Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για τον «Ιστορικό της Θράκης», τον μεγάλο ευπατρίδη, Πέτρο Γεωργαντζή

Σε έκτατη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης εξέδωσε ψήφισμα για τον Πέτρο Γεωργατζή.

 

Το ΨΗΦΙΣΜΑ:

Αποχαιρετούμε τον «Ιστορικό της Θράκης», τον μεγάλο ευπατρίδη, Πέτρο Γεωργαντζή

 

Με βαθιά θλίψη, ο Δήμαρχος Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, αποχαιρετούν τον ευπατρίδη Πέτρο Γεωργαντζή, μια εμβληματική προσωπικότητα της πόλης μας και του ευρύτερου θρακικού χώρου, με ευρεία αποδοχή και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

Ο Πέτρος Γεωργαντζής, ο «Ιστορικός της Θράκης», αποτελεί ένα φωτεινό, όσο και διαχρονικό παράδειγμα πνευματικού άνδρα, που με την κοπιώδη έρευνα και μελέτη, παρέδωσε στις επόμενες γενιές - σε όλους εμάς - ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, για τη Θράκη μας, για το οποίο τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Εργάτης του πνεύματος, με την αυστηρότητα της γνώσης, σεμνός και προσηνής για τους συμπολίτες του, με βαθιά προσήλωση στην αγαπημένη του γενέτειρα, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ για το «κέντρο», καθώς, όπως εξήγησε σε κείμενό του το 2018, η Ξάνθη αλλά και η Θράκη, γενικότερα, είναι «Ο εμός έρως» του.

Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε την εμβληματική αυτή προσωπικότητα το 2011, απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης σε ειδική εκδήλωση - ελάχιστο δείγμα της προσφοράς του στην πόλη, μέσα από το ογκώδες συγγραφικό του έργο, αλλά και της ενασχόλησής του με το δημόσιο βίο.

 

Από σήμερα η Ξάνθη μένει φτωχότερη, αλλά ταυτόχρονα και πλούσια, έχοντας ως αιώνια παρακαταθήκη το έργο του Πέτρου Γεωργαντζή.

 

Για τους λόγους αυτούς,

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ

  • Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος
  • Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Να καταθέσει στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο
  • Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Για το Δημοτικό Συμβούλιο

Ιωάννης Μπούτος

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά