Απεργιακή κινητοποίηση ΠΑΜΕ: Ικανοποιητική συμμετοχή στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς - Όχι στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ικανοποιητική η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών και υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής, του Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» στην Ξάνθη.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας μεγάλης κινητοποίησης που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή, πανελλαδικά, εργαζόμενων, πάνω από 400 σωματεία.

Το μέλος της Ένωσης, αλλά και μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου, Κώστας Βογιατζής, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο τόνισε ότι η συμμετοχή είναι ικανοποιητική στην απεργιακή κινητοποίηση, η οποία, αποτελεί, όπως είπε, «μια πρώτη απάντηση, ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

Ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς ξεκίνησε με κατάθεση λουλουδιών  στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών τον Ιούνιο του 1928. «Τιμάμε τους νεκρούς που αγωνίστηκαν και έχυσαν το αίμα τους γι’ αυτά που κατέκτησαν. Στο Σικάγο το 1886, τον Μάη του 36 στη Θεσσαλονίκη, το 1944 στην Καισαριανή», σημείωσε και πρόσθεσε ότι και η Ξάνθη προσέφερε σε αυτόν τον αγώνα «Έχουμε τους τέσσερις νεκρούς καπνεργάτες τον Ιούνη του 1928».

Επίσης, τόνισε ότι αυτήν τη μέρα οι εργαζόμενοι υπερασπίζονται το οκτάωρο και όλα τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα «αφήνοντας πίσω τα ψευτοδιλήμματα του υπουργείου, την αναμονή από την ΓΣΕΕ, αλλά και τα ψευτοδιλήμματα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης -οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους προσπερνούν», τόνισε.

Ο Κώστας Βογιατζής σημείωσε ότι τόσο η κατάργηση του οκταώρου, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει χέρι σε κεκτημένα δικαιώματα, όπως η λειτουργία των σωματείων και η δράση των συνδικαλιστών δε θα περάσει. «Για τον ίδιο λόγο απεργήσαμε ήδη στις 26 Νοεμβρίου 2020. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Η ζωή που μας επιφυλάσσουν δυναμιτίζει τον οικογενειακό προγραμματισμό, την πολιτική δράση, την ανάπαυση, δημιουργώντας εργαζόμενους “έρμαια” στις ορέξεις των μεγάλων ομίλων», είπε και κάλεσε σε περαιτέρω εγρήγορση και ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος ώστε αυτό το «αντεργατικό έκτρωμα» να μείνει στα χαρτιά.

Ακούστε τον κ. Κ. Βογιατζή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά