Ο Α.Ματζάκος ενημερώνει για τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά δημοτικού του Ι.Θ.Τ.Π.

Πληροφορίες προς τους γονείς, αλλά και προς τα παιδιά της Ξάνθης, για τη θεματολογία, τους εκπαιδευτές, τις συνθήκες, τις ημέρες και τις ώρες που μέσα στον Ιούλιο θα λειτουργήσουν τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, έδωσε, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο διευθυντής του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Ματζάκος.

Τα Θερινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης  απευθύνονται σε παιδιά δημοτικού και υλοποιούνται στον πολιτιστικό πολυχώρο "Καπναποθήκη Π".

Περιλαμβάνουν ποικίλες θεματικές ενότητες, ώστε οι συμμετέχοντες-ουσες να αποκομίσουν μία πλούσια εμπειρία, να αποκτήσουν νέες γνώσεις και να περάσουν τον χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά.

Θα λειτουργήσουν 2 τμήματα των 10 ατόμων, τα οποία θα χωρίζονται σύμφωνα με τις ηλικίες  τους.

Οι υπεύθυνοι/ες των δράσεων είναι άτομα που έχουν εμπειρία στον χώρο, λατρεύουν το αντικείμενό τους και επιθυμούν να μεταδώσουν πολύτιμες γνώσεις!

Τμήμα 9-12 ετών

1η εβδομάδα (6,7,8 Ιουλίου) Πολιτιστικό εργαστήρι – Νατάσα Μιχαηλίδου

•             Κυνήγι θησαυρού στην καπναποθήκη

•             Τα παραμύθια του Καραγκιόζη

•             Αφήγηση μύθων και παραμυθιών

Νατάσα Μιχαηλίδου: Η Νατάσα είναι αρχαιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και διαθέτει άδεια ξεναγού από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχει πολυετή εμπειρία στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τους μικρούς αρχαιολόγους της Θράκης και το Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά" στο πλαίσιο προγραμμάτων πολιτιστικής τεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.guideinthrace.com/

2η εβδομάδα (13,14,15 Ιουλίου) Μουσικό εργαστήρι - Γιώργος Λαζαρίδης

•             Επαφή με τα μουσικά όργανα σαξόφωνο, μπουζούκι, ηλεκτρικό μπάσο, ταμπουρά, σάζι

•             Γνωριμία με τον ρυθμό και το μέτρημα της μουσικής

•             Κατασκευή μουσικών οργάνων από απλά υλικά

•             Μουσικά παιχνίδια

Γιώργος Λαζαρίδης: Ο Γιώργος είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού προγράμματος του Ιονίου Πανεπιστημίου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με αντικείμενο τη σύνθεση για τον κινηματογράφο και performing arts. Το 2017 ολοκλήρωσε το Προπτυχιακό του στη σύνθεση για τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα video games και την τηλεόραση. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ωδείο στο επίπεδο πτυχίο της Φούγκας. Μέχρι σήμερα έχει συνθέσει πλήθος μουσικών έργων για ταινίες , ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις. Το 2020 εντάχθηκε επίσημα στο IMDB για τη μουσική σύνθεση της Αμερικανική ς ταινίας "IDYLL" και έχει βραβευτεί σε δύο διαγωνισμούς σύνθεσης. Το τελευταίο διάστημα απασχολείται ως καθηγητής μουσικής παραγωγής στα ΙΕΚ Δέλτα 360 της Ξάνθης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.georgelazaridis.com

3η εβδομάδα (20-21-22 Ιουλίου) – Εργαστήρι χειροποίητου κοσμήματος - Βασιλεία Βλαχοπούλου

•             Εισαγωγή στην ιστορία του κοσμήματος, παρουσίαση κοσμημάτων της Μεσοποταμίας και της Αρχαίας Ελλάδας

•             Σχεδιασμός κοσμημάτων

•             Κατασκευή κοσμημάτων από πηλό

Βασιλεία Βλαχοπούλου: Η Βασιλεία είναι Τεχνικός και Σχεδιάστρια χειροποίητου κοσμήματος. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας MOKUME. Διδάχθηκε από καταξιωμένους και βραβευμένους καθηγητές σχέδιο κοσμήματος, μεταλλογνωσία, γεμμολογία, Ιστορία Τέχνης & Κοσμήματος, καθώς και 14 τεχνικές δημιουργίας χειροποίητων κοσμημάτων. Μετά το τέλος των σπουδών της εργάστηκε σε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Το 2019 εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη και έκτοτε δημιουργεί τα δικά της πρωτότυπα κοσμήματα. Επιθυμώντας να συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης εφαρμόζει τη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Το τελευταίο έτος είναι υπεύθυνη εργαστηρίου χειροποίητου κοσμήματος του ΙΘΤΠ για ενήλικες.

Για να γνωρίσετε τις δημιουργίες της : https://www.instagram.com/s.o.l_jewelry/

4η εβδομάδα (27,28,29 Ιουλίου) – Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής - Γιώργος Έψιμος

•             πειράματα φυσικής και χημείας με απλά και ασφαλή υλικά

•             εισαγωγή στον κόσμο των επιστημών μέσα από παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο

Γιώργος Έψιμος: Ο Γιώργος ή αλλιώς Τάκης Πειραματάκης είναι πτυχιούχος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως ήταν στη Θεσσαλονίκη που γνώρισε την επιστήμη της φυσικής. Εκεί αγάπησε τα πειράματα, τις εκδρομές στο βουνό και το καλό φαγητό. Από το 2009 ζει στην Ξάνθη όπου διδάσκει φυσικές επιστήμες σε διάφορα σχολεία. Του αρέσει πολύ να δοκιμάζει απλά πειράματα, να στήνει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και να κάνει φάρσες στους φίλους του. Έχει και μία κόρη 9 χρονών που διαβάζει βιβλία με ντετέκτιβ και ισχυρίζεται με στοιχεία ότι ο πατέρας της είναι τρελός.

Τμήμα 6-8 ετών

4 εβδομάδες του Ιουλίου – Κατερίνα Γαμβρέλη

1η εβδομάδα: Εξερευνώντας μακρινούς πολιτισμούς

Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς. Θα εξοικειωθούν με τους πολιτισμούς των Εσκιμώων, των Ινδιάνων και της Λατινικής Αμερικής οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αρκετά διαφορετικά στοιχεία. Επιχειρείται να συνδέσουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε αυτούς με τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές και κοινωνικές συνθήκες της κάθε περιοχής και να αναγνωρίσουν τις ομοιότητες και διαφορές των πολιτισμών αυτών τόσο μεταξύ τους όσο και με τον δικό τους.

2η εβδομάδα: Ζώα: η ζωή τους μέσα από το μικροσκόπιο των στοιχείων της φύσης

Το πρόγραμμα αυτό θέτει ως στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν τα στοιχεία της φύσης και να ανακαλύψουν τον ρόλο που έχουν στις ζωτικές λειτουργίες των ζώων. Τα παιδιά μέσα από συζητήσεις θα εγείρουν ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα καταλήξουν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα διερευνώντας τον τρόπο που τα ζώα ζουν αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον τους και σε προβληματισμούς σχετικά με το πώς αυτή η αλληλεπίδραση συμβάλλει στη συνέχιση της ζωής.

3η εβδομάδα: Εγώ και οι σημαντικοί άλλοι

Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσουν τα παιδιά την αυτοεικόνα τους, να αναγνωρίσουν τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες ανήκουν και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή τους. Απώτερος στόχος είναι να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα της κοινωνικότητας τους και να θωρακιστούν με αξίες που θα τα καθοδηγούν προς την υγιή έκφραση της.

4η εβδομάδα: Ο μαγικός κόσμος των αισθήσεων

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις αισθήσεις τους και τον τρόπο που ο κόσμος γίνεται αντιληπτός μέσω αυτών. Τα παιδιά μέσα από βιωματική μάθηση θα γνωρίσουν καλύτερα τις πέντε αισθήσεις τους και τα χαρακτηριστικά που τις συνοδεύουν. Θα έρθουν σε επαφή με ποικίλα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε με τη βοήθειά τους και θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία που αυτές έχουν στην αντίληψη των διαφόρων καταστάσεων που βιώνουμε.

*Τα προγράμματα περιλαμβάνουν πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες όπως Παρουσιάσεις ppt, Βίντεο, Κατασκευές, Παραμύθια, Δραματοποίηση, Ζωγραφική, Ψυχοκινητικά παιχνίδια κ.α.

Κατερίνα Γαμβρέλη: Η Κατερίνα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Δ.Π.Θ και παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Από το 2016 μέχρι σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημοτικά σχολεία. Έχει συνεργαστεί με το ΙΘΤΠ, για δύο χρόνια, ως εκπαιδευτικός στα Κοινωνικά Φροντιστήρια Σμίνθης – Γοργόνας, ως υπεύθυνη εργαστηρίου ρομποτικής και έχει εκπονήσει δράσεις στα θερινά εργαστήρια.

Σας περιμένουμε από τις 6-29 Ιουλίου, κάθε Τρίτη-Τετάρτη- Πέμπτη και ώρες 10.00 έως 13.00.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

60 ευρώ. Ειδική τιμή για αδέρφια, συγγενείς 50 ευρώ

Προσφορά «ΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ»

Φέρε, ένα, δύο ή περισσότερους φίλους σου μαζί και θα ισχύσει για όλους η ειδική τιμή που ισχύει για τα αδέρφια.

*Κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων, θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας για τη μη μετάδοση του ιού covid-19. Σε κάθε τμήμα, ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους 10, ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Πληροφορίες, εγγραφές, καθημερινά:

09:00-13:00, τηλ 25410 29282 και 17:30-20:30, τηλ 25410 26635

Ακούστε τον κ. Ανδρέα Ματζάκο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά