Τακβόρ Καραογλανιάν, πρόεδρος Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης: Η ιστορία αλλάζει σελίδα/Παρέμβαση Τ.Σιδηρόπουλου

Δικαίωση αισθάνονται οι απανταχού Αρμένιοι μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης Τακβόρ Καραογλανιάν φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, τονίζοντας ότι η δικαίωση αυτή είναι αποτέλεσμα του αγώνα που κάνουν οι Αρμένιοι -ο καθένας από το μετερίζι του- εδώ κι έναν αιώνα…

«Όλα έπαιξαν ρόλο σ’ αυτόν τον αιώνα που πέρασε -δε σταμάτησε ο αρμενικός λαός να αγωνίζεται και να μεταδίδει στις επόμενες γενιές το τι υπέστημεν», σημείωσε ο κ. Καραογλανιάν, σημειώνοντας πως η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο αποτελεί «αλλαγή σελίδας για την ιστορία» και επισήμανε ότι «τώρα ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν σε αναγνώριση και άλλες κυβερνήσεις, που μέχρι σήμερα είχαν κάποια δυσκολία να το πράξουν».

Αναφέρθηκε στην απογευματινή εκδήλωση του Σαββάτου, στην πλατεία Ελευθερίας, όπου σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα οι Ξανθιώτες άναψαν ένα κεράκι για τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας, πιστοί στο ραντεβού με την ιστορία, όπως κάνουν οι απλοί άνθρωποι όλα αυτά τα 106 χρόνια…

Ο κ. Καραογλανιάν ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε γνωστή η επίσημη δήλωση του Τζο Μπάιντεν… Όπως τόνισε ο πρόεδρος, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων τηλεφώνησε εκφράζοντας τη χαρά του και την επιθυμία του να παραστεί στην εκδήλωση, όπως και τελικά έγινε. «Τα πατρικά του λόγια μας έκαναν πολύ ξεχωριστά περήφανους», σημείωσε. Παράλληλα, ανέφερε την παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Άξιο να σημειωθεί ότι και φέτος -παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, οι Αρμένιοι της Ξάνθης και ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο- απέτισαν φόρο τιμής στα 1,5 εκατομμύρια θυμάτων των γενοκτονημένων προγόνων τους. «Υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Ένα τυπικό -ελάχιστο δείγμα σεβασμού στα θύματα του αρμενικού λαού», σχολίασε ο πρόεδρος.

Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ολοκληρωθεί και αφορά στα αρχεία της Αρμενικής Κοινότητας της Ξάνθης, τον τελευταίο αιώνα, τα οποία και θα παρουσιαστούν, μετά και την άρση των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας.

Τα αρμενικά αρχεία έχουν μεγάλη σημασία για την ιστορία της περιοχής μας, καθώς θα ρίξουν φως σε πτυχές της, κυρίως σε μια μεγάλη περίοδο, την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, αφού, όπως είναι γνωστό, οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους κατέστρεψαν όλο το αρχειακό υλικό.

Ο κ. Καραογλανιάν υπογράμμισε και τη «χαρά που αισθάνονται οι φίλοι στον ελλαδικό χώρο, όπως το Τάκης Σιδηρόπουλος, που δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του», όπως είπε.

Να σημειωθεί ότι στην εκπομπή παρενέβη ο κ. Σιδηρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το κέρδος της επίσημης ανακοίνωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο έχει διττό χαρακτήρα. «Η δικαίωση αυτή ήταν διπλής απήχησης για τους Αρμένιους, αλλά και για τους Έλληνες, καθώς έγινε η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποδόθηκε, όμως, επίσης με επίσημο τρόπο η πραγματική ονομασία της Βασιλεύουσας: Κωνσταντινούπολη», ενώ δεν έκρυψε και τη μεγάλη του επιθυμία: της επίσημης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας να ακολουθήσει και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, «τη δικαίωση των 350 χιλιάδων και πλέον θυμάτων των Ελλήνων του Πόντου».

Ακούστε τον κ. Καραογλανιάν και τον κ. Σιδηρόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά