Σπύρος Τσιλιγγίρης : Ώριμο προς υλοποίηση το μεγάλο αρδευτικό της Ξάνθης- Τι συζήτησε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό και τον κ. Τσουμάνη ,Διευθυντή της Υφυπουργού ΥΠΑΑΤ κ. Αραμπατζή, είχε ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης.

Η συνάντηση, αναφέρει ο κ. Τσιλιγγίρης,  με τον Υπουργό κ. Λιβανό υπήρξε πλήρως εποικοδομητική αφού συζητήθηκε  πλήθος θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Νομού μας.

Πρώτα και κύρια τόνισε στον Υπουργό την σημασία της υλοποίησης του Αρδρευτικού, ένα ζήτημα που έχει τονίσει επανειλημμένα από την πρώτη μέρα της εκλογής του τόσο στον Πρωθυπουργό (08/08/2019) όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η πολυετής καθυστέρηση υλοποίησης του Αρδρευτικού εξαιτίας δικαστικών προσφυγών καθιστά επιτακτική ανάγκη την επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να ξεκινήσει το έργο το συντομότερο δυνατόν.

Με χαρά ενημερώθηκε ότι το τεράστιας σημασίας αυτό έργο είναι από τα πλέον ώριμα προς υλοποίηση έτσι ώστε σύντομα η Ξάνθη να αποκτήσει ένα από πιο σύγχρονα Αρδρευτικά συστήματα.

Επιπρόσθετα, ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των Αναδασμών που εκκρεμούν και ταλαιπωρούν δεκάδες αγρότες, ειδικότερα αναφέρθηκα στους αναδασμό του Ερασμίου.

Στον κ. Λιβανό επεσήμανε το θέμα που έχει ανακύψει με τους επιλαχόντες των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο κ. Υπουργός ανέλυσε το πλάνο δράσης του Υπουργείου αναφορικά με τα Σχέδια Βελτίωσης και τον ενημέρωσε για την έκδοση νέας προκήρυξης τον Σεπτέμβριο 2021 για την μεταβατική περίοδο 2021-2022.

Ακόμα, ειδική μνεία έγινε στους γαλακτοπαραγωγούς και την ελληνική φέτα, ένα προϊόν το οποίο έχει τεράστια εξαγωγική σημασία για την χώρα μας.

Τέλος, συμφωνήθηκε από κοινού ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα ακόμα πιο φιλικό πλαίσιο για την γεωθερμία που θα επιτρέψει την χρήση της στον πρωτογενή τομέα σε ευρεία κλίμακα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε τις νέες προοπτικές και δυνατότητες που θα προκύψουν για τις βιολογικές καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια και έδειξε ιδιαίτερη προθυμία να δώσει άμεσα λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ενώ εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για την Ξάνθη και το φυσικό της πλούτο.

Με τον κ. Τσουμάνη , Διευθυντή της κ. Υφυπουργού η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την αλιεία και συγκεκριμένα τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς λιμνοθαλασσών, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση και θα πρέπει να στηριχτούν αποτελεσματικά.

Η ενίσχυση των επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες αποτέλεσε ακόμα ένα θέμα συζήτησης καθώς οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν έναν ταχέως αναπτυσσόμενο ελληνικό κλάδο , ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί εμπράκτως.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά