Μείωση ( -19%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης

Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 7-13 Ιουνίου στο ιικό φορτίο του κοροναϊού στα αστικά λύματα των 6 από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-66%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-47%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις στη Θεσσαλονίκη (-27%) και στην Ξάνθη (-19%).

Οριακές αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο (+14%) και στη Λάρισα (+20%). Αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις της μέσης συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ενώ μείωση καταγράφηκε στο Ρέθυμνο.

Οι μεταβολές αυτές όμως δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων και των χαμηλών τιμών του ιικού φορτίου. Στην Πάτρα το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων ήταν πολύ χαμηλό και κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Αναλυτικά, για την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, αναφέρει:

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 7-13/6/2021, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-19%) των επίπεδων του ιικού φορτίου στα αστικά
λύματα της Ξάνθης σε σχέση με την εβδομάδα 31/5-6/6/2021. Τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι σταθερά χαμηλά.

Αλεξανδρούπολη: Τα αποτελέσματα από την ΜΕΛ Αλεξανδρούπολης κατά την εβδομάδα 7-13/6/21 δεν αξιολογούνται ποσοτικά λόγω βλάβης του δειγματολήπτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά