Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων: Από το Φως της Αναστάσεως θα πρέπει να λουστούμε όλοι

Οι πατρικές συμβουλές του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος μεταδόθηκαν σήμερα το πρωί από το δημοτικό ραδιόφωνο, όπως, βεβαίως συνηθίζει ο Ποιμενάρχης μας, κυρίως, κατά τη διάρκεια των μεγάλων Εορτών της Χριστιανοσύνης…

«Ζούμε την αγιότερη περίοδο του Εκκλησιαστικού μας Έτους, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο Άγιος Χρυσόστομος λέγει ότι χαρακτηρίζεται Μεγάλη, όχι γιατί διαφέρει από τις άλλες του έτους, σε χρόνο και διάρκεια, αλλά γιατί τα γεγονότα τα οποία έλαβαν αυτήν την περίοδο είναι μεγάλα και θαυμαστά, γιατί έχουν σχέση με τον Ενανθρωπίσαντα Χριστό και τη Σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Η Ανάσταση, λέει ένας Πατέρας της Εκκλησίας, είναι η Κορυφή, απ’ όπου αγναντεύει κανείς την Αιώνια Ζωή. Θέλει, όμως, για να ανεβεί κανείς αυτή την Πνευματική Κορυφή, γερά πνευμόνια, γερή πίστη, δυνατή καρδιά, θάρρος και ελπίδα.

Η πανδημία που μας ταλαιπωρεί εδώ και 15 μήνες περίπου απέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο άνθρωπος, πόσο εύκολα μας κυριεύει ο φόβος και η απόγνωση, πόσο αδύναμες αποδεικνύονται οι γνώσεις και η αυτοπεποίθησή μας.

Αλλά υπάρχει η ελπίδα της Ανάστασης.

Ο Χριστός με τον σταυρικό του θάνατο Νίκησε το σκοτάδι, την αδικία τον φόβο, το μίσος, Νίκησε τα δεσμά της αμαρτίας και σκόρπισε το Φως της Αναστάσεως. Από αυτό το Φως της Αναστάσεως θα πρέπει να λουστούμε όλοι.

Ένας ύμνος αναστάσιμος τον οποίο ψάλλουμε όλοι την αναστάσιμη περίοδο, από την Κυριακή του Πάσχα, λέει: Ἀναστάσεως ἡμέρα, καὶ λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει, καὶ ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Δηλαδή, ο ένας να αγκαλιάσει τον άλλον. Βέβαια, αυτήν την περίοδο, λόγω της πανδημίας, δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα να αγκαλιάσουμε τον άλλο. Μπορούμε όμως να τον αγκαλιάσουμε ψυχικά, πνευματικά με την προσευχή μας, με το χαμόγελό μας, με τον καλό μας λόγο.

Το Πάσχα είναι μια λέξη εβραϊκή που σημαίνει πέρασμα, διάβαση. Να είναι, λοιπόν, το φετινό Πάσχα, ένα Πέρασμα, μια διάβαση από τη δοκιμασία της πανδημίας στην κανονική ροή της ζωής μας. Αλλά αυτό το πέρασμα να μας βρει καλύτερους. Προσηλωμένους στις ρίζες μας, στα οράματά μας, στα ιδανικά μας -δεμένοι με τον Χριστό και την Εκκλησία, γιατί αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι μόνον Αυτός μπορεί να είναι η ελπίδα και το στήριγμά μας.

Εύχομαι σε όλον τον λαό μας και σε ολόκληρο τον κόσμος μας Καλή Ανάσταση και εύχομαι, την Χάριν και την Ευλογίαν του Παθόντος και Αναστάντος Κυρίου μας, πλούσια στην ζωήν όλων σας»

 

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, επίσης ότι η Αναστάσιμη Ακολουθία θα ψαλεί σε όλους τους ναούς της πόλης μας, με ανοιχτές τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις και κάλεσε τους πιστούς να είναι διασκορπισμένοι στους αύλειους χώρους και «να λάβουν το Φως για να φωτίζει τη ζωή όλων μας», όπως είπε.

Φέτος, όπως είναι γνωστό θα γίνει και η περιφορά του Αγίου Επιταφίου, αλλά μόνο γύρω από τους ναούς και με τους πιστούς (αν δεν προσφέρεται ο χώρος), από το πλησιέστερο τετράγωνο.

 

 

Ακούστε τον Σεβασμιώτατο Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά