Οι Σαρακατσάνοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία: Αποκαλυπτήρια του μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών

Οι Σαρακατσάνοι τιμούν τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία: Αποκαλυπτήρια του μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών

Διήμερο εκδηλώσεων γεμάτο μνήμες και συγκίνηση μας επιφυλάσσει ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιώργος Μπίκος φιλοξενήθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο και μίλησε για το γεγονός που, όπως είπε, θα προσελκύσει Σαρακατσάνους από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα. «Στόχος μας, είναι να τιμήσουμε τους αγώνες της ελληνικής επανάστασης και να αναδείξουμε τη συμβολή των Σαρακατσάνων στην Εθνική Παλιγγενεσία», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Σημαντική στιγμή, θα είναι η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου των Σαρακατσάνων Αγωνιστών, το οποίο έχει στηθεί στην πλατεία Ελευθερίας, με τη συμβολή όλων των Σαρακατσάνων της πόλης μας, αλλά και χορηγών, τους οποίους και ευχαρίστησε.

Το διήμερο ξεκινά το Σάββατο, στις 7:30 το απόγευμα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στην οποία θα μιλήσουν ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Βρένος, ο Αντιστράτηγος Ε.Α. κ. Καζάκος Γεώργιος, ο συγγραφέας-ερευνητής  κ. Κατσαρίκας Ζήσης. Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση Εικαστικών και Ξυλογλυπτικής με έργα καλλιτεχνών της πόλης μας.

Την επόμενη μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Σαρακατσάνων Αγωνιστών 1821, θα ακολουθήσει έπαρση σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μικρή δεξίωση των επίτιμων καλεσμένων. «Είναι πολύ σημαντικό για μας το γεγονός ότι θα μπορούμε να καταθέτουμε στεφάνι στις μεγάλες γιορτές του ελληνισμού στο μνημείο των Σαρακατσάνων αγωνιστών», σημείωσε ο πρόεδρος.

Το ίδιο βράδυ, ο Σύλλογος διοργανώνει Γλέντι, στο «Κτήμα Πολιτεία». Στο τραγούδι θα είναι οι: Γιώτα Γρίβα, Σάκης Μπανιώτης, Γιώργος Καραχρήστος, Κωνσταντίνος Μπανιώτης, ενώ στο κλαρίνο, ο Νίκος Μακρής

«Θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα», επισήμανε, ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις να φορούν μάσκες αλλά και να τηρούν τις αποστάσεις, όπου προκαλείται συγχρωτισμός. Ο ίδιος, μάλιστα σημείωσε πως έχει εμβολιαστεί και ευχήθηκε, ο εμβολιασμός να επιταχυνθεί ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο κ. Μπίκος ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη, για την επισήμανση του σημείου ανέγερσης του μνημείου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Νίκο Ευφραιμίδη, για τη στήριξη των εκδηλώσεων, αλλά και τον αντιδήμαρχο Γιάννη Ζερενίδη που από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, ήταν δίπλα στην προσπάθεια του συλλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον γλύπτη που φιλοτέχνησε το μνημείο, τον Πραξιτέλη Τζανουλίνο, ο οποίος, όπως τόνισε ο πρόεδρος, έχει φιλοτεχνήσει, πριν από δύο χρόνια και τον Αδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που βρίσκεται στην πλατεία Διοικητηρίου.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει, με την παρουσία του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων «υπογράφουν» η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης της ΠΑΜΘ, ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Αβδήρων και ο Δήμος Τοπείρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου 

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά