Ανακοίνωση του ΚΚΕ ΑΜΘ για την επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη σε Δράμα και Ξάνθη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ ΑΜΘ, αναφορικά με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Δράμα και Ξάνθη, αναφέρει τα παρακάτω:

«Από τη περιοχή της Αν. Μακεδονίας - Θράκης της τεράστιας ανεργίας, των τραγικών ελλείψεων στην Υγεία, που πλήρωσε ακριβά το τίμημα της εμπορευματοποίησης εν μέσω πανδημίας, των ανύπαρκτων δομών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, Πρόνοιας, ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει ήταν το «εμβολιαστείτε όλοι», αποθεώνοντας δηλαδή, για μια ακόμα φορά την «ατομική ευθύνη».

Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού δεν εξασφαλίζεται ούτε με εκβιασμούς ούτε με δήθεν “ανταλλάγματα”. Είναι ευθύνη του κράτους η ουσιαστική ενημέρωση του λαού, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έτσι ώστε να εμπεδώνεται και η ατομική ευθύνη. Όλα τ’ άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές στο λαό που τελικά “βγάζουν λάδι” την κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, την ανάγκη για ικανοποίηση των αιτημάτων τους για κατώτερες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής και πλήρεις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Επιπλέον, εναπόθεσε την αναγκαία ανάπτυξη του πολιτισμού στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τους «εθνικούς ευεργέτες».

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο εργαστήριο πολυμέσων «XanthiTechLab» έχει το δικό της συμβολισμό. Πρόκειται για μια ακόμα «Αμερικανική Γωνιά (AmericanSpace)» - «εργαλείο δημόσιας διπλωματίας» - όπως αναφέρει η ίδια η αμερικανική πρεσβεία - που χρηματοδοτείται από το Μορφωτικό της Τμήμα και δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη του Δήμου Ξάνθης. Πρόκειται για μηχανισμό «ξεπλύματος» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που στοχεύει ιδιαίτερα στη νέα γενιά, προσπαθώντας να της πλασάρει τα γεράκια του πολέμου ως περιστέρια της ειρήνης.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για το δίκτυο φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της περιοχής μας δεν μπορούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα:

Ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εκτόξευσε τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα γιγάντωσε την ενεργειακή φτώχεια του λαού.

Ότι αφήνει από έξω όλες τις υπόλοιπες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που στην περιοχή μας ζουν τα 2/3 του πληθυσμού.

Ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τα αιτήματα εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων για επιδότηση του κόστους εγκατάστασης που είναι απαγορευτικό για τα λαϊκά νοικοκυριά, για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για φυσικό αέριο και ενέργεια φτηνή για όλο το λαό.

Οι εξαγγελίες για νέες θέσεις εργασίας – σταγόνα στον ωκεανό της τεράστιας ανεργίας την οποία ανακυκλώνουν – αφορούν το στάδιο της κατασκευής του δικτύου και θα είναι με σαφώς χειρότερους όρους ελέω και του νέου αντεργατικού εγκλήματος της κυβέρνησης. Η εμπειρία από την κατασκευή του TAP στην περιοχή μας είναι χαρακτηριστική (οι 3500 θέσεις εργασίας στο στάδιο της κατασκευής έγιναν σήμερα μερικές δεκάδες!).

Την απάντηση στην κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης του λαού την έδωσαν μαχητικά σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς που «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό αγωνιστικά διεκδικώντας να μην περάσουν τα νέα νομοσχέδια για την παιδεία και το ασφαλιστικό, να καταργηθεί το εργασιακό έκτρωμα, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και παζάρια, να μπορεί ο λαός της περιοχής να καλύψει τις σύγχρονες οικονομικές, πολιτιστικές, κοινωνικές και ενεργειακές ανάγκες του. Αυτός ο δρόμος της πάλης και της διεκδίκησης μπορεί και πρέπει να γιγαντωθεί το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις όποιες υποσχέσεις, σε αυτούς που δημιούργησαν και όξυναν τα προβλήματά τους. Ότι κερδίσουν θα το κερδίσουν με το δικό τους αγώνα, την οργάνωση, την πάλη τους.

Σε συνέχεια των απεργιακών συγκεντρώσεων οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής μας, έχουν τη δύναμη σε συμμαχία και βάζοντας στο στόχαστρο τους επιχειρηματικούς ομίλους, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που τους υπηρετούν, να ανοίξουν το νέο και ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής. Το ΚΚΕ σε αυτόν τον αγώνα θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

ΥΓ: Να ενημερώσουμε τον κύριο πρωθυπουργό ότι το εμβληματικό έργο του κομμουνιστή Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», δεν προσφέρεται για τη φτηνή προσπάθειά του να εξωραΐσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ο Μέλιος δεν έψαχνε κατηγοριοποιημένα σχολεία με ασφυκτικούς ελέγχους της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ταξικούς φραγμούς. Πάλευε ενάντια σε αυτά, για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Όπως καλούνται, στις σημερινές συνθήκες, να κάνουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός, ενάντια στην εκπαίδευση για τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του σάπιου συστήματός τους».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά