Δήμαρχος Ξάνθης: Πρότυπο Ειδικό Σχολείο όλων των βαθμίδων και αθλητικές υποδομές μετά την παραχώρηση ακινήτων του ΟΑΕΔ-Καλά νέα για το 4ο Λύκειο

Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση τεσσάρων οικοπέδων στον δήμο Ξάνθης, λύνει τα χέρια της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στον προγραμματισμό της, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για τέσσερα ακίνητα του ΟΑΕΔ στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, το ένα εκ των οποίων είναι χαρακτηρισμένο ως δομή Εκπαίδευσης.

Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των διαδικασιών παραχώρησης, που επιβαρύνονται από την πανδημία και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής. «Το κράτος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε σύντομα να παραχωρούνται τα ακίνητα στους ΟΤΑ, για να μπορούν εκείνοι να κάνουν τις υποδομές που χρειάζονται», υπογραμμίζοντας ότι οι καθυστερήσεις έχουν τελικό «αποδέκτη», τους συνδημότες μας και πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί… Ωστόσο, όπως είπε, «θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, προς όφελος των συμπολιτών μας».

Ανέφερε πως το συγκεκριμένο ακίνητο, ύστερα και από συζητήσεις με σωματεία ΑΜΕΑ του δήμου μας και εκπαιδευτικούς, θα φιλοξενήσει ένα Πρότυπο Ειδικό Σχολείο για όλες τις βαθμίδες. «Αυτά τα παιδιά αποτελούν προτεραιότητα για μας», τόνισε.

Ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε ότι το επόμενο βήμα είναι η εύρεση πόρων για τη σύνταξη μελέτης του έργου. «Υπάρχουν χρηματοδοτήσεις», σημείωσε.

Εκτός από την εκπαιδευτική υποδομή ο δήμος θα αξιοποιήσει τους χώρους με τη δημιουργία κλειστών και ανοιχτών γηπέδων τένις, εκθεσιακού χώρου, αθλητικών εγκαταστάσεων ενόργανης γυμναστικής, στίβου και τρομπολίνο, τη μεταφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε στις σημερινές της εγκαταστάσεις και στο χώρο που σήμερα στεγάζονται τα συνεργεία του δήμου, να  κατασκευαστεί πάρκινγκ -ένα πάγιο αίτημα των δημοτών- το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής, προσανατολίζοντάς τους προς το παραδοσιακό εμπορικό κομμάτι της πόλης.

Ευχαρίστησε τον διευθυντή του ΟΑΕΔ Ξάνθης, την περιφερειακή Διευθύντρια στην Καβάλα, αλλά και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, όπως και τον αρμόδιο υπουργό «που πραγματικά από την πρώτη μέρα ήταν θετικότατοι στο όλο εγχείρημα».

Αναφορικά με τη σχολική μονάδα για τα παιδιά του Δροσερού, ο Δήμαρχος Ξάνθης υπογράμμισε ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για την αγορά οικοπέδου εντός σχεδίου πόλεως, κοντά στον οικισμό,  ενώ στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα συζητήθηκαν οι τρόποι εξεύρεσης πόρων.

Καλά νέα για το 4ο Λύκειο

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην θετική έκβαση που είχαν οι επίμονες προσπάθειες του Δήμου για την έγκριση και αδειοδότηση του 4ου Λυκείου Ξάνθης, για το οποίο, όπως είπε, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος έχει υποσχεθεί τη χρηματοδότηση. Η διαδικασία και σε αυτήν την περίπτωση, χρονοβόρα, ωστόσο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος «εμείς, λύσαμε το ζήτημα», επισημαίνοντας πως η πανδημία προκάλεσε δυσλειτουργία σε μια σειρά θεμάτων. «Υπάρχουν καθυστερήσεις, όμως ποτέ δεν είναι αργά για να θέτουμε στόχους και να προχωράμε στην επίτευξή τους».

Σχετικά με τις μετρήσεις που γίνονται στα αστικά λύματα της πόλης μας ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε, η κατάσταση αξιολογείται από τους επιστήμονες του Δικτύου ως ελεγχόμενη,  αλλά να προσέχουμε περισσότερο, ώστε να ξεπεράσουμε το τρίτο κύμα, που είναι και το χειρότερο».

Κάλεσε τους συμπολίτες μας να ακούνε τους ειδικούς, που μπορούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, συστήνοντάς τους «να μην πέφτουν στις ανταγωνιστικές παγίδες που στήνονται από εκείνους που ανταγωνίζονται για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα από την πανδημία»…

Ο Δήμαρχος εστίασε στις «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας λέγοντας ότι «κάθε μέρα χάνουμε ένα κομμάτι από την ψυχική μας ηρεμία, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε σαν άνθρωποι. Οι Έλληνες δεν είμαστε “φτιαγμένοι” για να είμαστε στην απομόνωση. Το ταμπεραμέντο μας επιζητά την παρέα, την αλληλεπίδραση με τους άλλους, αλλά και την επαγγελματική δραστηριότητα, που φθίνει λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας. Και ας μην έχουμε αυταπάτες. Όταν θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αλλά θα τα παλέψουμε», υπογράμμισε.

Ακούστε το Δήμαρχο Ξάνθης, κ.Μ.Τσέπελη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά