Άγγελος Μπεμπεκίδης: Να δοθεί το νομοσχέδιο προς διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους

Ιδιαίτερα εκνευρισμένος για το νέο νομοσχέδιο των εργασιακών που κατεβάζει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο μόνος δρόμος για το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά είναι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Να δοθεί στη νομική υπηρεσία του τριτοβάθμιου οργάνου μας να αναλυθεί να τεθούν οι αντιπροτάσεις μας και στη συνέχεια να συζητήσουμε για τον νέο νόμο που θα διέπει τα εργασιακά».

Ωστόσο και δια της εις άτοπον επαγωγή, ο κ. Μπεμπεκίδης θέλησε να αποδείξει ότι το, προς κατάθεση, νομοσχέδιο φέρνει σε ακόμα πιο δυσχερή θέση τον ήδη επιβαρυμένο εργαζόμενο. «Αφού όλα, όπως λέει, στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο υπουργός, είναι καλά και προς το συμφέρον του εργαζόμενου, τότε γιατί το καταθέτει εν καιρώ πανδημίας και δεν ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν από κοινού το νομοσχέδιο»…

Έκανε, μάλιστα, λόγο για «ανήθικη τακτική» εξαιτίας του τάιμινγκ της κατάθεσης, καθώς, σε περίοδο πανδημίας, όπως σημείωσε ο κ. Μπεμπεκίδης, ο εργαζόμενος βιώνει πρωτοφανείς συνθήκες στην εργασία.

Βολές ωστόσο έπεσαν και προς την κατεύθυνση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, αφού, όπως είπε, η ΓΣΕΕ ούτε έχει ενημερώσει ούτε έχει δώσει κάποιες κατευθυντήριες για τον τρόπο που θα πρέπει να κινηθούν τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης έκανε λόγο για «ελαστικοποίηση της απασχόλησης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό».

Επισήμανε ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να φέρει ένα νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται επί της ουσίας, εν κρυπτώ, παρά την «εξωστρέφεια» που χαρακτηρίζει τον αρμόδιο υπουργό, τις τελευταίες μέρες, που προσπαθεί να επικοινωνήσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Δε λέει τίποτα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τίποτα για την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία», ενώ αμφισβήτησε ότι οι «λύσεις» που προτείνονται από την κυβέρνηση μπορούν να αποδώσουν…

«Δεν έχουν καμία διάθεση να συζητήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους, αντίθετα θέλουν να κάνουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους», τόνισε, ενώ υπεραμύνθηκε τον εργασιακό νόμο του 1982, κάνοντας λόγο για τον «πλέον δημοκρατικό νόμο στην Ευρώπη, που, μέχρι σήμερα “διατηρείται”» και πρόσθεσε πως με την πρόφαση της εναρμόνισης στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιχειρείται η πλήρης ακύρωσή του. «Στην ουσία, δύο πράγματα φέρνει “καινούρια”: το οκτάωρο και την ψηφιακή κάρτα. Οπότε, γιατί μπαίνει στον κόπο να φτιάξει νέο νόμο και δεν εισάγει απλώς δύο άρθρα», σημειώνει…

Ο πρόεδρος δεν… ξέχασε ούτε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επισημαίνοντας ότι οι κοινωνικοί εταίροι «έβλεπαν» την πόρτα του υπουργείου, τακτική, που όπως είπε, συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και όλους τους φορείς που σήμερα -και μετά την δεκαετή μνημονιακή κρίση- παραμένουν αποψιλωμένοι, υπογράμμισε τον μεγάλο «φόρο αίματος» των εργατών κυρίως στην περιοχή μας και διερωτήθηκε γιατί η τηλεργασία, που τόσο έχει διαφημιστεί δεν λειτουργεί στον ιδιωτικό τομέα…

Αντίθετος και με τις ατομικές συμβάσεις που το νομοσχέδιο προωθεί, για τον… απλούστατο λόγο: «πώς θα συμφωνήσει το σωματείο με τον εργοδότη, όταν 5000 επιχειρήσεις δεν έχουν σωματεία;» και πρόσθεσε «Η ΓΣΕΕ θα πρέπει να είναι ο συνομιλητής και να καλύπτει όλους τους εργαζομένους»…

«Αυτό που προωθείται είναι να ελαστικοποιήσουν περαιτέρω την απασχόληση. Και βρίσκουν τρόπο, για να το κάνουν», υπογράμμισε.

Ακούστε τον κ. Ά. Μπεμπεκίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά