Γιάννης Σιαμίδης: Οι επενδύσεις ΑΠΕ δε θα μειώσουν την τιμή του ρεύματος

Η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας, καθώς οτιδήποτε πλέον, είναι… ενέργεια. Ωστόσο, η αύξηση του προσφερόμενου προϊόντος, όπως λογικά προοιωνίζεται με τις επενδύσεις της αιολικής ενέργειας, εν προκειμένω δεν συνεπάγεται και  τη μείωση της τιμής του σε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γιατί, για να συμβεί αυτό, απαιτείται ένας κεντρικός σχεδιασμός…

Με αυτήν την προβληματική, ο συντονιστής του ΕΠΑΜ Ξάνθης Γιάννης Σιαμίδης μίλησε στην πρωινή ζώνη του δημοτικού ραδιοφώνου εξηγώντας τους λόγους, αλλά και την πρακτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, στο συγκεκριμένο πεδίο.

Ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας είναι ορατή σε αρκετά σημεία του πλανήτη, όπως στην Καλιφόρνια, όπου οι εταιρίες εκβίασαν ουσιαστικά την κυβέρνηση για αύξηση των τιμολογίων βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του νερού για την αγροτική δραστηριότητα αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, εν γένει…

Επίσης, αναφέρθηκε και στην «προβληματική χρήση των ΑΠΕ», θέτοντας ως παράδειγμα τόσο την Καλιφόρνια όσο και το Τέξας, καθώς, όπως είπε, λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας προκλήθηκαν μια σειρά μπλακ άουτ.

«Η ενέργεια στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ ακριβή», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, τόσο για τις οικογένειες, όσο, όμως και για τις επιχειρήσεις, τις οποίες και επιθυμούμε να προσελκύσουμε…

Σημείωσε ότι εκτός από μια ενιαία αγορά ενέργειας, θα έπρεπε «να έχουμε και μια ενιαία παραγωγή ενέργειας, αλλά και μια ενιαία οικονομία, γιατί, σήμερα, τα ελλείμματα της Ελλάδας αποτελούν πλεονάσματα για τη Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι οι επιλογές της Ευρώπης καθορίζονται από τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία προωθεί τις ΑΠΕ και αναφέρθηκε στα μείζονα προβλήματα που η ανεξέλεγκτη διασπορά ανεμογεννητριών θα προκαλέσει στο περιβάλλον αλλά και την οικονομία της χώρας.

«Η Πράσινη Ενέργεια, δεν είναι πάντα… πράσινη», σημείωσε, τονίζοντας ότι η κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση μιας ανεμογεννήτριας, κανένα από τα «πράσινα» χαρακτηριστικά δεν περιλαμβάνει. «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες», σχολίασε. «Μπαίνουμε σε οικοσυστήματα τα οποία διαταράσσουμε, πολύ φοβάμαι, ανεπανόρθωτα. Μείζον ζήτημα, επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρακτικά πρόβλεψη για την αποκατάσταση του τοπίου, όταν οι αιολικοί σταθμοί ολοκληρώσουν τον κύκλο τους». Ιδιαίτερα, επισήμανε ότι αυτές οι επενδύσεις γίνονται σε περιοχές NATURA, υπενθύμισε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές η ανθρώπινη δραστηριότητα απαιτείται να είναι ήπια, αλλά, παραδόξως, όπως τόνισε, επιτρέπονται τέτοιες επενδύσεις σε ζώνες προστασίας… «Στην ουσία, κάνουμε εγκλήματα. Αντί, να τις προστατεύσουμε και να τις αξιοποιήσουμε προσελκύοντας συμβατικό αλλά και εναλλακτικό τουρισμό».

«Κινδυνεύει η πανίδα και η χλωρίδα και θα μας κοστίζει πολύ ακριβά», σημείωσε. Επισήμανε ότι το κόστος των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας θα είναι ψηλό, με δεδομένο ότι ήδη προχωρούμε στην απολιγνιτοποίηση, θα εισάγουμε αέριο, ενώ αρνούμαστε να αξιοποιήσουμε τις δικές μας πηγές…

«Όλη αυτή η πολιτική θα αυξήσει την ενέργεια από 2,8 μέχρι 4 φορές», εκτίμησε. Σημείωσε ότι μέχρι τώρα παράγουμε φτηνή ενέργεια από τον λιγνίτη, υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία επιτάσσει μέχρι το 2050 την πλήρη απολιγνιτοποίηση, αν κι εμείς σπεύδουμε να το κάνουμε μέχρι το 2028. «Την ώρα, που οι Γερμανοί εγκαινιάζουν νέες μονάδες λιγνίτη, στην Ελλάδα, καταργούμε σύγχρονες μονάδες και τις μετατρέπουμε με υψηλό κόστος και χαμηλότερη απόδοση σε μονάδες από φυσικό αέριο».

Υπογράμμισε ότι κινδυνεύουμε να αυξήσουμε τα ελλείμματα σε αυτό το πεδίο, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε αναπτύξει τεχνολογία ΑΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι στη χώρα μας είχε ξεκινήσει η κατασκευή ανεμογεννητριών… «Γενικότερα, η χώρα μας, που περιβάλλεται από θάλασσα, με τεράστια αποθέματα γεωθερμίας, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και αγροτική δραστηριότητα και τουρισμό, θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα», τόνισε και εξήγησε ότι αυτό «δεν το θέλουν στην Ελλάδα», «αυτοί που ενοχλούνται από τον ελληνικό πολιτισμό». Σημείωσε ότι ιστορικά, οι λαοί ξέφυγαν από την φεουδαρχία μέσω του Διαφωτισμού, ο οποίος στηρίχθηκε στις αρχές και το πνεύμα του ελληνικού πολιτισμού. «Οπότε, στη νέα εποχή της φεουδαρχίας που ξεκινά, θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει έξοδος. Γι’ αυτό και η Ιστορία ξαναγράφεται», υπογράμμισε…

Ο κ. Σιαμίδης τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να καταφύγει σε μορφές ενέργειας οι οποίες είναι διαθέσιμες όπως η γεωθερμία, η ενέργεια από τη θάλασσα, τον ήλιο, αλλά και την αιολική ενέργεια, «αλλά, ως ενός σημείου, καθώς αυτή δεν μπορεί να αποθηκευθεί». Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επενδύσει στην τεχνολογία και την έρευνα σε αυτό το πεδίο, με προσανατολισμό στην «αποθήκευση της ενέργειας, που σε αυτή τη φάση, είναι το ζητούμενο».

Αναδεικνύοντας μια ακόμα πτυχή του προβλήματος, αναφέρθηκε στο Χρηματιστήριο Ρύπων, σημειώνοντας ότι μια χώρα θα μπορεί να μεταφέρει τη δραστηριότητά της σε άλλη και να λαμβάνει το «αποτύπωμα της πράσινης ενέργειας».

«Δεν έχουμε κάνει έναν κεντρικό σχεδιασμό, για να αξιοποιήσουμε τον τομέα “Ενέργεια” και απλώς… ταΐζουμε τις βιομηχανίες της Γερμανίας», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι οι επενδύσεις που επιχειρούνται είναι πολλών δισεκατομμυρίων, αντίθετα προσφέρουν πολύ λίγες θέσεις εργασίας για λίγα χρόνια και αντιπαρέβαλε το παράδειγμα της Πορτογαλίας η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία ΑΠΕ και ανεμογεννητριών και σήμερα απασχολεί 30 χιλιάδες εργαζομένους.

Ακούστε την παρέμβαση του κ. Γ.Σιαμίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά