Μανώλης Τσέπελης, δήμαρχος Ξάνθης: Αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι εργασίες για την έλευση φυσικού αερίου μέσα στην πόλη - Ολοκληρώθηκαν οι αποκαταστάσεις στο παλιό δημαρχείο - «Στα σκαριά» ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ

Από τις αρχές Ιουνίου ξεκινούν στην Ξάνθη οι εργασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στα όρια του δήμου. Ο Δήμαρχος Ξάνθης μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο τόνισε ότι οι εργασίες θα γίνονται με σχεδιασμό, ανά περιοχή και με έγκαιρη ενημέρωση των περιοίκων, ώστε να ελαττωθούν, όσο είναι δυνατόν, τα προβλήματα που θα προκληθούν, ιδιαίτερα στο κυκλοφοριακό.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή μετά και τη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα, ύστερα από πρόσκληση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Ο κ. Τσέπελης συνεχάρη τον περιφερειάρχη, καθώς το έργο εξελίσσεται, βάσει χρονοδιαγράμματος και χωρίς αποκλίσεις, κάνοντας λόγο για ένα «μακρόπνοο έργο, με διαχρονικά οφέλη, τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και στο επίπεδο της ανταποδοτικής ωφέλειας για τις τοπικές κοινωνίες».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, προβλέπεται πως η μείωση του ποσοστού «δαπάνης-κόστους» θα είναι της τάξης του 40%».

Κάλεσε τους συμπολίτες του να επιδείξουν υπομονή, καθώς, όπως είπε, το όφελος που θα προκύψει είναι πολύ μεγάλο. Επισήμανε ότι οι ασφαλτοστρώσεις που είχε προγραμματίσει  η δημοτική αρχή, εύλογα θα καθυστερήσουν, καθώς αναμένονταν το μεγάλο έργο της ΔΕΔΑ. «Αποφασίσαμε να μην εντείνουμε την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά κυρίως να μη σπαταληθεί δημόσιο χρήμα. Περιμέναμε να ξεκινήσει αυτό το έργο, και δόξα τω Θεώ, δεν υπήρξε κάποια απόκλιση στον προγραμματισμό».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ για την προσήλωσή του, όπως είπε, στο χρονοδιάγραμμα, ενώ αναφέρθηκε και στα συνεργεία που θα υλοποιήσουν το έργο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τεχνικούς με μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, με σύγχρονο και ευέλικτο μηχανολογικό εξοπλισμό. «Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να πέσει ένας δήμος σε κακό εργολάβο… Πόσο αυτό “κοστίζει” και στο αποτέλεσμα, αλλά και στην κοινωνία»…

Αιτήσεις σύνδεσης μπορούν ήδη να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ για όσους πολίτες επιθυμούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους δια ζώσης, η ΔΕΔΑ θα ανοίξει καταστήματα σε κάθε πόλη μέσα στο καλοκαίρι. Για την Ξάνθη, η υπηρεσία θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της παλιάς Γενικής Τράπεζας, πίσω από τη νομαρχία.

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο οι εργασίες ξεκινούν στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τη Δράμα. Η Καβάλα θα ακολουθήσει, μετά την ανάδειξη αναδόχου, αλλά και στην Ορεστιάδα, αφού υπάρχει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, κάθε τέσσερις μήνες, η ΔΕΔΑ θα ανακοινώνει ποιες περιοχές κάθε πόλης θα συνδέονται με το δίκτυο.

Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο παλιό δημαρχείο

Ο Δήμαρχος Ξάνθης αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των εργασιών για τη συντήρηση και αποκατάσταση των ξύλινων, μεταλλικών και λίθινων διακοσμητικών στοιχείων στο παλιό δημαρχείο. Ακολουθεί η πρόσκληση για τον εξοπλισμό. «Είμαι περήφανος γιατί το έργο που ξεκίνησε ο Μιχάλης Στυλιανίδης το τελειώνουμε εμείς», σημείωσε.

Αναπτυξιακοί Οργανισμοί ΟΤΑ

Με σχετικό νόμο δίνεται η δυνατότητα στις Οικονομικές επιτροπές των δήμων η δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών. Πρόκειται για ανώνυμες εταιρίες ειδικού σκοπού των ΟΤΑ, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Ο δήμαρχος Ξάνθης επισήμανε ότι είναι προτεραιότητα για το δήμο η σύσταση μιας τέτοιας εταιρίας, καθώς αποτελεί «ένα ευέλικτο εργαλείο ανάπτυξης». Σημείωσε, ότι σε αυτή τη φάση, ο δήμος Ξάνθης θα συνεργαστεί με τον Δήμο Μύκης σε αυτήν την προσπάθεια, επ’ ωφελείαν, όμως, όπως είπε, όλων των δήμων της περιφερειακής ενότητας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία «οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΟΤΑ) στοχεύουν στην από κοινού με τους ΟΤΑ εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, την ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των ΟΤΑ, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης, την ωρίμανση και εκτέλεση έργων υποδομής, την υλοποίηση δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, την εκτέλεση έργων και η παροχή υπηρεσιών ψηφιακής σύγκλισης, την εν γένει υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών».

Τέλος, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης ευχήθηκε σε όλους τους συμπολίτες μας «Καλό Πάσχα με υγεία, ευτυχία και προσοχή». Προέτρεψε όλους μας να είμαστε προσεκτικοί, κατά την εορταστική περίοδο, σε μια συγκυρία, όπως είπε, που ο ιός συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. «Ας περάσουμε το Πάσχα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Ακούστε το Δήμαρχο Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά