Σωτήρης Τσιακίρογλου, μέλος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ελλάδος: 40 εκατομμύρια από τις εισφορές μας «λιμνάζουν» - Ετοιμάζονται για αγωγή στον Χατζηδάκη

Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ εναντίον υπουργείου Εργασίας, καθώς οι πρώτοι σκέφτονται να καταθέσουν αγωγή στον πολιτικό εκπρόσωπό του, αφού, το ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί εισφορές των συνταξιούχων για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού τουρισμού παραμένει αναξιοποίητο, εδώ και δέκα χρόνια…

Με καθυστέρηση ενός έτους διενεργήθηκαν οι εκλογές στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ελλάδος, στις 7 και 8 Ιουλίου όπου και εκλέχτηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο, ενώ αύριο πρόκειται να συγκροτηθεί σε Σώμα και να γίνει η κατανομή αξιωμάτων.

Η εκλογική διαδικασία ήταν κρίσιμη, καθώς, όπως τόνισε στο δημοτικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ξάνθης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Σωτήρης Τσιακίρογλου, η «παντοδυναμία» του, μέχρι το 2014, μοναδικού ψηφοδελτίου με τον τίτλο «Αγωνιστική Ενότητα», φαίνεται πλέον πως «απειλείται» από το ψηφοδέλτιο «Ανανέωση», το οποίο, όπως είπε εκπρόσωπός του, «αποτελεί, πλέον, την ανερχόμενη δύναμη». «Τα δέκα από τα 31 μέλη της Ομοσπονδίας κατέχουν οι εκπρόσωποι του νέου σχηματισμού, το οποίο ξεκίνησε το 2014 εκλέγοντας τρεις αντιπροσώπους, το 2017 τους αύξησε σε οκτώ και συνεχίζει την ανοδική του πορεία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακίρογλου είναι αναγκαία η ευρεία εκπροσώπηση στο τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο και όχι ένα κοινό ψηφοδέλτιο, το οποίο, όπως σχολίασε γίνεται εφαλτήριο ανάδειξης συγκεκριμένων προσώπων. «Τα ζητήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους είναι πολλά και σημαντικά», σχολίασε.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, τα οποία και θέτει προς διεκδίκηση, Βασικό αίτημα τα αναδρομικά, καθώς, όπως είπε ο κ. Τσιακίρογλου, οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις, έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί, ωστόσο τα χρήματα που τους αποδίδονται είναι πολύ λιγότερα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλη ανισότητα» το γεγονός ότι υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν 500 έως 600 ευρώ, σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα αντίμετρο για το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ, με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως τόνισε, «απαιτείται μια άλλη ενίσχυση ώστε οι συντάξεις πείνας να σταματήσουν να υπάρχουν».

Να σημειωθεί ότι το 70% των συντάξεων του ΟΑΕΕ είναι κάτω των 700 ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 80% της αναπλήρωσης των εισφορών του, όταν σε άλλα ταμεία αυτή αγγίζει έως και το… 220%. Αυτό υποδηλώνει ότι κάποιοι άλλοι κλάδοι έκαναν πολύ καλή διεκδίκηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον «κουμπαρά» των 40 εκατομμυρίων, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ξάνθης, εξήγησε ότι σε κάθε συνταξιούχος παρακρατούνται 12 ευρώ το χρόνο, από τα οποία, τα τρία ευρώ διατίθενται για τον συνδικαλισμό των μελών των 80 σωματείων ανά την ελληνική επικράτεια και τα υπόλοιπα 9 ευρώ, θα έπρεπε να χρηματοδοτούν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. «40 εκατομμύρια ευρώ δε χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια, ούτε έχουν αποδοθεί για τον κοινωνικό τουρισμό. Πρέπει να υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για το πώς θα διατεθούν όμως εδώ και δέκα χρόνια δε γίνεται τίποτα», υπογράμμισε.

Ωστόσο, η Ανανέωση και ο βασικός της πυρήνας, που είναι στη Β. Ελλάδα σκέφτεται να καταθέσει αγωγή στον αρμόδιο υπουργό για τον λόγο αυτό.

Ένα ακόμα θέμα που ανέδειξε ο κ. Τσιακίρογλου είναι ότι η Ομοσπονδία δεν έχει ορίσει υπεύθυνο προσωπικών δεδομένων, όπως υποχρεούται από τον Μάιο του 2019. «Εκτός από το πρόστιμο που μπορεί να μας επιβληθεί, το “έλλειμα” αυτό, βάλλει κατά των μελών μας, σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο -και στην περιφερειακή μας ενότητα. Θέλουμε να προσφέρουμε όλες τις παροχές να ενημερώνουμε τους συνταξιούχους για τις διεκδικήσεις του κλάδου, αλλά και το σύνολο των δράσεων μας,, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια για το διαδίκτυο, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα που θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των συνταξιούχων στον απόλυτο (όπως έχει καθιερωθεί) τρόπο συναλλαγών, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες στις πρωτεύουσες των νομών, όπου γιατροί θα απαντούν σε εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι η Ομοσπονδία δεν προχωρά σε ορισμό της θέσης, «για να μη διευρυνθεί η βάση των ψηφοφόρων, ώστε να εκφράζεται μεγάλο φάσμα των μελών και των τάσεων».

Ακούστε τον κ. Σ.Τσιακίρογλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά