Γιάννης Σιαμίδης – ΕΠΑΜ: Νέο Μνημόνιο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ένα συγκεκαλυμμένο μνημόνιο θα είναι για την εθνική οικονομία, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι επιπτώσεις του οποίου σύντομα θα αφήσουν το αποτύπωμά τους. Αυτή είναι η θέση του συντονιστή του ΕΠΑΜ Ξάνθης, Γιάννης Σιαμίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

«Δεν επενδύει τίποτα στην πραγματική οικονομία, καθώς οι πόροι θα φύγουν στο σύνολό τους εκτός της χώρας, συγκαλύπτει ένα νέο μνημόνιο και αποτελεί ένα σχέδιο «ταφόπλακα», συν τοις άλλοις και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Επισήμανε πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να είναι «Ανάπτυξης», αφού χάνονται πόροι, αλλά ούτε και «Ανθεκτικότητας», αφού αποδομεί την μικρομεσαία επιχείρηση και έδωσε παράλληλα… «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, που όπως είπε, καταφέρνει να κάνει το… «μαύρο, άσπρο».

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκεται με το «Σχέδιο» είναι να περάσουν όλες οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο, όπως υπενθύμισε ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στη Βουλή, κυρίως «οι πιο δύσκολες», όπως είναι τα εργασιακά.

Επίσης, επισήμανε ότι από το «σχέδιο» λείπει ο πρωτογενής τομέας, κάτι που εκπλήσσει… «μόνον όσους πίστευαν πως αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι ουσιαστικό για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι όλες οι χώρες που συμφώνησαν στους βασικούς πυλώνες αυτού του σχεδίου, τον Ιούλιο του 20, στη σύνοδο κορυφής, θα ακολουθήσουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους αυτήν την κατάσταση. «Δε θα γλιτώσει κανένας. Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο», υπογράμμισε.

Το μεγάλο πρόβλημα, κατά τον κ. Σιαμίδη έγκειται στο γεγονός ότι το σχέδιο βασίζεται σε δανεισμό 750 εκατομμυρίων από την Κομισιόν, αν και βάσει καταστατικού δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει δάνεια… Ήδη η Γερμανία κινείται νομικά εναντίον αυτού. «Αλλά αυτό αποτελεί την παρωνυχίδα», είπε. «Το πρόβλημα είναι ότι για να καλυφθούν τα δάνεια θα επιβληθεί αύξηση 2% στην εισφορά στο ευρωπαϊκό ταμείο», επισημαίνοντας ότι αυτό, για την Ελλάδα σημαίνει ότι μέχρι το 2058 θα επιφέρει κάθε χρόνο επιβάρυνση στον προϋπολογισμό κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ. «Συνολικά, θα πληρώσουμε 55 δις μέχρι το ’58 για να πάρουμε τελικά 18 δις άμεσες επιδοτήσεις. Αν συμπεριλάβουμε και τα υπόλοιπα δάνεια που θα συνάψει η χώρα, τότε θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία, 70 δις ευρώ».

Εστιάζοντας σε έναν από τους πυλώνες του σχεδίου, την Πράσινη Μετάβαση, ο κ. Σιαμίδης σχολίασε ότι πολιτικές και πρακτικές που αναδεικνύονται αποδεικνύουν ότι η Γερμανία στοχεύει να καταστήσει τις περιφερειακές χώρες «μπαταρία για την οικονομία της»… Εξήγησε ότι την ώρα που η χώρα μας «απολιγνιτοποιείται», η Γερμανία επεκτείνει το αντίστοιχο πρόγραμμά της, εγκαινιάζοντας πρόσφατα μια νέα λιγνιτική μονάδα… «Εμείς χάνουμε το “αγαθό” και για να εξασφαλίσουμε την ισχύ βάσης (για τις νέες πράσινες επενδύσεις) θα πρέπει να εισάγουμε φυσικό αέριο από Ιράν Ρωσία κλπ.».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η χώρα μας δε θα έπρεπε να συμφωνήσει σε αυτό το μοντέλο, καθώς η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει επενδύσεις φωτοβολταϊκών και να εκμεταλλευτεί την ενέργεια της θάλασσας.

Να υπενθυμίσουμε- είπε-  ότι η στόχευση είναι επενδύσεις ανεμογεννητριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι πόροι είναι 6 δις από το Ταμείο και 10 από ιδιωτικές επενδύσεις.

Σχετικά με την Ψηφιακή Μετάβαση (2 δις από το Ταμείο και άλλα 2 από πόρους των ιδιωτών), υπογράμμισε ότι η συλλογή στοιχείων θα έπρεπε να είναι στην ευθύνη του κράτους και όχι, όπως συμβαίνει τώρα, που αναθέτει σε ιδιώτη αυτήν τη διαδικασία και πληρώνει για τη φύλαξή τους. «Ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει με τις διαρροές και πώς αυτά τα στοιχεία μπορούν να γίνουν εμπόρευμα.. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να τρομάζει τον καθένα», τόνισε.

Επισήμανε ότι ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο ψηφιακός και πως «είναι πολύ σημαντικό για το ποιος θα ελέγχει τα δεδομένα, τα στοιχεία και τις συναλλαγές μας».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, έκανε λόγο για «πραγματικά, πολύ επικίνδυνο σχέδιο, καθώς γυρνάμε στον Μεσαίωνα και χάνονται κεκτημένα των τελευταίων δύο αιώνων που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες και πολύ αίμα». Επισήμανε ότι πρόκειται για μια… απίστευτη κοροϊδία και διερωτήθηκε, γιατί οι Έλληνες «εδώ και δέκα χρόνια κάθονται και τρώνε σανό…».  Ο ίδιος ανέλυσε το «γαϊτανάκι» των επιπτώσεων, μετά από αυτήν την εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις: Μείωση του εισοδήματος-μείωση των πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία-μείωση των συντάξεων.

Τέλος, επισήμανε ότι μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συμμετάσχει στο σχέδιο, αφού προϋποθέτει δανεισμό… «Πόσο εύκολο είναι να πάρει μια μικρομεσαία δάνειο, για την ψηφιακή της αναβάθμιση, το… γνωρίζουμε. Άρα, όλα θα πάνε σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι αμφίβολο, και εξαιτίας της πανδημίας αν καταφέρει να επιβιώσει το σύνολο των ΜμΕ. «Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας, άρα θα έχουμε αύξηση της ανεργίας. Κι όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του, χάνει και το σπίτι του και ουσιαστικά πάμε στο Σχέδιο Πισσαρίδη που προβλέπει ότι το μέγεθος των επιχειρήσεων θα αυξηθεί, αλλά θα μειωθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων»…

Συμπερασματικά, επισήμανε πως «Όλες οι χώρες μέλη ακολουθούν ψυχωτικά μια πολιτική που δεν τις συμφέρει, καθώς ακολουθεί… σοσιαλισμό στις επενδύσεις και καπιταλισμό στα κέρδη».

Ακούστε τον κ. Γ.Σιαμίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά