Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι άνθρωποι της Εστίασης στην Ξάνθη

«Πραγματική Ανάσταση» ήταν για τον ευρύτερο κλάδο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος η επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, μετά από έξι ολόκληρους μήνες «λουκέτου».

Η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ Μαρία Τσιακίρογλου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξη», όπως και το σύνολο των επαγγελματιών, καθώς το ζητούμενο είναι να παραμείνει ανοιχτός ο κλάδος της εστίασης.

Η πρόεδρος επισήμανε ότι οι πρώτες τρεις μέρες επαναλειτουργίας ευνόησε κυρίως τα καφέ και τα μπαρ, καθώς, οι άνθρωποι της εστίασης δε γύρισαν το κλειδί της πόρτας των επιχειρήσεών τους, στο σύνολό τους. Από την άλλη και η πασχαλιάτικη περίοδος συνεχίζει να είναι μια «οικογενειακή γιορτή» με τους καταναλωτές να προτιμούν τα ιδιωτικά τραπέζια, στην εξοχή ή τις πρώτες επισκέψεις στη θάλασσα.

Όπως τόνισε η κα. Τσιακίρογλου, ως μέλος της ΠΟΕΣΕ συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Ομοσπονδίας όπου εκεί καταγράφηκαν οι πρώτες εντυπώσεις από την επανεκκίνηση, όπου και σημειώθηκε το γεγονός ότι η εστίαση δεν άνοιξε στο 100%, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κα Τσιακίρογλου εξέφρασε την προσωπική της άποψη τονίζοντας ότι «προφανώς δεν υπάρχει η οικονομική κατάσταση που να διασφαλίζει το άνοιγμα ή ίσως οι συνάδελφοι να περιμένουν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και σε ημιυπαίθριους χώρους». Να σημειωθεί ότι η εστίαση λειτουργεί μόνον σε εξωτερικούς χώρους…

Επισήμανε ότι συνεχίζει να «τρέχει» η αναστολή συμβάσεων και τον Μάιο, καθώς και η επιδότηση ενοικίου στο 100%. Η πρόεδρος τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα άνοιξαν μόνον με τον εργοδότη, σε άλλες με ένα μέρος του προσωπικού, πρόσθεσε ωστόσο, ότι «υπάρχουν και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το προσωπικό τους».

Πρόσθεσε ότι το κόστος επαναλειτουργίας είναι μεγάλο, καθώς οι άνθρωποι της εστίασης, ουσιαστικά μπαίνουν σε ένα «άδειο μαγαζί». «Μόνον η επαναφόρτιση των προϊόντων κοστίζει πολύ», τόνισε.

Ανέφερε πως παραμένουν τα αιτήματα «ανοιχτά» για την εστίαση, όπως το «διαχρονικό αίτημα για τη συνέχιση της έκπτωσης ενοικίου για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, για όσο χρειαστεί», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το αίτημα για την επιδότηση δαπανών μέσω του ΕΣΠΑ ξεκινά στις 10 Μαΐου, ενώ η πρώτη δόση θα καταβληθεί, όπως είπε, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η πρόεδρος σημείωσε ότι η εστίαση συγκρατεί τα ποσοστά ανεργίας της χώρας και πως στόχος όλων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας.

Μείζον ζήτημα για τους ανθρώπους της εστίασης είναι το «ομιχλώδες» ακόμα τοπίο, σχετικά με τα σελφ τεστ που υποχρεούνται οι εργαζόμενοι να κάνουν και τα οποία όμως δεν μπορούν ακόμα να προμηθευτούν. «Για ποιο λόγο ο επαγγελματίας να έχει κάποιο πρόστιμο», σημείωσε η πρόεδρος επισημαίνοντας ότι πολλοί επαγγελματίες προμηθεύονται με ίδιο κόστος τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για πάν ενδεχόμενο…

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα» εξήγησε η κα. Τσιακίρογλου, κάνοντας λόγο για «κρίσιμη περίοδο», ενώ υπογράμμισε «Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Η ίδια δήλωσε προβληματισμένη από το γεγονός ότι σε καθεστώς καθολικού περιορισμού επέστρεψαν οι Σεϋχέλλες και παρά το γεγονός ότι το 60% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. «Μακροπρόθεσμα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να ακολουθήσουμε με πολύ αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι και οι καταναλωτές στην Ξάνθη ακολουθούν με προσήλωση τα μέτρα και επισήμανε πως αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί. «Όλοι θα πρέπει να προσέχουμε -επαγγελματίες και καταναλωτές. Είμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα κατάσταση δεδομένων και πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία», επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι η Εστίαση ζητά την άρση του μέτρου για τη μουσική, αλλά και την απελευθέρωση του ωραρίου, έως τις 12 τα μεσάνυχτα, σε πρώτη φάση.

Τέλος, η κα. Τσιακίρογλου, ανακοίνωσε και την επανεκκίνηση των καταστημάτων παραλιακής ζώνης, που θα γίνει το Σάββατο 8 Μαΐου.

Ακούστε την κ. Μ.Τσιακίρογλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά