϊόντα καθαριότητας αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια κορωναϊού από τις επιφάνειες και πως η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών ενδείκνυνται όταν έχουμε κρούσμα στο σπίτι ή μας έχει επισκεφθεί κάποιος θετικός στον ιό τις προηγούμενες 24 ώρες (λογικό…).

Άντε να μπαίνουμε σε μια σειρά, σιγά-σιγά… Μία τάξη, επιτέλους, τώρα με τη νέα κανονικότητα…

 

Πάντως, «μαθήματα… απολύμανσης», μόνον ο Ερντογάν, μπορεί να δώσει. Γιατί εκείνος το εφηύρε, εκείνος το τελειοποίησε το συγκεκριμένο σύστημα και το… προσφέρει στο κοινό του, δωρεάν…. Η πληροφορία λέει πως το πραξικόπημα κατεστάλη πριν προλάβει να πει… «πρα». Ναι, όπως το ’16 και καλύτερα. Τουλάχιστον, σε επίπεδο χρόνου. Διότι, πριν ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες σε βάρος των συλληφθέντων τούρκων αποστράτων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, ήδη τους καταδίκασε με ανακοίνωσή του, και μάλιστα στο όνομα της… ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της ασφάλειας του κράτους.

Είπαμε, «Όσα ξέρουμε να τα ξεχάσουμε» είναι το παγκόσμιο μότο, αλλά εμείς καλό θα είναι να μην ακολουθούμε πάντα την πεπατημένη.

Έχουν πολλή ομορφιά οι… μοναχικοί περίπατοι, ενίοτε…

 

Και μια και η… καυτή πατάτα, μετά και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων πάει στα χέρια του… παραγωγικού πληθυσμού (λέμε, τώρα..), ας επιχειρήσουμε μια έξοδο. Σε αυτήν τη φάση, που ανοίγει η τουριστική περίοδος και η Ελλάδα για τους κατοίκους της δεν είναι φιλόξενη, από πάντα. Ας ζήσουμε ως «ξένοι», αλλά στο εξωτερικό -έτσι, για αλλαγή…

Ιδεωδέστερος προορισμός, το Γιβραλτάρ. Όχι γιατί είναι ένα κομμάτι γης, όπου ενώνονται η Μεσόγειος με τον Ατλαντικό, στο νότιο σημείο της Ιβηρικής χερσονήσου, με την Ιστορία να της έχει κάνει την τιμή σε όλες τις φάσεις της… Αλλά γιατί, αυτή η μικρή βραχώδης χερσόνησος, το… Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος (για να μην ξεχνιόμαστε) εμβολίασε τους 34 χιλιάδες κατοίκους της και τους 1000 εργαζομένους της που μετακινούνται. Λέτε, εκεί να έστειλε η Οξφόρδη τα… καλούδια της;

 

Αυτή, θα ήταν πραγματικά, μια μοναδική εμπειρία -και με συμβολισμούς που πάντα χρειάζονται…

Χωρίς μάσκα, απολυμάνσεις, κοινωνικές αποστάσεις (αυτό το τελευταίο, επιτέλους, είναι τόσο οξύμωρο που καταντά γελοίο)…

Εκεί, λοιπόν, περιμένει η… ελευθερία.

Και πάνω στον Βράχο, όπου κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε τη βόρεια, από τις Ηράκλειες Στήλες των αρχαίων Ελλήνων και που η μυθολογία θέλει τον Ηρακλή να χωρίζει το όρος που ένωνε Ευρώπη και Αφρική, ας… ξανασυστηθούμε μαζί της.

Έχει πολλά να πει κι εμείς, πολλά να καταλάβουμε.

Και θα είναι σα να τα ακούμε για πρώτη φορά… (Που θα είναι)…

 

Κι ένα ποτήρι κρασί, δε θα έβλαπτε… Τουναντίον. Ίσως και να επιβάλλεται…

Μη μας πουν και άξεστους, οι Βρετανοί...

Τιμής… Zeneca, δηλαδή...

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά