Στην Ξάνθη το Συνέδριο των Γενικών Γραμματέων Δήμων την επόμενη χρονιά- Τιμήθηκε ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης για τη διαχείριση της πανδημίας με 30 και πλέον δράσεις

Το Συνέδριο Γενικών Γραμματέων των Δήμων της Ελλάδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουλίου από την Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά στην Ξάνθη μας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών τους τελευταίους πέντε μήνες, της Γενικής Γραμματέα του δήμου Ξάνθης κας Σοφίας Ψωμά.

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στην «Όμορφη πόλη» και στον Τηλέμαχο Αρναούτογλου, σήμερα το πρωί, επισημαίνοντας ότι στόχευση της δημοτικής αρχής είναι η προσέλκυση εκδηλώσεων στον δήμο μας, ως οικονομικό και κοινωνικό αντιστάθμισμα για την «γκρίζα» περίοδο που επέβαλε και στην περιοχή μας η πανδημία.

Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο Συνέδριο είναι το σημαντικότερο μετά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ, καθώς προσελκύει μεγάλη πλειοψηφία δημάρχων διευθυντών, αλλά και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετέχουν για να ακούσουν από κυβερνητικά χείλη νέες προτάσεις και θέσεις που αφορούν στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Είναι πολύ σημαντικό για μία πόλη να δώσει ένα πέταλο και να πάρεις ένα άλογο» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου στην Ξάνθη ήταν ομόφωνη. «Βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι, ώστε να φέρουμε κόσμο στην πόλη μας και με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η κα. Ψωμά προετοίμασε το έδαφος, για να πάρουμε το συνέδριο. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία. Φυσικά θα πρέπει να αναφέρω και τον Δρα. Μιχάλη Χρηστάκη, Πρόεδρο της  Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Κλεισθένης’, ο οποίος αγαπά την περιοχή μας και στήριξε  αυτήν την προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας ο δήμος Ξάνθης έλαβε τα εύσημα- βραβεύτηκε μάλιστα για την συνεπή και ολοκληρωμένη προσπάθεια που έκανε όλο αυτό το διάστημα προς όφελος των πολιτών.

«Περισσότερες από 30 δράσεις εκπονήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δράσεις οι οποίες στόχευαν σε ολόκληρη την τοπική μας κοινωνία,  έχοντας στο νου μας μόνον έναν στόχο: να αισθανθούν οι συμπολίτες μας ότι δεν είναι μόνοι.

Σε οποιαδήποτε δύσκολη στιγμή κανείς δεν είναι μόνος του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις μικρές και μεγάλες δράσεις που έγιναν όλον αυτόν τον καιρό, εστιάζοντας στην απόφαση της μετατροπής του Αμοιρίδιου σε δομή υγείας έκτακτης ανάγκης,  για την οποία, όπως είπε,  λοιδορήθηκε η δημοτική αρχή. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην πρόληψη -φιλοσοφία η οποία χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης συνολικά.

Επίσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την καθημερινή διανομή φαγητού (380 μερίδες την ημέρα) στους ευάλωτους συμπολίτες μας και εξήρε τη στάση υπηρεσιακών παραγόντων και υπαλλήλων που έθεσαν τον εαυτό τους γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό,  διακινδυνεύοντας τη δική τους υγεία.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ξάνθη θα καταφέρει να αντισταθμίσει τη «νεκρή περίοδο» και με αυτήν τη διοργάνωση που θα φέρει κόσμο στην πόλη μας δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ανάτασης.

«Αυτό είναι που χρειάζεται και το τοπικό επιχειρείν αλλά και η ίδια η τοπική κοινωνία» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε κινείται η δημοτική αρχή και με τη διοργάνωση των Ποδηλατικών Αγώνων που φιλοξενεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Πήγασος».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συνεργασία σε εκδηλώσεις που βγάζουν από την εσωστρέφεια και τον μαρασμό την περιοχή μας,  εκδηλώσεις που δίνουν ώθηση σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες της περιοχής μας.

«Υποσχεθήκαμε ότι θα βοηθήσουμε την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθμίσουμε τη ζημιά που υπέστη η τοπική οικονομία για τις ακυρώσεις του Καρναβαλιού αλλά και των Γιορτών της Παλιάς Πόλης. Δε θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω. Διαχειριζόμαστε με ευλάβεια τις τύχες των συμπολιτών μας»,  υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα συμμετάσχουν 200 αθλητές από όλη την Ελλάδα και  100 συνοδοί. «Φανταστείτε πόσα μέλη οικογενειών αλλά και φίλοι των ποδηλατών θα έρθουν στην Ξάνθη» παρατήρησε υπογραμμίζοντας: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να βγει η τοπική κοινωνία από την ένδεια που οδήγησε ο κορωναϊός από τις διοργανώσεις. Η χρηματοδότηση της τοπικής δραστηριότητας συγκρατεί τους πολίτες σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο».

Έμφαση έδωσε και στο κομμάτι της προβολής της περιοχής μας η οποία όπως είπε είναι πολύ σημαντική. Στόχος είναι η «επιστροφή» της Ξάνθης σε παλιότερες εποχές,  τότε που «τα ξενοδοχεία μας ήταν γεμάτα, οι επισκέπτες γέμιζαν τους δρόμους της παλιάς πόλης,  η κίνηση στα μαγαζιά ήταν δυναμική και δημιουργούσε συνθήκες ανάπτυξης στο τοπικό επιχειρείν -και όχι μόνο. «Γιατί αυτό “ακουμπάει” σε ολόκληρη την κοινωνία»,  επισήμανε.

Σχετικά με τη χαμηλή θέση που καταλαμβάνει η Ξάνθη στο θέμα του εμβολιασμού κάλεσε τους πολίτες να συστρατευθούν στην εθνική προσπάθεια. «Διαφορετικά θα στερηθούμε δράσεις και ενέργειες που θα βοηθήσουν την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής μας»,  τόνισε.

Τέλος χαιρέτησε την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης να επισπεύσει τις θερινές εκπτώσεις,  κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να στηρίξει το τοπικό επιχειρείν και πρόσθεσε πως και η τοπική αγορά θα πρέπει να κάνει τις ανάλογες εκπτώσεις. «Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλο να προχωρήσουμε χέρι-χέρι και να αποφύγουμε νέες δυσκολίες. Στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις,  στηρίζουμε την συνοχή μας. Στηρίζουμε τον εαυτό μας», υπογράμμισε.

Ακούστε τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά