«Άμεση Ανταπόκριση- Kένταυρος 21": Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα στέκουν η μία πλάι στην άλλη για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Η  άσκηση «Κένταυρος 21» με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ  πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης και ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου 2021.

Ήταν μια  τακτική Άσκηση επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά και αποτέλεσε  μέρος της πολυεθνικής Άσκησης “Defender Europe 21”. Η συνεκπαίδευση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με συνεισφορά στον τομέα της διοικητικής μέριμνας και από τη Μεγάλη Βρετανία

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας, ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού-Διοικητής Δόγματος και Εκπαίδευσης Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης και ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ»  Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

Από αμερικανικής πλευράς, την  άσκηση παρακολούθησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ.Geoffrey R. Pyatt, η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Elizabeth K. Lee και ο Διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (USAREUR-AF) General Christopher G. Cavoli, ενώ από βρετανικής πλευράς την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της Βρετανικής Στρατιάς General Ralph Wooddisse.

 

Τι είπε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής :

«Συνιστά μεγάλη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διμερούς Άσκησης «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21». Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως μέρος της πολυεθνικής Άσκησης “DEFENDER EUROPE 21”.

Η συγκεκριμένη συνεκπαίδευση Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων προάγει περαιτέρω τη διαχρονική αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών των δύο χωρών είναι κοινή και προσβλέπει στην εξασφάλιση και διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων, εδραιώνοντας τη βαθιά στρατηγική σχέση τους.

Σχέση η οποία δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση πρόσκαιρων συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν σθεναρά οι δύο χώρες, ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι της Ευρώπη και του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πεδίο εμβάθυνσης των εξαιρετικών δεσμών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, θα ήθελα αφενός να αναδείξω τη σημαντική συμβολή, τη δέσμευση, αλλά και τις άοκνες προσπάθειες της Αμερικανικής Πρεσβείας – και ιδιαιτέρως του Α.Ε. Πρέσβη κ. GeoffreyPyatt – και αφετέρου να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά την πρόθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής τους Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA).

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη σε έναν κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο και σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στον χώρο της αμυντικής διπλωματίας, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραπάνω έντονη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη αμυντική διπλωματική προσπάθεια της χώρας αποτελεί γεγονός, το οποίο είναι ευρέως αντιληπτό και πρόδηλο σε διεθνές, διασυμμαχικό και διμερές επίπεδο, μέσω ενός εκτενούς πλέγματος δράσεων, συνεργασιών και συνεργειών, που έχουν ως στόχο την προβολή της Ελληνικής Σημαίας και την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλες τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντός της.

Η Ελλάδα, λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί διαχρονικά χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, εφαρμόζοντας μια αμυντική και εξωτερική πολιτική αταλάντευτων αρχών και θέσεων, βασισμένων στο διεθνές δίκαιο και τις ισότιμες διμερείς σχέσεις.

Η χώρα μας θα συνιστά τον ισχυρότερο πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.”

Geoffrey R. Pyatt :

«Οι χώρες μας στηρίζουν η μία την άλλη ως φίλοι και σύμμαχοι εδώ και δύο αιώνες», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, επισημαίνοντας πως η σημερινή άσκηση καταδεικνύει ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί.

«Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν- Χάρις, και να προωθήσουμε την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

 

Υπογράμμισε δε, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, στη βάση κοινών στρατηγικών συμφερόντων και αξιών που ενώνουν τις δυο χώρες μας εδώ και 200 χρόνια.

 

«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού δεν υπάρχει όριο για το τι μπορούμε να καταφέρουμε και ως αποτέλεσμα αυτού τόσο η περιοχή μας όσο και η Συμμαχία μας είναι πιο ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της άσκησης που διεξήχθη στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

 

Η DEFENDER-Europe 21 «χρησιμοποιεί βασικές χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές που γεφυρώνουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, προβάλλοντας την κρίσιμη γεωγραφική θέση της Ελλάδας στον άξονα τριών ηπείρων», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, το λιμάνι των οποίων χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εξοπλισμού στην Ευρώπη αλλά και μία από τις τέσσερις χώρες που φιλοξενούν κέντρο logistics για την άσκηση.

 

«Αυτά», υπογράμμισε, «καταδεικνύουν σαφώς τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και το κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης».

 

Είναι η τρίτη φορά που το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο και, όπως υπενθύμισε ο πρέσβης, εδώ πραγματοποιήθηκε τόσο η Hellenic Tank Challenge το περασμένο φθινόπωρο όσο και η Thracian Cooperation, την άνοιξη.

 

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της άσκησης, αν υπάρχει προοπτική για περαιτέρω βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο και της επικαιροποιημένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, ο κ. Πάιατ απάντησε πως «υπάρχει χώρος να κάνουμε ακόμη περισσότερα».

 

«Εργάζομαι για έναν Πρόεδρο, τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος είναι προσηλωμένος στο να φέρει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο υψηλότερο από ποτέ επίπεδο σχέσεων», είπε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας πέραν της πολύ σημαντικής συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, οι εμπορικές σχέσεις, οι σχέσεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

 

«Η καταγραφή της αμερικανικής δέσμευσης στην Αλεξανδρούπολη κι εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τα τελευταία 3-4 χρόνια καταδεικνύει την ικανότητα μας να ανταποκρινόμαστε στις υποσχέσεις μας. Εργαζόμαστε τώρα από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εντοπίσουμε νέους χώρους και ευκαιρίες προκειμένου να εμβαθύνουμε τη σχέση ασφαλείας μεταξύ των χωρών μας που, όπως προείπα, είναι σημαντική τόσο για τα συμφέροντα της χώρας μου όσο και για τα συμφέροντα της Ελλάδας για μια πιο ασφαλή περιοχή», τόνισε ο κ. Πάιατ.

 

Νωρίτερα, από το πόντιουμ, είχε υπογραμμίσει πως η προσήλωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών μας -σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο- στην επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για την προώθηση κοινών στόχων ασφαλείας.

 

Ο κ. Πάιατ ευχαρίστησε τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έδωσε επίσης το «παρών» σήμερα στο πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών, τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική, στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli), τον αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση και όλους όσοι συμμετείχαν στην άσκηση για την εξαιρετική συνεργασία.

General Christopher G. Cavoli :

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άσκηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως έμεινε άφωνος με όσα είδε να διαδραματίζονται σήμερα. «Έχω συνεργαστεί με πολλούς στρατούς αλλά αυτό που καταφέραμε εδώ είναι πραγματικά εξαιρετικό», τόνισε, αναφερόμενος και αυτός στα περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά