5η Διάσχιση Ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων: η διάσχιση των αισθήσεων, της γλυκιάς κούρασης και της ευωδιάς των κρίνων της Ροδόπης!

Ήταν απαιτητική η χθεσινή ημέρα για τα μέλη της ομάδας πεζοπορίας της 5ης Διάσχισης Ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων... Έτσι λοιπόν, σήμερα, σοφά οι διοργανωτές θα ξεκουράσουν τους περιπατητές :’ Μέδουσα και μετά Κοτάνη, με καλό φαγητό στην ταβέρνα του χωριού, θα είναι η σημερινή μας διαδρομή’, θα μας πει ο Βασίλης Γεωργιάδης.

Όπως μας ενημερώνει ο Βασίλης μέχρι και σήμερα , προτελευταία ημέρα της Διάσχισης, η ομάδα διένυσε 131χλμ με 6.500 μέτρα ανηφόρας!

Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος :’η ομάδα είναι δυνατή. Είναι όμως η οροσειρά της Ροδόπης που γοητεύει…’

Στη φετινή ομάδα συμμετέχει μια οικογένεια από το Κιλκίς.

Είναι ο Θανάσης, η σύζυγος του Νάντια – η Νάντια μας έστειλε την πρώτη ‘καλημέρα’ εκ μέρους της ομάδας την περασμένη Δευτέρα- και ο 20χρονος γιος τους Δημήτρης, που η επιμονή του να γνωρίσει τα βουνά της Ροδόπης, έπεισε την οικογένεια να τον ακολουθήσει σε αυτήν την περιπέτεια.

Μας μεταφέρει πως βιώνει τούτες τις μέρες ο Θανάσης: ‘Είναι για μας κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε δρομείς, είχαμε επαφή με το βουνό, όμως συναντήσαμε και διαδρομές απαιτητικές. Είναι όμως πάντα δίπλα μας οι διοργανωτές και τα έμπειρα μέλη της ομάδας. Το απολαμβάνουμε όλο αυτό. Και ξεκίνησε από το γιο μας. Όταν το πρότεινε δεν το σκεφθήκαμε και πολύ. Ήταν πρόκληση αφού τρέχουμε και στο βουνό. Ζούμε μια εκπληκτική εμπειρία. Το βράδυ η κούραση ξεχνιέται , όλη η ομάδα γινόμαστε μια παρέα. Και να ξέρετε, το τσίπουρο και η μπύρα στο βουνό δεν είναι το ίδιο με εκείνα της πόλης!’.

Ο Θανάσης μας μιλά για τις εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς μπροστά τους κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον τους… Για τους ήχους που σπάνε την ησυχία των βουνών…Για τα πτηνά, τα ζαρκάδια, τις αγελάδες, τα…μουλάρια που συνάντησαν στο διάβα τους :’ Τα αποτυπώνουμε σε φωτογραφίες διαρκώς. Θα κρατηθούν στη μνήμη αυτές οι στιγμές’.

Μαζί μας και η Νάντια. Δεν το κρύβει ότι μια κούραση υπάρχει :’ είναι όμως …γλυκιά κούραση, ωραία κούραση! Αποζημιωνόμαστε στο τέλος της ημέρας. Άλλωστε και το πρόγραμμα είναι σωστά δομημένο. Τις  απαιτητικές διαδρομές, ακολουθούν οι χαλαρές. Και είναι δεμένη όλη η ομάδα. Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια δυσκολία, είναι – κυριολεκτικά- το χέρι των διοργανωτών και των πιο έμπειρων μελών, δίπλα μας  να μας κρατά. Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται εκείνη τη στιγμή ένας αρχάριος’.

Η Νάντια ονόμασε αυτή τη διαδρομή «Διάσχιση των Αισθήσεων». Είναι οι μαγευτικές εικόνες που γαληνεύουν την όραση, είναι οι ήχοι της ζωής του βουνού, είναι και εκείνη η μυρωδιά του κρίνου της Ροδόπης που σε μεθά!

Περιγράφει η ίδια :’ κάποια στιγμή καθώς περπατούσαμε, η μυρωδιά του κρίνου της Ροδόπης ήταν έντονη. Κοιτάζουμε δεξιά, αριστερά. Πουθενά δεν φαινόταν. Και να, πιο εκεί, ολόκληρη πλαγιά γεμάτη κρίνους! Μαγευτική εικόνα.’

Στέλνει την καλημέρα της στην Ξάνθη και στο Κιλκίς και…προκαλεί τον Βασίλη Γεωργιάδη να οργανώσει με την ομάδα της Ορειβατικής Λέσχης και μια Διάσχιση στα βουνά του Κιλκίς!

‘Είναι εξίσου πανέμορφα. Αξίζει να τα δείτε’ επιμένει μέχρι να πάρει το ‘ναι’ του Βασίλη! Και το πήρε!

Μας εκπλήσσει ευχάριστα όταν μας αποκαλύπτει πως τα βράδια, όταν μαζεύεται η παρέα, ακούνε τις περιγραφές που οι ίδιοι κάνουν για τις διαδρομές στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου :’και έτσι είστε και εσείς μαζί μας’, θα μας πει και θα μας…αφοπλίσει!

Αν ο Δημήτρης δεν επέμενε να δηλώσουν συμμετοχή, δεν θα τη ζούσαν αυτή την εμπειρία: ’Έβλεπα τι αναρτούσε για τη Διάσχιση ο κ. Βασίλης. Παρακολουθούσα και τις προηγούμενες Διασχίσεις. Ήθελα να είμαι και εγώ. Από μικρός ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Στίβο, τρέξιμο στο βουνό, ορεινή ποδηλασία’, μας λέει.

Δεν θα είναι η πρώτη και τελευταία Διάσχιση για τον 20χρονο Δημήτρη:’ θα ξανάρθω με την παρέα μου’, δηλώνει και μας αποκαλύπτει πως υπήρξε μόνο μια στιγμή, στις πρώτες ημέρες της διαδρομής-  πριν ‘λυθούν’ τα πόδια-  που αισθάνθηκε ότι ίσως και να μην τα κατάφερνε.

Τον συνεπήρε ένα σημείο κατά τη χθεσινή διαδρομή. Το περιγράφει με ενθουσιασμό :’ μπροστά μας ήταν ένας βράχος. Έπρεπε να πιαστούμε από συγκεκριμένα σημεία για να περάσουμε απέναντι ’ διηγείται,  και ευχαριστεί το Βασίλη και το Νίκο για αυτήν την ωραία περιπέτεια που ζει.

Παιδιά, μία και σήμερα έμειναν. Αύριο θα το γλεντήσετε με Θρακιώτικες γκάιντες στον Ίασμο !

Συγχαρητήρια και πάντα υγιείς και … τολμηροί! 

Συγχαρητήρια και στην Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης και τους οργανωτές της Διάσχισης.

Ακούστε τον Βασίλη Γεωργιάδη, τον Θανάση, τη Νάντια και το Δημήτρη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά