Ελένη Χατζηγεωργίου, για την Πενταμερή: Ιδιαίτερη προσοχή, για να μην μπλεχτούμε σε χειρότερες καταστάσεις

Τις πασχαλιάτικες ευχές της έδωσε μέσα από τη συχνότητα του δημοτικού ραδιοφώνου η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης και συνεργάτης της Όμορφης πόλης, Ελένη Χατζηγεωργίου.

Η συζήτηση δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνει, ωστόσο, την άτυπη πενταμερή που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι αυτό που απαιτείται είναι μεγάλη προσοχή, ώστε τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα να μην μπλεχτούν σε χειρότερες καταστάσεις.

Ανέφερε πως μπορεί να θεωρείται «άτυπη», ωστόσο, προεδρεύων είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο Κύπριος πρόεδρος δε συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Καταργούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και ο πρόεδρος, πώς παρίσταται, ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας;…» υπογράμμισε με ένταση, ενώ σημείωσε ότι οι φοιτητές του Παντείου, στα πρώτα μαθήματα διπλωματίας μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτά είναι αερολογίες, «οι οποίες, όμως παγιώνουν καταστάσεις», είπε και εξήγησε πως «όταν δέχεσαι να μιλήσεις για το μέλλον του κράτους σου χωρίς να το εκπροσωπείς -το καταργείς και αποδέχεσαι ότι δε σε αναγνωρίζει η Τουρκία- τότε υπάρχει πρόβλημα».

Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί τη διχοτόμηση, ότι «θα είχε προχωρήσει πολλά χρόνια πριν εάν αυτό ήθελε», ενώ στόχος της, όπως σημείωσε η Ελένη Χατζηγεωργίου είναι «να βάλει πόδι στον νότο» υπενθυμίζοντας πως επιδίωξή της είναι να συντηρεί το «κυπριακό ζήτημα».

Ευχήθηκε να μην υπάρξουν υποχωρήσεις που θα πληρώσει, όπως τόνισε, όχι μόνον η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα: «Εάν χάσει το έρεισμα στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε πολύ εύκολα μπορεί να χάσει και το δικαίωμα στο Αιγαίο και αλλού», υπογράμμισε.

Τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη, ενός ευπατρίδη πολιτικού «που αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου χωρίς να ενδιαφέρεται την πολιτική του ανέλιξη», ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Ξάνθη, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Κυπρίων. Αλλά και στην πρώην υπουργό Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου, που έφυγε από τη ζωή στις αρχές του μήνα, την οποία ο Σύλλογος είχε υποδεχθεί, επίσης, στην Ξάνθη, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον Μιχαήλ Καραολή και τον Ανδρέα Δημητρίου.

«Πρόσφεραν μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής τους για τον τόπο. Κρατάμε τους αγώνες τους κι αν τους σεβόμαστε στο ελάχιστο τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε πάνω στον δρόμο που χάραξαν οι αγώνες τους», σημείωσε.

Η Ελένη Χατζηγεωργίου ευχήθηκε να περάσει η λαίλαπα του κορωναϊού και «με χαρά να γιορτάσουμε όλοι μαζί». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «προς το παρόν, ας κοιτάξει ο καθένας τον διπλανό του, για να ξεπεράσουμε αυτήν την κατάσταση»…

Ακούστε την κ. Ε. Χατζηγεωργίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά