«Απόλυτο Σκοτάδι»…

Λοιπόν, η υπόθεση σηκώνει οργάνωση. Τώρα, που προετοιμάζονται οι βουτιές και οι καλοκαιρινές περιπέτειες… Προσοχή, στην παραλία. Εκτός από πετσέτα, καπέλο κι αντηλιακό, την απόδειξη του καφέ στα χέρια. Κι ας μουσκεύει και χάνεται. Αρκεί να υπάρχει… Κυρίως, στην περίπτωση που μια γοητευτική νεαρή με μαγιό, προσεγγίσει την ξαπλώστρα. Δεν είναι πάντα αυτό που φαίνεται… Μακάρι να ήταν…

 

Αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αποφασίσει ότι η πανδημία δεν είναι λόγος για να γίνει ο τουρισμός «σκορποχώρι» να έχουνε οι εταίροι να λένε τα ακατανόμαστα… καθώς έχουμε και μια σχετικά… πεσμένη τιμή να προασπίσουμε. Κι έτσι, αποφάσισε συνεχείς και εντατικούς ελέγχους από το πρωί ίσαμε το… άλλο που θα στοχεύουν, λέει, κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων.

Και θα στέλνει τους εφοριακούς στις παραλίες, τις ταβέρνες και τα καταλύματα με μαγιό να κάνουν τους τουρίστες και να περνούν απαρατήρητοι. Ε, εδώ που τα λέμε και άργησε. Θυμόσαστε πώς κυκλοφορούσαν παλιά: με κοστούμια -ντάλα μεσημέρι- που κολλούσαν από τον ιδρώτα, με… τεφτέρια στο χέρι και ένα ύφος, σαν… πρόδρομοι του Μάτριξ! «Έπεφτε σύρμα»…

Και φυσικά, η προτεραιότητα είναι πάλι εκείνα τα νησιά που οι υπόλοιποι συνήθως τα βλέπουμε στις μεσημεριανές εκπομπές (και προ πανδημίας, ίσως και προ μνημονίου), ενίοτε και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, στο πλαίσιο και των ασκήσεων αυτογνωσίας, αλλά και… δημόσιας ομολογίας περί του «έργου» που υπηρετούν…

 

Κι έτσι, το καλοκαίρι, θα κυλήσει με τους γνωστούς όρους, αλλά σε νέα δεδομένα. Γιατί η πανδημία είναι εδώ κι όποιος έχει αποφασίσει να πάρει… ρεπό από τη συνθήκη, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί. Γιατί σε περίπτωση «κατρακύλας» το… θετικό σενάριο είναι η επιστροφή σε καθολικό περιορισμό. Σκεφτείτε να προκριθεί, προφανώς, λόγω των αναγκών, να συνεχιστεί η… κανονικότητα σε έκτακτες συνθήκες.

Ε, ρε όλος ο κόσμος μια… Σπιναλόγκα! Κι όχι τώρα που είναι τουριστικό μνημείο κι έγινε και μπεστ σέλερ. Όπως παλιά…. «Στιγματισμένοι»… αλλά απολύτως υποχρεωμένοι εντός της καθημερινότητας. Να ξεκινάει η μέρα με ένα σελφ τεστ, την απόδοση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα και τα συναφή  να ακολουθεί διπλοφάσκιωμα και τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας προς, κατά και μετά τη δουλειά -όπου η τηλεργασία δε βολεύει (γιατί συμβαίνουν κι αυτά)- να συνεχίζει με όλη τη συναισθηματική, ψυχολογική και… φυσιολογική «θολούρα» -τη δική σου και των άλλων- και μετά να επιστρέφεις «κουρντισμένος», κατάκοπος και μ’ ένα πελώριο ΓΙΑΤΙ  (εγώ εμβολιάστηκα, αν είναι να ζω το δράμα της Μάρθας Βούρτση χωρίς τέλος)… Εκεί να δούμε ελέγχους. Και χωρίς μαγιό…

 

Αλλά, τέλος πάντων, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους, μέχρι τις 15 Μαΐου που ξεκινά και επισήμως η τουριστική περίοδος για τη χώρα μας και ενώ όλοι -ακόμα κι αυτοί που δεν- ζούμε στη σφαίρα του εμβολιασμού. Γιατί, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να το «πιάσει» το ποσοστό της ανοσίας. Τουλάχιστον έως το μέσο της τουριστικής μας περιόδου. Που δε θα είναι όπως το 19 αλλά ούτε όπως και το 20, για να μην ξεχνιόμαστε. Κι αφού το τείχος θα χτιστεί από… ενήλικα υλικά, υπάρχει πιθανότητα σειρά να πάρουν και οι πιτσιρίκοι (12 με 15 ετών), γιατί ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων λέει, ότι ετοιμάζονται και τέτοιες ηλικίες. Ο Καναδάς θα είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά. Και δε μας κάνει εντύπωση…

Ο Κικίλιας είπε ότι περιμένει την έγκριση, από τον Οργανισμό οπότε μάλλον είναι έτοιμη και η χώρα μας να ακολουθήσει την εξέλιξη. Είναι και η τηλεκπαίδευση που φρόνιμο θα ήταν να μην επαναληφθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Πάντως και η Γαλλία αποφάσισε να επεκτείνει τους εμβολιασμούς, αλλά σε παιδιά ηλικίας 16 με 17 ετών, που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι στην ομάδα που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

 

Όμως, προς το παρόν, Γάλλοι και Άγγλοι στήνουν σκηνικό… Ιμίων στη Μάγχη. Αναμενόμενο, μετά το Brexit κυρίως, καθώς η διαμάχη για τα δικαιώματα των Γάλλων αλιέων στα Στενά και κυρίως, γύρω, λέει, από το μεγαλύτερο νησί, το Τζέρσεϊ έχει ανεβάσει επικίνδυνα την ένταση.

«Αιτία πολέμου», οι νέες άδειες που εξέδωσε αυτήν την εβδομάδα η αυτόνομη κυβέρνηση του νησιού που βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τις γαλλικές ακτές, για την ασφάλεια του οποίου, όμως, υπεύθυνο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι οποίες άδειες, περιέχουν σημαντικούς περιορισμούς που προκάλεσαν την αντίδραση των γάλλων ψαράδων και της κυβέρνησής τους.

Θυμάστε εκείνο το σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»; Άντε, παιδιά… Καλό ταξίδι και προσοχή, γιατί στα Στενά δεν έχει ντουβάρια…

 

Γιατί, μήπως στην Ακρόπολη έχει; Αλλά ας μην προτρέχουμε ή δίνουμε ιδέες… Το σίγουρο είναι ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις επί του μνημείου, έχουν και ένα κάποιο, αποτέλεσμα. Αφού κερδίσαμε τρία βραβεία φωτισμού, τα οποία, όπως ενημερώνει η κα Μενδώνη είναι εφάμιλλα των Όσκαρ. Το κυριότερο που είχαμε την τιμή να δεχτούμε είναι το βραβείο με τίτλο: Ultimate Dark . Δηλαδή, σε μετάφραση «Απόλυτο Σκοτάδι»…

 

Όχι, για… Όσκαρ, έχουν χιούμορ. Αλλά κι εμείς, δεν πάμε πίσω. Έστω και καμουφλαρισμένο στην ασφάλεια της αντίφασης. Που τόσο βολική είναι. Και ταιριάζει με όλα.

Αλλά κάπως έτσι ξεκινούν τα μαθήματα… αυτογνωσίας.

Καλά, για την «ομολογία», έχει ακόμα… Και μέρες και έργα και… αρκετό σκοτάδι.

 

Χριστός Ανέστη, συνάνθρωποι!

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά