Χαράλαμπος Δαργανάκης, πρόεδρος Σωμ. Καφέ-Μπαρ Ξάνθης: «Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία για να μην ξανακλείσουμε»

«Σα να μην πέρασε μια μέρα, αλλά όλα διαφορετικά»… Με την… παραλλαγή της γνωστής ρήσης, επιχείρησε να περιγράψει το άνοιγμα της εστίασης ο Χαράλαμπος Δαργανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ Ξάνθης.

Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο τόνισε ότι ήταν λάθος το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, καθώς αυτό προσκρούει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα και εν γένει του ανθρώπου που κατοικεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι επαγγελματίες τήρησαν με τυπικότητα όλα τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται, ενώ και οι Ξανθιώτες που ανέμεναν με ανυπομονησία το άνοιγμα των μαγαζιών ήταν εξίσου προσεκτικοί και τυπικοί στην τήρηση των μέτρων.

«Ο κόσμος έδειξε ότι γενικότερα δεν μπορεί να κλειστεί. Πριν ξεκινήσει η εστίαση ήταν, ούτως ή άλλως, έξω: στις πλατείες, τα πάρκα, τα πεζοδρόμια. Ό,τι γίνονταν καθημερινά, δηλαδή. Απλώς εμείς τηρούμε τα πρωτόκολλα και έτσι είναι πιο ασφαλή τα πράγματα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι επαγγελματίες είναι ευχαριστημένοι, με δεδομένη και την πρότερη οικονομική στενότητα. «Το άνοιγμα της εστίασης έδωσε ένταση τις πρώτες μέρες, αλλά βεβαίως, δεν ξέρουμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

Επισήμανε ότι όλοι οι επαγγελματίες της αγοράς ζουν από την καθημερινότητα. «Δεν μπορούν να έχουν ένα οικονομικό backup για να αντέξουν κι αυτά που δίνει το κράτος είναι λίγα. Δεν μπορεί να κρατηθεί στη ζωή έτσι ένα μαγαζί. Πολλά έχουν κλείσει και θα κλείσουνε πολλά», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι και οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι στις παραγγελίες τους, καθώς υπάρχει οικονομική στενότητα.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «μπήκαμε σε μια διαδικασία που δε θα έπρεπε να μπούμε» και πως «έγιναν και λάθος χειρισμοί, όχι μόνο στην Ελλάδα, καθώς η καταστάσεις που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρωτόγνωρες».

Ο κ. Δαργανάκης σχολίασε ότι στην μεσόγειο τα μαγαζιά της εστίασης άνοιξαν εδώ και τέσσερις μήνες. «Το μοντέλο Ισπανίας, και Ιταλίας, ισχύει το τελευταίο τρίμηνο. Εμείς μείναμε κλειστά, καθώς το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας δεν αντέχει. Είμαστε σε πολλά πίσω, γι’ αυτό και όλα πάνε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως αναφέρθηκε στο «μεγαλύτερο λάθος» της περασμένης καραντίνας, που ενώ έκλειναν τα μαγαζιά, όλοι μαζί μαζεύονταν αλλού. «Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε καλύτερα. Αυτό που προέχει είναι να διατηρήσουμε την υγεία, για μας, τους γονείς μας, όλους. Να προσέξουμε ώστε να μην δημιουργήσουμε εντάσεις και περαιτέρω καταστάσεις», καθώς όπως είπε σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εντείνουνε τον κίνδυνο. «Προσέχουμε την υγεία, για να μην ξανακλείσουμε», υπογράμμισε.

Ακούστε τον κ. Χ.Δαργανάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά