«Πρόσωπον Γίγνεσθαι»: Το «σχετίζεσθαι» στον απόηχο της πανδημίας, στη Σαμοθράκη

Ένα Βιωματικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, ειδικά για όσους εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν με ομάδες ανθρώπων, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο ως ευκαιρία συνάντησης και ανατροφοδότησης μετά από μια μακρά περίοδο κοινωνικής απομόνωσης, διοργανώνει η Ομάδα Συνάντησης της «Πρόσωπον Γίγνεσθαι» στη Σαμοθράκη, το διάστημα 9-14 Ιουλίου. Πρόκειται για μια… «δια ζώσης» προσπάθεια, επαναπροσέγγισης του ίδιου μας του εαυτού και των άλλων, επιχειρώντας το «σχετίζεσθαι» σε μια «νέα» περίοδο που ξεκινά, στον απόηχο της πανδημίας…

Μετά από την online εαρινή ομάδα συνάντησης με τον τίτλο «Το “σχετίζεσθαι” εν μέσω πανδημίας που διοργάνωσε τον Απρίλιο η «Ένωση για την Ανάπτυξη της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και Παιδοκεντρικής Παιγνιοθεραπείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (ΕΑΠΠΠΠΝΑΕ), με τον διακριτικό τίτλο «Πρόσωπον Γίγνεσθαι», επανέρχεται στις «διά ζώσης» εκδηλώσεις, που σε αυτήν την χρονική περίοδο, η σημασία τους είναι ιδιαίτερη για όλους…

«Μετά από ένα χρόνο με το “Μένω στο πλευρό σου” την online δωρεάν υποστήριξη, περνάμε σε μια νέα φάση», τόνισε ο σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Ενημέρωσης της δομής Παναγιώτης Αθανασόπουλος, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη διοργάνωση, που φέτος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνον για όσους παρακολουθήσουν το σεμινάριο, αλλά και για τους διοργανωτές του.

«Η ομάδα συνάντησης είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε το 1980 στην Αμερική, στο πλαίσιο της προσωποκεντρικής προσέγγισης. Ήταν ανοιχτή. Εμείς, λοιπόν τη συνεχίζουμε ακολουθώντας αυτά τα βήματα στην Ελλάδα. Μαζευόμαστε την Παρασκευή στις 9 Ιουλίου, στο δημοτικό κάμπινγκ της Σαμοθράκης και μέχρι τις 14 του μήνα, παρακολουθούμε, καθημερινά, τις πρωινές και απογευματινές συναντήσεις».

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία, με «φόντο» την πανδημία και τα απότοκά της που αλλάζουν άρδην τους κώδικες επικοινωνίας και μπορούν να προκαλέσουν δραματικές επιπτώσεις στον τρόπο που προσεγγίζει ο καθένας μας τον εαυτό του και σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον. «Πιθανότατα όλη αυτή η διαδικασία να έχει αφήσει μεγάλα σημάδια», τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε, «μέσα από όλα αυτά που ζούμε, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα πορευθεί ο καθένας μας και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Ωστόσο, όπως τόνισε αυτές οι εμπειρίες στη «μετά covid» εποχή μπορεί να είναι αναζωογονητικές για το μέλλον, γι’ αυτό που θα επακολουθήσει και το οποίο δε θα έχει (ίσως) καμία σχέση με αυτό που γνωρίζαμε μέχρι πριν την πανδημία. «Μπορεί η διαδικασία να είναι επώδυνη, ωστόσο μπορεί και να αποτελέσει “μια μοναδική εμπειρία” για την επόμενη φάση της ζωής μας», σχολίασε.

«Υποστηρικτική» σε αυτήν την προσπάθεια είναι σαφέστατα η «ατμόσφαιρα» της Σαμοθράκης -«πολύ βοηθητική», την χαρακτήρισε ο ψυχικός σύμβουλος.

Η συνάντηση θα είναι διεθνής με συμμετοχές από ξένες χώρες, ώστε «να μοιραστούμε τις εμπειρίες με άλλους ανθρώπους».

Το κλειδί, κατά τον κ. Αθανασόπουλο, για να συμμετάσχει κάποιος στο σεμινάριο, εκτός από την… φόρμα συμμετοχής που μπορεί κάποιος να βρει είτε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είτε στην ιστοσελίδα της Ένωσης, είναι να… αφεθεί. «Τότε έχει πάρα πολλά να πάρει», υπογράμμισε.

Διακοπές στο υπέροχο αυτό νησί, ενδοσκόπηση και επαναπροσέγγιση της νέας πραγματικότητας, στη «μετάcovid» εποχή…

Αν και αρκετά… τολμηρό και, πιθανότατα, επίπονο το εγχείρημα, αξίζει να προσπαθήσει κανείς: να συναντηθεί με τον εαυτό του και τους άλλους…

Ακούστε τον κ. Π. Αθανασόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά