Παύλος Τουμπουλίδης: Ανοιχτή σύσκεψη αύριο το απόγευμα για το Όχι στην άναρχη και χωρίς μέτρο εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ διοργανώνει αύριο ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλη την τοπική κοινωνία για τον συντονισμό δράσης, σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην οροσειρά της Ροδόπης, αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Σταυρούπολης. Το κάλεσμα έχει οριστεί στις 6 το απόγευμα στον ανοιχτό χώρο απέναντι από τον ΑΟΞ.

Ο Σύλλογος δεν είναι κατά των εγκαταστάσεων ΑΠΕ όπως τόνισε το μέλος του Δ.Σ., Παύλος Τουμπουλίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, αλλά κατά, οποιασδήποτε εγκατάστασης που γίνεται χωρίς μέτρο, άναρχα και απειλεί, ουσιαστικά το περιβάλλον, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών.

Κάλεσε φορείς, σωματεία και τους πολίτες σε συστράτευση, «μια μαζική, ουσιαστικά κινητοποίηση», όπως είπε, καθώς «αυτό που γίνεται δεν έχει περιβαλλοντικό κοινωνικό ή οικονομικό όφελος στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Σημείωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει η καταστροφή στην οροσειρά της Ροδόπης να μην εκδοθούν νέες άδειες και να απαγορευθεί η τοποθέτηση σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές φυσικού κάλους, αλλά και να γίνεται η χωροθέτηση με συγκεκριμένα κριτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τουμπουλίδης επισήμανε ότι θα πρέπει να συσταθεί ένας κρατικός Ενιαίος Φορέας που να ελέγχει την όλη διαδικασία, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηρίζεται από πολλά κενά. Καταρχήν, σε νομικό επίπεδο, αφού «απαιτούν απλώς τεχνικές προδιαγραφές για να εγκατασταθούν συστήματα αιολικών πάρκων, μέχρι 60 κιλοβάτ χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλά τέτοια έργα που πυκνώνουν σε μια περιοχή και τελικά προκαλούν σοβαρά προβλήματα». Επίσης, θα πρέπει να υπολογίζεται η ενέργεια που χρειάζεται η χώρα.

«Είναι ανάγκη η σύσταση αυτού του φορέας που θα κρίνει με αντικειμενικότητα και με επιστημονικά κριτήρια ποια τα οφέλη και ποιες οι ζημίες των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων», σημείωσε.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου επισήμανε ότι η «έκρηξη» των επενδύσεων ΑΠΕ έχει τη βάση της στην υποβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων και σχολίασε ότι η παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να εντάσσεται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό και να λαμβάνει υπόψιν και τα οφέλη του μέσου νοικοκυριού, υπογραμμίζοντας το «παράδοξο» στην αγορά: μεγάλη προσφορά του «προϊόντος» και ταυτόχρονα σε πολύ υψηλό κόστος.

Στο επιχείρημα ότι η επένδυση αυτή είναι φιλική προς το περιβάλλον και δεν επηρεάζουν ούτε την ανθρώπινη δραστηριότητα ούτε και την πανίδα και χλωρίδα, δήλωσε επιφυλακτικός. «Λόγω ερευνητικής μου δραστηριότητας στο πλαίσιο του διδακτορικού μου έχω ερευνήσει σε βάθος τα συστήματα αιολικών πάρκων και υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν αν υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση», σημείωσε, αναφέροντας την κατάσταση στη Νότια Εύβοια, που η άναρχη εγκατάσταση απογύμνωσε την περιοχή. «Υπάρχουν σε άλλες περιοχές πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας της αποψίλωσης και μη αναδάσωσης άλλων περιοχών, με αποτέλεσμα φερτές ύλες να μπαίνουν σε οικισμούς -και το επισημαίνω, καθώς στη δική μας περίπτωση, η επένδυση θα γίνει πολύ κοντά σε οικισμό».

Αναφέρθηκε στην ηχητική και οπτική όχληση των κατοίκων, έθεσε την παράμετρο των συνδετικών έργων, καθώς «όλα τα έργα της εκμετάλλευσης παραγόμενης ενέργειας συνοδεύονται από μεγάλους Υποσταθμούς Μέσης Τάσης» και υπογράμμισε πως όλη αυτή η εξέλιξη «θα προκαλέσει, με μεγάλη βεβαιότητα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα».

Σχετικά με την ανοιχτή σύσκεψη, τόνισε ότι θα γίνει με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων, ωστόσο, όπως είπε, οι απαγορεύσεις δε δίνουν λευκή επιταγή σε θέματα που επηρεάζουν ουσιαστικά την κοινωνία. «Το περιβάλλον το δανειστήκαμε από την επόμενη γενιά, έχουμε την υποχρέωση να το παραδώσουμε με καλύτερους όρους».

Να σημειωθεί ότι η δράση του Συλλόγου έρχεται να προστεθεί στις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων όπως αυτές έχουν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ από την αρχή ο Δήμος Ξάνθης ανέλαβε δράση, καθώς ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό για την αντίθεση της δημοτικής αρχής σε αυτήν την επένδυση, κατέθεσε την αίτηση ένστασης προς την Ρ.Α.Ε, ως όφειλε και κάλεσε τους Συλλόγους και φορείς της περιοχής μας σε συστράτευση δυνάμεων όλων των κοινωνικών φορέων για να μην ευοδωθεί αυτή η επένδυση.

Ακούστε τον κ. Π.Τουμπουλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά